Επίτιμη Δημότης Χανίων η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου – Π. Σημανδηράκης: «Σας καλωσορίζουμε ως μια λαμπρή ψηφίδα στο πολυποίκιλο & πολυδιάστατο μωσαϊκό, που συνθέτει το μακραίωνο ταξίδι των Χανίων»

Σε Επίτιμη Δημότη Χανίων αναγορεύτηκε η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε ειδική τελετή, που διοργάνωσε ο Δήμος Χανίων, την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023, στο Μεγάλο Αρσενάλι – Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ), στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων.  

Στην τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του Δημάρχου Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, και του συνόλου των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ.κ. Ευγένιος, ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου, κ.κ. Δαμασκηνός, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Καλογερής, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β’ βαθμού, πρώην Δήμαρχοι, αιρετοί, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και θεσμών, καθώς και στρατιωτικές αρχές.

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, κατά τον σύντομο χαιρετισμό, που απηύθυνε, εξέφρασε την ιδιαίτερή του χαρά αλλά και την μεγάλη τιμή για τα Χανιά, τονίζοντας μεταξύ άλλων «η παρουσία σας σήμερα εδώ, στην καρδιά του Ενετικού Λιμανιού, μας γεμίζει περηφάνια, γιατί καταφέρνουμε για ακόμα μία φορά να συνδέσουμε τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, της τοπικής έκφρασης της δημοκρατίας, με το ύψιστο πολιτειακό αξίωμα, που μαζί οριοθετούν το σύνολο του εύρους της οργανωμένης πολιτείας. Σας ευχαριστούμε θερμά, που τιμάτε τον τόπο μας για τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια, αποτυπώνοντας με εμφατικό τρόπο τη διάθεσή σας να αγκαλιάσετε την Ελλάδα, απ’ άκρη σ’ άκρη».

«Η στρατηγική επιλογή του Δήμου Χανίων να επενδύσει ενεργά στον πολιτισμό και να τον μετατρέψει σε ζωντανό όχημα τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, βρήκε σύμμαχο την Προεδρία της Δημοκρατίας», τόνισε ο κ. Σημανδηράκης, αναφερόμενος στα κοινά σημεία, που συνδέουν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τα Χανιά.

«Από σήμερα ως συνδημότης του Δήμου Χανίων γίνεστε κομμάτι της κοινωνίας μας, σε μια περίοδο, που μας επιτρέπει να είμαστε απόλυτα αισιόδοξοι ότι τα Χανιά διαγράφουν μια ακμάζουσα τροχιά εξέλιξης για τα επόμενα χρόνια. Σήμερα λοιπόν, με αίσθημα ευθύνης εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου και σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας, σας καλωσορίζουμε ως μια λαμπρή ψηφίδα στο πολυποίκιλο και πολυδιάστατο μωσαϊκό, που συνθέτει το μακραίωνο ταξίδι των Χανίων στο διάβα της ιστορίας», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Χανίων.

Στη συνέχεια ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, Τελεμένης Βαΐτσης, ανέγνωσε την Απόφαση Ανακήρυξης του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, ενώ ο Δήμαρχος Χανίων παρέδωσε στην Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εν λόγω Απόφαση σε πάπυρο, αναμνηστική πλακέτα του Δήμου Χανίων, καθώς και τη δεύτερη έκδοση του Άτλαντα της Μεγαλονήσου Κρήτης του Ιωάννη Πετρώφ. Η επανέκδοση βασίστηκε στην πρώτη έκδοση του 1887, ένα τεκμήριο το οποίο ανήκει στην προσωπική Βιβλιοθήκη του Ελευθερίου Βενιζέλου, που βρίσκεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.

Ακολούθησε ευχαριστήρια ομιλία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της οποίας η κα. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε με θερμά λόγια στο ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα της πόλης. «Κάθε φορά, που έρχομαι εδώ εντυπωσιάζομαι από τον οικιστικό ιστό, που ανοίγεται μπροστά μου σαν μεγάλη θεατρική σκηνή, ξετυλίγοντας σε κάθε στενό, σε κάθε πλατεία αφηγήσεις αιώνων, αντιφάσεις και συγκλίσεις, μάχες χαμένες και κερδισμένες, περιόδους άνθησης και μαρασμού, υφασμένες μέσα στις χιλιετίες», επεσήμανε μεταξύ άλλων η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ απευθυνόμενη στον Δήμαρχο Χανίων ανέφερε χαρακτηριστικά: «σε κάθε μου επίσκεψη παρατηρώ με ικανοποίηση τα νέα έργα, που διαμορφώνουν, βελτιώνουν και εκσυγχρονίζουν το πρόσωπο της πόλης, τις δημοτικές χρήσεις, που την καθιστούν φιλικότερη, τις ευκαιρίες, που προσφέρει στους ευπαθείς συμπατριώτες μας, στους νέους, που θέλουν να μείνουν και να προκόψουν στον τόπο τους. Η ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου, η αναστήλωση των Ενετικών Νεωρίων, η αποκατάσταση της ιστορικής Δημοτικής Αγοράς, η αναμόρφωση της περιοχής των Ταμπακαριών μεταξύ άλλων σηματοδοτούν την επίμονη προσπάθεια των αρχών για την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και της χρήσης της προς όφελος της τοπικής κοινωνίας».

«Τα Χανιά μπορούν να ονομαστούν και η πόλη των Φεστιβάλ, ιστορικοί χώροι αξιοποιούνται δημιουργικά για να φιλοξενήσουν ετήσια φεστιβάλ μουσικής δωματίου και χορού, το πολύ δημοφιλές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα «Ανοιχτά Πανιά», που φιλοξενεί καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα και φυσικά το Φεστιβάλ Βιβλίου…Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση και περηφάνια, που από σήμερα είμαι και εγώ Χανιώτισσα», κατέληξε στην τοποθέτησή της η κα. Σακελλαροπούλου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τραγούδια, που απέδωσαν τα μέλη της Παιδικής – Εφηβικής Χορωδίας του Δήμου Χανίων, υπό τον Μαέστρο κ. Περράκη, ενώ στη συνέχεια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενη από τον Δήμαρχο Χανίων, περιηγήθηκε στο Ενετικό Λιμάνι.


Πηγή
Author: Press Room

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα