Διαδικτυακή διάλεξη με θέμα “Ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες: Μορφολογία-Λειτουργία”

Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά συμμετέχοντας στον ετήσιο εορτασμό για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης σας προσκαλεί στη διαδικτυακή διάλεξη με θέμα “Ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες: Μορφολογία-Λειτουργία”

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουνίου 2021, ώρα 19:00 μέσω της πλατφόρμας zoom – (δηλώστε τη συμμετοχή σας πατώντας ΕΔΩ)

Εισηγήτρια: Νέλλη Μελίδου-Κεφαλά

Κοινωνική ανθρωπολόγος, Επίτιμη Διευθύντρια του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης


Ο όρος ελληνικές καλύπτει τις ενδυμασίες που φορέθηκαν όχι μόνο στο χώρο της σημερινής ελληνικής επικράτειας αλλά και στις κεκυρωμένες ιστορικά προεκτάσεις αυτού του χώρου όπου κατοίκησαν ΄Ελληνες σε συμπαγείς κοινωνικές ομάδες, με συνείδηση της καταγωγής τους. Με τον όρο παραδοσιακές δηλώνεται ο χρόνος (προβιομηχανική εποχή) και ο τρόπος (προφορικός και άγραφος) διαμόρφωσης των ενδυμασιών αυτών.

Στην ομιλία παρουσιάζεται συνοπτικά η σχέση των ελληνικών παραδοσιακών ενδυμασιών με τις ενδυμασίες της αρχαιότητας και της βυζαντινής εποχής, οι διάφορες επιδράσεις που δέχθηκαν, οι κατηγορίες στις οποίες ανήκουν μορφολογικά τόσο οι γυναικείες όσο και οι ανδρικές ενδυμασίες και οι διάφορες λειτουργίες που εξυπηρετούσαν .


Νέλλη Μελίδου-Κεφαλά βιογραφικό

Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη. Απόφοιτος του Αρχαιολογικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με κρατική υποτροφία.  Μεταπτυχιακές σπουδές  στη λαογραφία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στην κοινωνική ανθρωπολογία-εθνολογία στην Ανωτάτη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών στο Παρίσι.

Εργάστηκε από το 1972 ως ερευνήτρια στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης το οποίο διηύθυνε από το 1983 ως το 1991 και από το 2003 ως το 2008, οπότε συνταξιοδοτήθηκε μετά από 36ετή ευδόκιμη υπηρεσία.

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης από το 2011 ως σήμερα και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Λυκείου Ελληνίδων Θεσσαλονίκης

‘Έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες σε θέματα λαογραφίας, κοινωνικής ανθρωπολογίας και μουσειολογίας και έχει οργανώσει διάφορες εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τις παραδοσιακές ενδυμασίες του τόπου μας και έχει δημοσιεύσει διάφορες μελέτες για τις ενδυμασίες της Θράκης.

Στα τέλη του 2015 εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Αφοί Κυριακίδη Εκδόσεις Α.Ε. το βιβλίο της «Πρόσφυγες από τη Σίλλη Ικονίου. Η προσαρμογή ενός πληθυσμού εμπόρων στην Ελλάδα.»

Για εξυπηρέτηση όλων, παρακαλούμε ο/η κάθε ενδιαφερόμενος – η να συμπληρώσει τα στοιχεία του/της πατώντας ΕΔΩ.

Στη συνέχεια μια μέρα πριν την εισήγηση θα αποσταλεί στα προσωπικά email ο σύνδεσμος του zoom για την παρακολούθηση της εισήγησης.

 

Διοργάνωση και πληροφορίες Τμήμα Πολιτισμού

Τηλ.2313302938, -835, στο  e-mail:  grpol@pavlosmelas.gr

και στο www.pavlosmelas.gr


Πηγή

spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
38FollowersFollow

Τελευταία Νέα