Εγκρίθηκε για το Δήμο Κιλελέρ το έργο της αγροτικής οδοποιίας μήκους 337 χιλιομέτρων και συνολικού προϋπολογισμού 9,9 εκατομμυρίων Ευρώ

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Αξιολόγησης του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» η μελέτη με τίτλο «Βελτίωση Αγροτικής Οδοποιίας Δήμου Κιλελέρ» που είχε καταθέσει ο Δήμος, συνολικού προϋπολογισμού 9.952.000 Ευρώ.

Η μελέτη κατατέθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 από το τμήμα Τεχνικών Έργων & Συγκοινωνιών, ύστερα από σχετική πρόσκληση και μετά από επεξεργασία 18 μηνών. Αποτέλεσε δε μιας από τις πρώτες που κατατέθηκαν προς έγκριση στην Επιτροπή Αξιολόγησης του Υπουργείου Εσωτερικών.

Το έργο αφορά σε χαλικοστρώσεις και ασφαλτοστρώσεις αγροτικών δρόμων συνολικού μήκους 337 χλμ περίπου. Συγκεκριμένα η μελέτη προβλέπει τη χαλικόστρωση αγροτικών οδών 298.450 μ. και την ασφαλτόστρωση 38.090 μ., σε όλη την κτηματική περιφέρεια του Δήμου Κιλελέρ.

Οι εργασίες της χαλικόστρωσης περιλαμβάνουν την εκσκαφή των δρόμων κατά 0,08 μ. και τη διαστρωμάτωση Ε4 0,15 μ .

Οι εργασίες της ασφαλτόστρωσης περιλαμβάνουν εκσκαφή 0,30 m, διαστρωμάτωση Ε4 0,30 m, διαστρωμάτωση 3A σε δύο στρώσεις των 0,10 m, διαγράμμιση, πινακίδες σήμανσης και κατασκευή τεχνικών στα σημεία που απαιτούνται.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών είναι βέβαιο ότι οι συγκεκριμένοι αγροτικοί δρόμοι θα είναι προσβάσιμοι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και λόγω των ποιοτικών χαρακτηριστικών του έργου δεν θα χρειαστούν παρεμβάσεις για πάρα πολλά χρόνια. 

Οι δρόμοι που εντάχθηκαν προς βελτίωση στο συγκεκριμένο έργο υποδείχθηκαν ύστερα από εκτενή διαβούλευση  από τους προέδρους και τα τοπικά συμβούλια των κοινοτήτων. Ήταν μια πρωτόγνωρη δημοκρατική διαδικασία κατά την οποία οι τοπικές κοινωνίες συμμετείχαν στο σχεδιασμό ενός σημαντικού έργου που αφορά στην περιοχή τους χωρίς να χρειαστεί η παρέμβαση της δημοτικής αρχής.

Το χρονοδιάγραμμα του έργου προβλέπει, ύστερα από την έγκριση της μελέτης, τη δημοπράτησή του μέχρι τον Οκτώβριο του 2021, την έναρξη εκτέλεσης των εργασιών τον Απρίλιο του 2022 και την ολοκλήρωσή του ύστερα από 24 περίπου μήνες.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος τόνισε:

«Ο Δήμος Κιλελέρ συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους σε καλλιεργήσιμη γη αγροτικούς Δήμους της χώρας μας με εκατοντάδες χιλιόμετρα αγροτικών οδών. Κύριο μέλημα μας ήταν η παρέμβαση και η βελτίωση αυτών των δρόμων έτσι ώστε να καθίστανται προσπελάσιμοι από τους αγρότες του Δήμου μας. Με το έργο που εντάξαμε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»  του Υπουργείου Εσωτερικών και θα υλοποιήσουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πραγματοποιούμε ένα έργο πρωτοποριακό και για τα πανελλαδικά δεδομένα.

Πρόκειται για ένα έργο με σαφή αναπτυξιακό χαρακτήρα το οποίο μεταβάλλει τα δεδομένα και συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους αγρότες του Δήμου μας. Πλέον η πρόσβαση στα αγροκτήματα θα καθίσταται ευκολότερη και ασφαλέστερη όλους τους μήνες, όχι μόνο για τους καλλιεργητές αλλά και τους επιχειρήσεις που εμπορεύονται αγροτικά προϊόντα. Είμαι πεπεισμένος ότι το έργο που αφορά τη βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας σε ένα μήκος που πλησιάζει τα 337 χιλιόμετρα θα ανεβάσει κατακόρυφα την αξία των αγροτεμαχίων, θα αλλάξει άρδην το σχεδιασμό των αγροτών και θα τους δώσει κίνητρα να εκσυγχρονίσουν και να βελτιώσουν τις καλλιέργειές τους.

Οφείλω ευχαριστίες στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, στην Επιτροπή Αξιολόγησης του προγράμματος και στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό οι οποίοι κατανόησαν έγκαιρα τη σοβαρότητα και την αναγκαιότητα της κατατεθειμένης μελέτης του Δήμου Κιλελέρ και ενέταξαν το έργο στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Ευχαριστώ ιδιαίτερα την Τεχνική υπηρεσία, την υπηρεσία Προγραμματισμού κι όλες τις άλλες υπηρεσίες του Δήμου Κιλελέρ,  τους Προέδρους και τα τοπικά συμβούλια για την αποδοτική συνεργασία στο σχεδιασμό του έργου καθώς επίσης τους Αντιδημάρχους αλλά και το σύνολο της δημοτικής μας ομάδας που πίστεψαν σε αυτό το εγχείρημα και δούλεψαν άοκνα μέχρι την τελική έγκρισή του».


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα