Ετοιμότητα λόγω Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης  Καιρού

Λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με το  υπ. αριθ. 4814/13.10.2021  έγγραφο της Γ.Γ.Π.Π/Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ /Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας με συνημμένο το Δελτίο Πρόγνωσης Καιρού της Ε.Μ.Υ και την Γενική Πρόγνωση Καιρού Ελλάδος (3-7) ημερών της ΕΜΥ στις 13.10.21

Αναμένεται επιδείνωση του καιρού με έντονα καιρικά φαινόμενα συνοδευόμενα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται επίσης κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα κατά την διάρκεια των φαινομένων από ισχυρούς ριπαίους ανέμους τα οποία θα πλήξουν περιοχές στις οποίες περιλαμβάνεται και η Αττική από την Πέμπτη 14.10.21 . Τα φαινόμενα από τις απογευματινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά, σύμφωνα με την Ε.Μ.Υ , θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση μέχρι και αργά τις νυχτερινές ώρες της Παρασκευής  15.10.2021.

Συνεπώς απαιτείται να ληφθούν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα ετοιμότητας.

Ο Δήμαρχος Μαραθώνος κ. Στέργιος Τσίρκας θέτει σε αυξημένη  ετοιμότητα όλες τις υπηρεσίες του Δήμου που εμπλέκονται σε έργα και  δράσεις Πολιτικής Προστασίας βάσει του σχεδιασμού του Δήμου , και συντονισμό του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελου Κυπαρίσση , και τις Εθελοντικές Ομάδες του Δήμου  προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των έντονων καιρικών  φαινομένων. 

Ισχυρή σύσταση στους κατοίκους του Δήμου μας  να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες:

  • Αποφύγετε κάθε άσκοπη μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.
  • Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών.

Μένουμε σε εγρήγορση – Μένουμε σε επιφυλακή – Ακολουθούμε τις οδηγίες των αρχών.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου  προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους 
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Μοιραστείτε το


Πηγή

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

2,056FansLike
21FollowersFollow

Τελευταία Νέα