Η Μαρία Νίτσα είναι η πρώτη νηπιαγωγός με σύνδρομο Down

Η Μαρία Νίτσα κατάφερε αυτό που για πολλούς φαίνεται ακατόρθωτο, καθώς είναι η πρώτη νηπιαγωγός με σύνδρομο Down. 

«Nα μη βάζετε όρια στον εαυτό σας!» Αυτό ήταν το «μήνυμα» που είχε στείλει στους Έλληνες μιλώντας σε εκδήλωση στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του, 2013, ο Ισπανός Πάμπλο Πινέδα, ο πρώτος πτυχιούχος δάσκαλος στην Ευρώπη με σύνδρομο Down, που απέκτησε και bachelor στην ψυχολογία της εκπαίδευσης, αλλά και πρωταγωνιστικό ρόλο στην (βασισμένη στη ζωή του) ταινία «Υο Tambien» («Εμείς οι δύο»).

Τέσσερα χρόνια μετά, ένα κορίτσι από τη Μεσοποταμία Καστοριάς, η Μαρία Νίτσα με σύνδρομο Down και διαβήτη, έσπασε τα προσωπικά όρια της και ξεπέρασε όσα εμπόδια ύψωναν η γενετική διαταραχή, οι ινσουλίνες και οι «φυσιολογικοί» κανόνες της κοινωνίας.

Η Μαρία Νίτσα έβγαλε το Γενικό Γυμνάσιο και Λύκειο Μεσοποταμίας (παίρνοντας απολυτήριο με βαθμό… σχεδόν 13) και πέτυχε την εισαγωγή της στο παιδαγωγικό τμήμα Νηπιαγωγών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. «Θέλω να μάθει ο κόσμος τι έκανα!» λέει με περηφάνια που πραγματοποίησε το όνειρο της η πρώτη φοιτήτρια στην Ελλάδα με σύνδρομο Down.

Η Μαρία Νίτσα το 2017 πραγματοποίησε την εγγραφή της στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Φλώρινας, όπου πέρασε, έπειτα από 12 χρόνια μελέτης. Πλέον έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της και ετοιμάζεται σε ένα μήνα να πάρει το πτυχίο της, όπου θα γίνει και η πρώτη Νηπιαγωγός στην Ελλάδα με σύνδρομο Down.

Διαγωνισμός για το instagram: 2 Αντίτυπα του Βιβλίου «Ψηφιακό Εγώ»

Το BESTNEWS, οι Εκδόσεις 24 Γράμματα και ο συγγραφέας Άγις Ντούλιας, σας κάνουν δώρο μετά από κλήρωση, 2 αντίτυπα του βιβλίου «Ψηφιακό Εγώ»!


Πηγή
Author: Κατερίνα Ματέρη

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα