Η «Μελίφτερη η Μέλισσα» στα Ν. Σίλατα – Δήμος Νέας Προποντίδας

Το παιδικό βιβλίο της Φανής Χατζήνα «Μελίφτερη η Μέλισσα» θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021 και ώρα, 20:30 στην Κεντρική Πλατεία των Σιλάτων.
Η Μελίφτερη είναι μια μοναδική μέλισσα με ιδιαίτερες ικανότητες που τη βοηθούν στο να αναγνωριστεί ως αρχηγός των εργατριών μελισσών. Τα διαφανή φτερά της είναι μεγάλα και έχουν ένα σημάδι χρώματος μελί (από κει και το όνομα- Μελίφτερη) και οι κεραίες της ήταν πολύ μεγάλες και πέφτουν μπροστά στο πρόσωπό της. Η Μελίφτερη μπορεί έτσι να “ακούσει” και να “καταλάβει” την ομιλία των ανθρώπων.
Η ιστορία της Μελίφτερης στο πρώτο μέρος διαπραγματεύεται με απλό και πολύ ενημερωτικό τρόπο τη ζωή της μέλισσας από τη στιγμή που γεννιέται ως τη στιγμή που αφήνει για πρώτη φορά την κυψέλη της για τον όμορφο κόσμο των λουλουδιών.
Το παιδί μπορεί μέσα από τις 5 αυτοτελείς μικρές ιστορίες να γνωρίσει όλα τα φαινόμενα που χαρακτηρίζουν τον κύκλο ζωής αλλά και συμπεριφοράς της μέλισσας. Εκτροφή, διατροφή, προϊόντα, άτομα της κυψέλης, φροντίδα των ατόμων της οικογένειας, χτίσιμο κηρηθρών, αποθήκευση τροφών, ανταλλαγή τροφής, επικοινωνία, χοροί, αναγνώριση της κυψέλης, συμβίωση με τον μελισσοκόμο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αν και είναι παιδικό βιβλίο, είναι ένα βιβλίο “μελισσοκομίας”.

🔶Βιογραφικό συγγραφέως
Η Φανή Χατζήνα είναι Διδάκτορας, Βιολόγος. Αποφοίτησε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έλαβε Διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας -Κολέγιο του Cardiff. Εργάζεται ως ερευνήτρια Α’ στο Τμήμα Μελισσοκομίας του ELGO ‘DIMITRA’ από το 2000 και τώρα είναι Διευθύντρια του Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Τμήματος Μελισσοκομίας. Είναι μέλος του Συμβουλίου της International Bee Research Association (I.B.R.A) και συντονίστρια της ομάδας εργασίας APIMONDIA με θέμα “Ανεπιθύμητες ενέργειες φυτοφαρμάκων και κτηνιατρικών φαρμάκων στις μέλισσες”.
Η κ. Χατζήνα είναι επίσης συνεργαζόμενος εμπειρογνώμονας με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και την Greenpeace. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 60 επιστημονικά άρθρα και 140 παρουσιάσεις σε συνέδρια και άλλα τόσα πολλά δημοφιλή άρθρα και είναι Επιστημονικός Συντονιστής 16 Ελληνικών και Ευρωπαϊκών ερευνητικών έργων. Πρόσφατα εξελέγη Πρόεδρος της Παγκόσμιας Επιστημονικής Επιτροπής της APIMONDIA για την Υγεία των Μελισσών.
Συγγραφέας του παιδικού βιβλίου “Μελίφτερη η Μέλισσα” και μητέρα 3 κοριτσιών. Ο λόγος για τη συγγραφή του βιβλίου αυτού ήταν το κενό που υπάρχει στην παιδική λογοτεχνία για τις μέλισσες και την προσφορά τους.


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα