Πρασινίζοντας την αυλή του 19ου Δημοτικού Σχολείου στο Ηράκλειο | Δελτία Τύπου | Ο Δήμος |

 

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

             ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

        

            Ηράκλειο 25-11-2021   

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρασινίζοντας την αυλή του 19ου Δημοτικού Σχολείου στο Ηράκλειο

 

Τα παιδιά αποκτούν οικολογική συνείδηση συμμετέχοντας σε μικρές πράξεις σεβασμού και αγάπης για το περιβάλλον, ζώντας και φροντίζοντας τον χώρο στον οποίο βρίσκονται καθημερινά: το σχολείο τους. Οι μαθητές του 19ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, είχαν την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου την ευκαιρία να λάβουν ενεργά μέρος, στη δράση φύτευσης που πραγματοποιήθηκε στην αυλή του σχολείου τους, συμμετέχοντας στο έργο «Ηράκλειο Αστικό Πράσινο: Αλλάζουμε το κλίμα στην πόλη», το οποίο υλοποιείται με τη συνεργασία του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου – ΕΛΜΕΠΑ και του Δήμου Ηρακλείου για την ενίσχυση του αστικού πρασίνου. 

Οι μαθητές φύτευσαν σειρά αρωματικών φυτών της κρητικής χλωρίδας, τα οποία στη συνέχεια θα φροντίζουν καθημερινά με την επίβλεψη των δασκάλων τους. Επίσης, ομάδα μαθητών συμμετείχε στο Εργαστήριο Θεατρικού Παιχνιδιού, το οποίο σχεδιάστηκε, ειδικά για την ημέρα αυτήν και υλοποιήθηκε από την Παιδαγωγική Θεάτρου Κρήτης με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά για το πώς συνυπάρχουμε αρμονικά με το πράσινο, στην πόλη μας.

Στην εκδήλωση φύτευσης, που ενίσχυσε σημαντικά τους πράσινους χώρους του σχολείου, συμμετείχαν επίσης, εκπρόσωποι του Δήμου Ηρακλείου και του ΕΛΜΕΠΑ. Κατά τη διάρκεια της δράσης φύτευσης ο κ. Γιάννης Αναστασάκης Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Πρασίνου & Καθημερινότητας Δήμου Ηρακλείου τόνισε: «Βλέπω τα παιδιά του 19ου Δημοτικού να συνεργάζονται με τον Δήμο Ηρακλείου για να κάνουν πιο πράσινο το σχολείο τους. Είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό και για τη συνεργασία μας με το ΕΛΜΕΠΑ που μας προσφέρει την απαραίτητη επιστημονική γνώση, ώστε μαζί να βάλουμε σήμερα τους σπόρους που θα ανθίσουν όλα τα επόμενα χρόνια. Ως Δημοτική Αρχή έχουμε έναν ξεκάθαρο στόχο: να αυξηθεί το ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο. Δουλεύουμε σε μεγάλους χώρους υπερτοπικής σημασίας στον Δήμο και παράλληλα σε διάσπαρτους μικρούς κοινόχρηστους χώρους, δεκάδες στρέμματα σε όλη την επικράτεια του Δήμου,  που ήδη μελετώνται και εμπλουτίζονται με πράσινο για να μην υπάρχει καμία γειτονιά χωρίς έστω και έναν μικρό πνεύμονα πρασίνου».

Ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΕΛΜΕΠΑ Δρ. Θρασύβουλος Μανιός, σημείωσε αναφερόμενος στη συνεργασία των δύο φορέων «Στο 19ο Δημοτικό Σχολείο πραγματοποιείται η κεντρική δράση του ΕΛΜΕΠΑ με τον Δήμο Ηρακλείου σε ό,τι αφορά την αναμόρφωση των κήπων και των πάρκων της πόλης. Είναι μία από τις πολλές σημαντικές συνεργασίες που έχουμε με τον Δήμο καθώς αυτές ξεκινούν από τα πολιτιστικά και τουριστικά δρώμενα και φτάνουν σε θέματα ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων. Το ΕΛΜΕΠΑ έχει έδρα το Ηράκλειο, γι’ αυτό και η σχέση του με την πόλη καθώς και οι συνεργασίες του με τον Δήμο είναι και θα παραμείνουν πολύ σημαντικές».

Ο Καθηγητής Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου και Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του ΕΛΜΕΠΑ Δρ. Παναγιώτης Νεκτάριος, δήλωσε για τη σημασία του έργου. «Το έργο “Αλλάζουμε το Κλίμα στην Πόλη” αφορά μια συνέργεια του Δήμου Ηρακλείου και του ΕΛΜΕΠΑ για τη βελτίωση της αισθητικής και της λειτουργικότητας καθώς και της βιοκλιματικής συνεισφοράς του αστικού  πρασίνου. Αντιμετωπίζουμε το αστικό πράσινο με μια ολιστική προσέγγιση που αφορά πρώτον την εκπαίδευση, με πρακτική εξάσκηση των φοιτητών του ΕΛΜΠΕΠΑ, καθώς αναπτύσσουμε και δημιουργούμε τους μελλοντικούς επιστήμονες και επαγγελματίες. Επιπλέον, το έργο δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών του Ηρακλείου. Βρισκόμαστε εδώ στο 19ο Δημοτικό Σχολείο για να επεκτείνουμε την ολιστική προσέγγιση του προγράμματος και να δημιουργήσουμε μια δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των τρυφερών ηλικιών, των παιδιών του Δημοτικού».

Ο Διευθυντής του 19ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου κ. Γιάννης Χαχλάκης, αναφερόμενος στην αξία της δράσης για την ευαισθητοποίηση των μαθητών είπε: «Σας καλωσορίζουμε στο σχολείο μας, νιώθουμε χαρούμενοι που είστε εδώ και πραγματοποιούμε αυτή την ιδιαίτερη δράση που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές μας για την κλιματική αλλαγή. Τα παιδιά φυτεύουν το δικό τους φυτό, θα συνεχίσουν να το φροντίζουν και να το αγαπούν, κι εμείς μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία θα δώσουμε στο κάθε παιδί ό,τι χρειάζεται, ώστε να γίνει ο κριτικά σκεπτόμενος αυριανός πολίτης, αυτός που περισσότερο από ποτέ έχει ανάγκη η κοινωνία μας».

Το έργο «Ηράκλειο Αστικό Πράσινο: Αλλάζουμε το κλίμα στην πόλη», υλοποιείται ως μία σημαντική συνέργεια του ΕΛΜΕΠΑ με τον Δήμο Ηρακλείου συνεισφέροντας ένα αποφασιστικό βήμα προσαρμογής απέναντι στην απειλή της κλιματικής κρίσης. Με την πολύτιμη επιστημονική συνδρομή σε τεχνογνωσία που παρέχει το ΕΛΜΕΠΑ στο πλαίσιο του έργου,  προχωρά η  καταγραφή των αναγκών της πόλης για ανάπλαση χώρων αστικού πρασίνου, η διατύπωση προτάσεων για την αισθητική και βιοκλιματική αναβάθμιση των χώρων πρασίνου καθώς και η υιοθέτηση καινοτόμων μεθόδων για την αποτελεσματική διατήρηση και αναβάθμιση των χώρων αυτών. Στο πλαίσιο του έργου, η επιστήμη του αστικού πρασίνου έρχεται να συναντήσει τις ανάγκες των Ηρακλειωτών και να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής τους μέσω αισθητικής και βιοκλιματικής βελτίωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες: 

https://www.facebook.com/HeraklionUrbanGreen/

https://www.hmu.gr/

https://www.heraklion.gr/


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα