Στην Ανάπα της Ρωσίας αντιπροσωπία του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας | Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας | Επίσημη Ιστοσελίδα Δήμου

-Σ. Παπαηλίου και Γ. Γεωργούλης συμμετείχαν στη διάσκεψη της Ένωσης Αρχαίων Πόλεων της βόρειας Μαύρης θάλασσας

Στη διάσκεψη της Ένωσης Αρχαίων Πόλεων της βόρειας Μαύρης θάλασσας (ACBS) στη πόλη Ανάπα της Ρωσίας εκπροσώπησαν το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Σωτήρης Παπαηλίου και ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της β’ ελάσσονος Αντιπολίτευσης, κ. Γεώργιος Γεωργούλης.

Η Ρωσο – Ελληνική διάσκεψη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Ιουνίου ενώ την Κυριακή 12 του μηνός έγιναν επισκέψεις σε αρχαιολογικούς, πολιτιστικούς και επαγγελματικούς-επιχειρηματικούς χώρους, καθώς και συναντήσεις με την Ελληνική κοινότητα της ευρύτερης περιοχής του Novorossiysk. Η εκδήλωση υποστηρίχθηκε από τη Ρωσική Οργανωτική Επιτροπή του Έτους Ιστορίας Ρωσίας – Ελλάδας, τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Τουρισμού και το σύνδεσμο φιλίας επιχειρήσεων και πολιτιστικής συνεργασίας Ρωσίας – Ελλάδας- Κύπρου.

Το συντονισμό της διάσκεψης είχε ο πρόεδρος της Ένωσης φιλίας των λαών Ελλάδας- Κύπρου- Ρωσίας και μέλος της οργανωτικής επιτροπής ”2021 έτος ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας” Πρέσβης κ. Georgi MURADOV

Συμμετείχαν δήμαρχοι και εκπρόσωποι δήμων της περιφέρειας Βόρειας Μαύρης Θάλασσας, της Κριμαίας και φυσικά ο Πρόεδρος της Ένωσης Αρχαίων Πόλεων Πολιτιστικής Κληρονομιάς Βόρειας Μαύρης Θάλασσας και δήμαρχος του Kerch, κ. Sergey BOROZDIN. Επίσης από την Ελλάδα συμμετείχαν με εκπροσώπους τους η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης , ο Δήμος Καλαμάτας , ο Δήμος Κατερίνης, o Δήμος Αβδήρων και μέσω τηλεδιάσκεψης οι Δήμοι Άργους – Μυκηνών, Κερκύρας , Επιδαύρου και Κορίνθου. Παρευρέθηκαν επίσης αρκετοί εκπρόσωποι Ρωσικών συλλόγων και φορέων καθώς και εμπορικοί σύμβουλοι και διπλωμάτες. Χαιρετισμό απέστειλαν ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα κ. Andrey MASLOV και ο αναπληρωτής Υπουργός Τουρισμού της Ρωσίας κ. Dmitry CHERNYSHENKO

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η χρήση της μοναδικής αρχαίας κληρονομιάς ως μέσο αμοιβαίου εμπλουτισμού των πολιτισμών Ρωσίας και Ελλάδας η δημιουργία και ενίσχυση διαδημοτικών δεσμών και η πρακτική συνεργασία μεταξύ Ρωσικών και Ελληνικών πόλεων αρχαίας κληρονομιάς στους τομείς του τουρισμού της αρχαιολογίας και των μουσείων. Επίσης εξετάστηκαν οι προοπτικές δημιουργίας Διεθνούς Ένωσης Πόλεων Αρχαίας Κληρονομιάς.

Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Παπαηλίου, αναφέρθηκε στις μακραίωνες και σταθερές σχέσεις των δύο χωρών με αφορμή και την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση και την απελευθέρωση της χώρας μας χάρη και στη σημαντική Ρωσική βοήθεια. Έκανε εκτενή αναφορά στο Ελληνικό στοιχείο της περιοχής από την εποχή του βασιλείου του Βοσπόρου και κατέθεσε μια σειρά από προτάσεις για τη περαιτέρω ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη διασύνδεση και λειτουργία του όλου εγχειρήματος επ’ ωφελεία των τοπικών κοινωνιών και των πόλεων με σύγχρονους όρους, κοινωνικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς. Επιβεβαίωσε τη συμμετοχή και τη στήριξη της Αρχαίας Ολυμπίας και τη σημασία που έχει αυτό στην όλη προσπάθεια και τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας Διεθνούς Ένωσης Πόλεων Αρχαίας Κληρονομιάς.

Συγκινητική ήταν η υποδοχή στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Γοργιππίας με αναπαράσταση αφής της Ολυμπιακής Φλόγας καθώς και στο Ελληνικό χωριό Vityazevo όπου έγινε συνάντηση με εκπροσώπους της Ελληνικής κοινότητας. Τέλος έγινε επίσκεψη σε μεγάλο οινοποιείο της περιοχής, Ελληνικής ιδιοκτησίας και τόσο εκεί όσο και στο περιθώριο της διάσκεψης συζητήθηκαν οι προοπτικές προώθησης τοπικών προϊόντων της περιοχής μας καθώς και άλλες δράσεις.

Μουσείο και αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Γοργιππίας.

Υποδοχή στο Ελληνικό χωριό Vityazevo.

Με το Δήμαρχο κ. BOROZDIN.

Με τον πρέσβη κ. MURADOV.


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα