Σφακτηρία: Το μοναδικό και ξεχωριστό αξιοθέατο της Μεσσηνίας

Βρισκόμαστε στην Πύλο που η ίδια θυμίζει νησί έτσι όπως είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στον κόλπο του Ναβαρίνου κοιτάζοντας το Ιόνιο και προσφέροντας πανοραμική θέα.

Κοιτάζοντας τη θάλασσα, αδιαμφισβήτητα η Σφακτηρία είναι εκείνη που τραβάει όλα τα βλέμματα. Φυσικό οχυρό, που προστατεύει με ασφάλεια τον Όρμο του Ναβαρίνου από τους ανέμους του Ιονίου Πελάγους. Έχει έκταση 3,2 km2. και στενόμακρο σχήμα. Κατέχει στρατηγική θέση σ’ ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Πελοποννήσου.

Είναι πανέμορφη σαν καρτ ποστάλ που ταξιδεύει το νου, αλλά θα σε ταξιδέψει και στην ιστορία. Προσελκύει φυσιολάτρες, περιπατητές και πεζοπορικούς συλλόγους. Το καλοκαίρι μπορείς να φτάσεις εκεί με καραβάκι που αναχωρεί από το λιμάνι της Πύλου. Ένα από τα πιο μοναδικά σε φυσική ομορφιά αξιοθέατα της Μεσσηνίας που μπορεί να γίνει πόλος έλξης Ελλήνων αλλά και ξένων, αφού συνδέεται με τη Ναυμαχία του Nαβαρίνου, βρίσκεται πολύ κοντά στην αρχόντισσα Πύλο, στην τουριστική Γιάλοβα και στην Costa Navarino, προωθώντας τον τουρισμό αναψυχής.

H λέξη, σύμφωνα με μια ερμηνεία, προέρχεται από το ρήμα σφάζω (θυσιάζω), προφανώς γιατί εδώ θυσιάζονταν πολλά ζώα στον Ποσειδώνα, τον οποίο μάλιστα θεωρούσαν πατέρα του Nηλέα. Στην κλασική εποχή το νησί ονομάζεται και Σφαγία. Mια δεύτερη ερμηνεία συνδέει το όνομα Σφαγία με τη λέξη σφάκος (το φυτό ασφάκα).Εκτός από την ασφάκα σήμερα αφθονεί η κάπαρη και το κρίταμο: γνωστά χόρτα της θάλασσας και των βράχων με πολλαπλή δυνατότητα μαγειρικής αξιοποίησης και ενισχυτικά γεύσης. 

Είναι προστατευόμενη τοποθεσία του δικτύου Natura 2000 με κωδικό GR2550008, ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης, από τον Οκτώβριο του 2010.  Η περιοχή είναι σημαντική ως σταθμός των διαχειμάζοντων και μεταναστευτικών ειδών: λευκοτσικνιάς, αργυροτσικνιάς, χαλκόκοτα, νεροχελίδονο, βαλτότρυγγας, λασπότρυγγας και γελογλάρονο. 

Διαβάστε περισσότερα στο eleftheriaonline.gr

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Κερδίστε ένα χειροποίητο κολιέ καρδιά με χάντρες miyuki

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Κερδίστε ένα υπέροχο χειροποίητο κολιέ καρδιά με χάντρες miyuki!


Πηγή
Author: Κατερίνα Ματέρη

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα