Τελετή Αποκαλυπτηρίων Μνημείου του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη στον Δήμο Παύλου Μελά

Ο Δήμος Παύλου Μελά σε συνεργασία με το νεοϊδρυθέντα σύλλογο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» ανακοινώνει την επίσημη τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου του Εθνομάρτυρα του Πόντου Νίκου Καπετανίδη, στο πρώην στρατόπεδο και υπό δημιουργία Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021, στις 19.00.

Ύστερα από κοπιώδεις προσπάθειες ενός έτους οι φορείς και προσωπικότητες των Ομογενών του Ελληνισμού του Πόντου  όπως είχαν ρητά και γραπτά δεσμευθεί, αφού έλαβαν τη στήριξη του Δημοτικού συμβουλίου Παύλου Μελά με ομόφωνη απόφαση για παραχώρηση σχετικού χώρου εντός του νέου Μητροπολιτικού Πάρκου στις αρχές του 2021, ολοκλήρωσαν επιτυχώς την κατασκευή του περικαλλούς μνημείου ύψους 4.5 μέτρων, έργο του διαπρεπούς γλύπτη Γιώργου Κικώτη.

Η εξέλιξη αυτή άνοιξε τον δρόμο για την οριστική απόφαση σχεδιασμού μιας εκδήλωσης αποκαλυπτηρίων αντάξια της μορφής και προσφοράς του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη στον Ελληνισμό, σε ημερομηνία μάλιστα που συμπίπτει ακριβώς με την επέτειο των 100 χρόνων από την ημέρα της εκτέλεσής του στην αγχόνη των Κεμαλικών Δικαστηρίων της Αμασείας, την 21η Σεπτεμβρίου 1921.

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά είναι ο πλέον ιδανικός τόπος για τη φιλοξενία του αγάλματος καθώς στο χώρο του θα κατασκευαστεί το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού και ο Δήμος Παύλου Μελά είναι ο συμπαγέστερος πληθυσμιακά σε προσφυγικό στοιχείο ανά την Ελλάδα.

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης είχε κοινή συνάντηση με τα μέλη της διοικούσας του συλλόγου, την Παρασκευή 20 Αυγούστου, όπου συμφωνήθηκε όλο το πλαίσιο της συνεργασίας όχι μόνο για φέτος αλλά και για το μέλλον, καθώς ήταν κοινή η βούληση να υπάρξει σχέδιο για τη θεσμική κατοχύρωση ετήσιας εκδήλωσης, διάρκειας τριών ημερών υπέρ της μνήμης του Εθνομάρτυρα στο χώρο του μνημείου, αλλά και σε συνεδριακές υποδομές του Δήμου με αναφορά στη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα δικαιώματα, τη Λογοκρισία, την Ελευθεροτυπία στα ΜΜΕ, για όλα όσα αγωνίστηκε ο Νίκος Καπετανίδης.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της τελετής των αποκαλυπτηρίων θα ανακοινωθεί σύντομα από την ομάδα κοινής δράσης που απαρτίζεται από στελέχη του Δήμου και μέλη του Συλλόγου.

Δημήτρης Δεμουρτζίδης: ο Δήμος Παύλου Μελά τιμά μέσα στο ΜΠΠΜ το σύμβολο της ποντιακής γενοκτονίας

«Τον Σεπτέμβριο του 2021 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη μέρα που ο δημοσιογράφος και εθνομάρτυρας του ποντιακού Ελληνισμού Νίκος Καπετανίδης άφηνε την τελευταία του πνοή στα χέρια του τουρκικού εθνικισμού. Ήταν μόλις 32 χρονών. Με αυτόν τον τρόπο πλήρωσε την άκαμπτη πατριωτική στάση του και τη συνειδητή του επιλογή να μιλήσει με την πένα του για τις βιαιότητες των Τούρκων εναντίον του Ποντιακού Ελληνισμού. Με τη θυσία του περνάει στην αγκαλιά της αιωνιότητας συνειδητά, αφού γνώριζε ότι, όπως όλοι οι ήρωες, έδινε τη ζωή του για κάτι πολύ μεγαλύτερο από τον ίδιο.

Μεγαλώσαμε στις δυτικές συνοικίες με συγκινητικές ιστορίες και θύμησες για τον ξεριζωμό των προγόνων μας και η γενιά μας ένιωθε περηφάνια στο άκουσμα του Ακριτίδη, του Τζινόγλου, του Καπετανίδη και των υπόλοιπων μαρτύρων ηρώων του Πόντου.

Με βαθιά λοιπόν συγκίνηση σας ανακοινώνω ότι ο δήμος Παύλου Μελά, θα τιμήσει την άγια μορφή και σύμβολο της ποντιακής γενοκτονίας Νίκο Καπετανίδη. Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πρόκειται να τοποθετηθεί ένα άγαλμα εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου κι έτσι η υπερβατική προσωπικότητα του Νίκου Καπετανίδη θα δίνει τη δική της ενέργεια στο ΜΠΠΜ που θα είναι ένας χώρος που συνδέει τον πολιτισμό με την ιστορικότητα, τη μνήμη και το φυσικό περιβάλλον. Ένας χώρος που θα τιμάει τους ήρωες με τον τρόπο που τους αξίζει. Μακριά από τη λησμονιά και τη ρουτίνα. Εκεί που περαστικός και ο επισκέπτης δεν θα είναι απλά θεατές, αλλά θα γίνονται ένα με το χώρο και θα διδάσκονται από αυτόν. Εκεί που τα μικρά παιδιά, ανάμεσα στο αστικό πράσινο και το μουσειακό πλέγμα, θα μαθαίνουν και θα κατανοούν ότι οι ήρωες του τόπου μας λειτουργούν ως εμψυχωτές και συνεκτικοί κρίκοι της κοινωνίας μας».

Βιογραφικά στοιχεία του Νίκου Καπετανίδη

Ο Νίκος Καπετανίδης γεννήθηκε στην Ριζούντα της Τραπεζούντας το 1889. Σπούδασε σε ένα από τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα του Πόντου, στο περίφημο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας, από το οποίο αποφοίτησε το 1905. Αρχικά εργάστηκε στην τράπεζα των αδερφών Φωστηρόπουλων, ενώ ταυτόχρονα ασχολούνταν και με τη μεγάλη του αγάπη, τη δημοσιογραφία, όπου μάλιστα, πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε πολύ ενεργό μέλος του τοπικού τύπου.

Την περίοδο 1910-1911 συνεργάστηκε με τον Φίλωνα Κτενίδη, ο οποίος εξέδιδε το δεκαπενθήμερο περιοδικό “Επιθεώρηση”, που κυκλοφόρησε συνολικά σε 24 τεύχη, με τα 6 τελευταία υπό τη διεύθυνση του Νίκου Καπετανίδη, λόγω αποχώρησης του Κτενίδη για σπουδές. Στη συνέχεια δημοσίευσε κείμενά του και στην εφημερίδα “Ο Φάρος της Ανατολής” και στην “Ηχώ του Πόντου”. Το 1917 προχώρησε στην έκδοση της εφημερίδας “Σάλπιγξ”, η οποία κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής.

Όταν υποχώρησε η Ρωσία και επέστρεψαν οι Τούρκοι, τον Οκτώβριο του 1918, δημιούργησε την εφημερίδα “Εποχή”. Μέσω των άρθρων του στην εφημερίδα δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά και χωρίς φόβο για τις βιαιότητες των Τούρκων κατά των Ελλήνων του Πόντου, με αποτέλεσμα να θέσει σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή του. Στα γραφεία της εφημερίδας τον επισκέφτηκε ο «δήμιος του Πόντου» Οσμάν Τοπάλ, προκειμένου να του κάνει συστάσεις, να τρομοκρατήσει τον Καπετανίδη, κάτι όμως που δεν το πέτυχε, καθώς ο ατρόμητος δημοσιογράφος δεν πτοήθηκε από τις έμμεσες και άμεσες απειλές του και εξακολουθούσε να γράφει με το ίδιο σθένος.

Αυτή του η ατρόμητη στάση είχε ως αποτέλεσμα να συλληφθεί το 1921 και να οδηγηθεί σε δίκη-παρωδία, μαζί και με άλλους που αποτελούσαν την αφρόκρεμα του Ποντιακού Ελληνισμού, στα Ανεξάρτητα Δικαστήρια που είχαν στηθεί στην Αμάσεια. Κατά τη διάρκεια της δίκης, όταν ο δικαστής τον κατηγόρησε πως αγωνίζεται για την ανεξαρτησία του Πόντου, εκείνος, με θάρρος, σηκώθηκε και του είπε, «Όχι μόνο για την ανεξαρτησία του Πόντου, αλλά και για την ένωσή του με την Ελλάδα». Φυσικά γνώριζε πως κρατώντας αυτή τη στάση, ο θάνατος ήταν βέβαιος.

Οδηγήθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο στην αγχόνη, στις 21 Σεπτεμβρίου 1921, όπου πριν αφήσει τη τελευταία του πνοή φώναξε, «Ζήτω η Ελλάς».

Ήταν μόλις 32 ετών κι όμως πρόλαβε με την πένα του να βάλει το δικό του στίγμα στον ποντιακό αγώνα. Πάλεψε μέχρι το τέλος, για τις απόψεις και τις ιδέες του. Ήταν ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά και από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του Πόντου.

«Ο θάνατος είναι τιμή για όλους μας. Θαρσείτε και καρτερείτε, μια φορά κανείς πεθαίνει…».

Νίκος Καπετανίδης

Το 2021 είναι η χρονιά των καλών ειδήσεων για το πρώην στρατόπεδο και τη μετατροπή του σε εμβληματικό Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά. Είναι το έτος που οι μνήμες θα αρχίσουν να ζωντανεύουν εντός του πάρκου και η ένδοξη ιστορία του Πόντου θα αποκτήσει ακόμα ένα φάρο για να εκπέμπει το φως της σε όλη την οικουμένη.


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα