Τριχόπτωση και Covid-19

Συχνά σε καταστάσεις έντονου στρες, επεμβάσεων, ασθενειών ή σοβαρών λοιμώξεων παρατηρείται κάποιους μήνες μετά έντονη απώλεια μαλλιών, κάτι που ονομάζεται τελογενής τριχόπτωση ή αλωπεκία (telogen effluvium).

Η διάρκειά της είναι περίπου 3-6 μήνες και είναι αναστρέψιμη.

Σημαντικό ψυχολογικό στρες, κάτι που δεν είναι ασύνηθες στη διάρκεια της πανδημίας που διανύουμε, αλλά και η νόσηση από τον SARS-CoV-2 είναι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον φυσιολογικό κύκλο ανάπτυξης των τριχών και να οδηγήσουν σε τριχόπτωση.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η αύξηση των περιπτώσεων τριχόπτωσης σχετίζεται στενότερα με το άγχος λόγω της πανδημίας ή με τον αριθμό των μολύνσεων από Covid-19.

Ασθενείς που νόσησαν παρατήρησαν λέπτυνση των τριχών ή και απότομη απώλεια μεγάλου ποσοστού μαλλιών ως αποτέλεσμα λοίμωξης με την Covid-19. Η τριχόπτωση αυτή εμφανίστηκε περίπου 3-4 μήνες μετά την λοίμωξη ή νοσηλεία των ασθενών αυτών. Μάλιστα σε έρευνες που δημοσιεύτηκαν η τριχόπτωση ήταν ένα από τα πιο συχνά αναφερόμενα επίμονα συμπτώματα ασθενών που νόσησαν (Lambert NJ et al, 2020).

Γιατί συνέβη αυτό;

Η τελογενής τριχόπτωση προκύπτει καθώς ο οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, κάτι που ωθεί περισσότερα μαλλιά να περάσουν σε φάση ανάπαυσης (τελογενή φάση). Περίπου 30% των τριχών σταματούν την ανάπτυξή τους και περνάνε στην

τελογενή φάση πριν πέσουν. Επειδή όμως οι τρίχες παραμένουν στην τελογενή φάση που αναφέραμε για ένα διάστημα 2-4 μηνών και μετά πέφτουν, δεν παρατηρείται η τριχόπτωση αμέσως μετά το συμβάν ή τη λοίμωξη.

Φυσιολογικά αποπίπτουν 50-100 τρίχες ημερησίως, ενώ στην τελογενή αλωπεκία έχουμε απώλεια περίπου 300 κατά μέσο όρο τριχών καθημερινά.

Οι ασθενείς εντοπίζουν συνήθως πολλές τρίχες στο μαξιλάρι τους, στο μπάνιο ή στην βούρτσα χτενίσματος.

Να αναφέρουμε ότι η τελογενής τριχόπτωση που παρατηρείται λίγους μήνες μετά την λοίμωξη και νόσηση από Covid-19 δεν σχετίζεται με επανενεργοποίηση του ιού.

Παρότι η απότομη απώλεια τριχών σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι μια κατάσταση που τρομάζει τους περισσότερους ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτή είναι συνήθως αναστρέψιμη και ο φυσιολογικός κύκλος ανάπτυξης των τριχών επανέρχεται μετά από την περίοδο των 6 μηνών.

Η τελογενής τριχόπτωση μπορεί να διαγνωστεί από τον ειδικό δερματολόγο με βάση το ιστορικό του ασθενούς, την κλινική εικόνα του τριχωτού της κεφαλής και των τριχών, αλλά και με τη βοήθεια ειδικών δοκιμασιών.

Εάν κριθεί απαραίτητο θα εξεταστούν και άλλοι παράγοντες μέσω αιματολογικών εξετάσεων όπως για παράδειγμα διαταραχές του θυρεοειδούς που μπορεί να επηρεάζουν την απώλεια τριχών.

Σε κάθε περίπτωση περιστατικά τριχόπτωσης και αλωπεκίες χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και κλινικής εκτίμησης από δερματολόγο καθώς μπορεί και να οφείλονται σε άλλα αίτια.

Δρ Ιωάννα Ταμπούρη

Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Ομίλου Affidea 

Διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου “Eberhard Karls University of Tuebingen” της Γερμανίας, τακτ. Επιμελήτρια της Πανεπιστημιακής Δερματολογικής Κλινικής του “Charité Universitätsmedizin Berlin” της Γερμανίας 

Διαγωνισμός για το instagram: 2 Αντίτυπα του Βιβλίου «Ψηφιακό Εγώ»

Το BESTNEWS, οι Εκδόσεις 24 Γράμματα και ο συγγραφέας Άγις Ντούλιας, σας κάνουν δώρο μετά από κλήρωση, 2 αντίτυπα του βιβλίου «Ψηφιακό Εγώ»!


Πηγή
Author: Ομάδα Best News

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα