Άγιος Νικόλαος Οινούσσες (video) «Άγιε μου φύλαγε όλους τους ναυτικούς μας»

Ο Άγιος Νικόλαος, ο προστάτης των ναυτικών τιμάται στις 6 Δεκεμβρίου. Ολόκληρη η Ελλάδα, χώρα ναυτική, γιορτάζει! Λαμπρή γιορτή και για το νησί μου τούτην την ημέρα, το νησί της ναυτοσύνης, οι Οινούσσες!

Οι Οινούσσες τιμούν πάντα με μεγαλοπρέπεια τον προστάτη των Ναυτικών και Πολιούχο τους Άγιο Νικόλαο. Οι Αιγνουσιώτες λατρεύουμε με απαράμιλλη πίστη τον Άγιο μας, τον προστάτη των θαλασσινών μας!!!

Γράφει η Χρύσα Σαραντοπούλου

Ο μεγαλοπρεπής καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου δεσπόζει στο κέντρο του νησιού και εκπέμπει την ευλογία του σ’ όλους τους ναυτικούς και ξενιτεμένους. Εκεί φυλάσσεται τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου, που ήρθε από την Σικελία. Περίτεχνος, πλούσια διακοσμημένος ο ναός από χιλιάδες τάματα και προσφορές των Οινουσσίων καραβοκύρηδων και ναυτικών. Αξιόλογες αγιογραφίες και εικόνες από τη Μικρά Ασία κοσμούν το εσωτερικό του.

Ανάμεσα τους και κάποιες εικόνες που πρόσφερε η οικογένεια μου στη μνήμη των παππούδων μου Ευαγγέλου και Καλλιόπης Μούντουλα.

Οι παππούδες μου… Όλη η ζωή τους αφιερωμένη στο Θεό, στον Άγιο Νικόλαο, στην Αγία Μαρίνα, στην Εκκλησία, στην καλοσύνη, στην προσφορά…

Εκεί πρωτοπερπάτησα… στον Άγιο Νικόλαο! Οι πιο ζωντανές παιδικές αναμνήσεις μου που χορεύουν στη μνήμη μου και με ξεκουράζουν τώρα που η ζωή με βαραίνει ευθύνες.

Θυμάμαι τη γιαγιά μου την Καλλιόπη να με παίρνει συνεχώς εκεί μαζί της. Η κυρά Καλλιόπη, με τα μακριά της σεμνά φουστανάκια και με το μαντήλι πάντα στο κεφαλάκι της. Είχε μακριά κάτασπρα μαλλιά σαν χιόνι και απαλά σαν βαμβάκι, που τα έδενε κότσο και περνούσε από πάνω το μαντηλάκι της. Ταπεινή και μικροκαμωμένη, μα είχε τόση δύναμη η ψυχή και το κορμί της. Δύναμη που την αντλούσε από την βαθιά πίστη της.

Υπηρέτησε όλη της τη ζωή τον Άγιο Νικόλαο ως νεωκόρος του Ναού. Τον υμνούσε, τον λάτρευε, τον ευγνωμονούσε.

Μια μέρα καθώς καθαρίζαμε το μανουάλι μπροστά από την εικόνα του Αγίου, μου λέει:

Παιδί μου αυτή την εικόνα την είδα μια μέρα να τρέμει. Σαν τώρα ήτανε που άρχισε να κουνιέται μπρος πίσω. Σηκώθηκε κι έγειρε, έτοιμη να πέσει, αλλά ξαναγύρισε στη θέση της.

Ταράχτηκα και έκανα το σταυρό μου. Το μυαλό μου πήγε στο κακό… στον γιο μου το ναυτικό… στο θείο σου το Χρήστο… που ταξίδευε. Γονάτισα μπροστά της, προσευχήθηκα στον Άγιο Νικόλα με όλη τη δύναμη της ψυχής μου. Άγιε μου φύλαγε το παιδί μου και όλους τους ναυτικούς μας!

Αργότερα μάθαμε ότι το πλοίο του θείου σου είχε πέσει σε άγριο καιρό, σε θαλασσοταραχή. Ταξίδευε με το βαπόρι φορτωμένο με αυτοκίνητα και ράγες τρένων, από το Ρόντερνταμ στον Πειραιά. Στο Γιβραλτάρ τους έπιασε φουρτούνα, πήρε 30 μοίρες κλίση το πλοίο. Έσπασαν τα σύρματα στα αμπάρια που ήταν δεμένο το φορτίο. Με τέτοια κλίση έφτασαν στον Πειραιά. Στις 35 μοίρες μπορεί να μπατάρει ένα βαπόρι…

Θαύμα ήταν κόρη μου! Η εικόνα δεν έπεσε, το πλοίο δεν μπάταρε. Να προσεύχεσαι πάντα στον Άγιο μας παιδί μου για όλους τους ναυτικούς μας. Κάθεται στην πλώρη τους και τους φυλάει.”

Η γιαγιάκα μου είχε βιώσει πολλά θαύματα κι είμαι ευλογημένη που μου τα έχει πει.

Άγιος Νικόλαος

Να πιστεύετε στα θαύματα! Μικρά ή μεγάλα… όλα μπορούν να συμβούν! Να πιστεύετε βαθιά και να προσεύχεστε με τη ψυχή σας.

Εκεί μέσα λοιπόν, στον ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Οινουσσών έγινα Άνθρωπος. Κοντά και στον ιερέα μας, τον πάτερ Νικόλαο Καραβά που μια ζωή στέκει αγέρωχος θεματοφύλακας της Πίστης μας και των παραδόσεών μας.

Οινούσσες Άγιος Νικόλαος

Εκεί μέσα, μικρό κοριτσάκι τρύπωνα στην θεόρατη εκκλησιά, ακόμη και μόνη μου έτρεχα γύρω γύρω από τα στασίδια, περιεργαζόμουν τις εικόνες (όλες τις θυμάμαι, μία προς μία) με το φως από τα καντηλάκια των Αγίων να τρεμοπαίζει και δεν φοβόμουν. Ποτέ δεν φοβήθηκα εκεί. Εκεί πάντα νιώθω ασφάλεια.

Τώρα που η Καλλιοπίτσα είναι κάπου ψηλά… όποτε πηγαίνω στην εκκλησία μας νομίζω ότι τη βλέπω εκεί στο στασίδι της μπροστά από την εικόνα του Αγίου Νικολάου. Η μορφή της τόσο έντονη.. να σιγοψέλνει το απολυτίκιο του Αγίου:

Κανόνα πίστεως, καὶ εἰκόνα πραότητος, ἐγκρατείας διδάσκαλον, ἀνέδειξέ σε τῇ ποίμνῃ σου,ἡ τῶν πραγμάτων ἀλήθεια·διὰ τοῦτο ἐκτήσω τῇ ταπεινώσει τὰ ὑψηλά, τῇ πτωχείᾳ τὰ πλούσια. Πάτερ ἱεράρχα Νικόλαε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Όταν επισκέπτεστε τις Οινούσσες να πηγαίνετε να ανάβετε ένα κεράκι στον Άγιο μας! 

Δείτε το βίντεο του www.chiosphotos.gr  και θα μαγευτείτε:

Χτισμένη το 1952 στο κέντρο της πόλης βρίσκεται η εκκλησία του πολιούχου Αγίου των Οινουσσών και προστάτη των ναυτικών, του Αγίου Νικολάου. Όντας περικυκλωμένη από παραδοσιακά σπίτια, ξεχωρίζει για την ομορφιά και την μνημειακή της αξία, ενώ παράλληλα αποτελεί το καμάρι των αιγνουσιωτών! Ο καθεδρικός ναός, οικοδομημένος στη θέση του παλιού, που κατεδαφίστηκε το 1924, είναι πλούσια διακοσμημένος με περίτεχνες αγιογραφίες και “στεγάζει” χιλιάδες τάματα από ναυτικούς και τις οικογένειες τους. Εκεί φυλάσσεται τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου, το οποίο μεταφέρθηκε επίσημα από την Σικελία τον Δεκέμβριο 2001.


 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Πηγή
Author: Chrisa Sarantopoulou

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα