Ένταξη του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα στα τοπικά πολεοδομικά σχέδια | Δήμος Λίμνης Πλαστήρα

Καθοριστική απόφαση για το Μέλλον της Λίμνης Πλαστήρα και την Οικονομία της Καρδίτσας

Δύο Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, για τις δημοτικές ενότητες Νευρόπολης και Πλαστήρα αντίστοιχα, εξασφάλισε ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα.

Πρόκειται για απόφαση καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της Λίμνης, η οποία θα έχει αντανάκλαση στην Οικονομία της Καρδίτσας. Μέσα από την οριοθέτηση και πολεοδόμηση όλων των χωριών και οικισμών, θα αρθούν στρεβλώσεις, φανερά λάθη και παραλείψεις της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ), η οποία εδώ και 25 χρόνια αποτελεί τροχοπέδη Ανάπτυξης. Ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος εξ’ αρχής έθεσε το θέμα σε υψηλή προτεραιότητα, τόσο στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τον Υπουργό κ. Σκρέκα, όσο και στη δημόσια τοποθέτησή του κατά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη με κλιμάκιο υπουργών στην Καρδίτσα για την αντιμετώπιση προβλημάτων από τον «Ιανό». Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στην οποία παραβρέθηκαν ο δήμαρχος λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρης Σκάλκος και ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής κ. Χρήστος Τριαντόπουλος. Από το Δήμο συμμετείχε και ο Γραμματέας κ. Β. Μπράντζος.

Ο δήμαρχος λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος στην εισήγησή του, ανέδειξε την αναγκαιότητα ένταξης του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα κατά προτεραιότητα στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, δεδομένου ότι είναι σε διπλή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, από τον «Ιανό», αλλά και της σημαντικής κατολίσθησης του οικισμού Αγία Μαρίνα και μέρος της Πεζούλας. Επίσης ανέλυσε τις επιπτώσεις από την εφαρμογή της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου στην Ανάπτυξη, οι περιορισμοί της οποίας δεν επιτρέπουν την αποκατάσταση υποδομών και επιχειρήσεων που καταστράφηκαν από τον «Ιανό». Παρουσίασε παραδείγματα στρεβλώσεων όπου απαγορεύεται η συντήρηση και αποκατάσταση υφιστάμενων αθλητικών, πολιτιστικών, τουριστικών και περιβαλλοντικών δημοτικών εγκαταστάσεων. Ανέδειξε την ουσιαστική απαγόρευση επενδύσεων σε τουριστικές υποδομές και αξιοποίησης δυνατοτήτων, όπως η δημιουργία αθλητικού – προπονητικού κέντρου στη λίμνη. Επισήμανε την αναγκαιότητα οριοθέτησης και πολεοδόμησης των οικισμών, με ένταξη εκτάσεων που παραλείφθηκαν από τη ΖΟΕ, με αποτέλεσμα τμήματα οικισμών να είναι εκτός σχεδίου, παρότι τα σπίτια είναι κτισμένα νόμιμα με οικοδομική άδεια. Επίσης ανέδειξε το σημαντικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τις χρήσεις γης, με αποτέλεσμα σήμερα να μην μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα για νέους κτηνοτρόφους, ακόμα και περιοχές όπως η Ράζια Μορφοβουνίου στα ριζά του κάμπου που δεν έχουν σχέση με την λίμνη Πλαστήρα. Ο κ. Νάνος επεσήμανε ότι ο Δήμος έχει διπλό μέτωπο: από τη μία να αποκαταστήσει υποδομές που έγιναν από τη δεκαετία του 1970 και εντεύθεν και καταστράφηκαν από τον «Ιανό», από την άλλη να δημιουργήσει συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξη στον γεωργικό τομέα, τις επιχειρήσεις και τον Τουρισμό, με ανανέωση του τουριστικού προϊόντος της Λίμνης Πλαστήρα, επιχειρώντας άνοιγμα στη διεθνή τουριστική αγορά.

Παρέμβαση στη σύσκεψη έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας αναφέροντας ότι «Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο θα αποτελέσει ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο, καθώς σηματοδοτεί την οριοθέτηση των χωριών και των οικισμών του Δήμου και θα δώσει αξία στα ακίνητα της περιοχής, ενώ θα επιτρέψει την υλοποίηση νέων επενδύσεων που έχει ανάγκη ο τόπος. Με τη μελέτη του Ολοκληρωμένου Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, θα κερδίσουμε ένα μεγάλο στοίχημα προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης της περιοχής». Ο Γ.Γ. Οικονομικής Πολιτικής κ. Χρήστος Τριαντόπουλος ανέφερε ότι βούληση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι στηρίξει τους πληγέντες Δήμους και να συμβάλλει στην αποκατάσταση των υποδομών που θα φέρουν Ανάπτυξη, και ότι ο ίδιος με τις αλλεπάλληλες επισκέψεις, έχει προσωπική αντίληψη για τις καταστροφές στη λίμνη Πλαστήρα. Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου και Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης δήλωσε ότι ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα εντάσσεται κατά προτεραιότητα στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια διότι, εκτός των άλλων, είναι μια περιοχή με υψηλή περιβαλλοντική αξία, η οποία πρέπει να διασφαλιστεί. Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρης Σκάλκος αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση της μελέτης των Πολεοδομικών Σχεδίων, καθώς και στις οικονομικές και επενδυτικές ευκαιρίες που έρχονται μέσα από το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης για τη χώρα και για κάθε περιοχή που έχει την ωριμότητα να διεκδικήσει έργα.

Δήλωση δημάρχου λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτη Νάνου:

«Η ένταξη του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια κατά προτεραιότητα, αποτελεί ιστορική για το Μέλλον και την προοπτική των Κοινοτήτων της λίμνης απόφαση. Για πρώτη φορά μετά την επιβολή της ισοπεδωτικής και με πολλές στρεβλώσεις Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου, δημιουργούνται ουσιαστικές συνθήκες για αύξηση της αξίας γης δημοτικών και ιδιωτικών εκτάσεων. Αληθινές ευκαιρίες για επενδύσεις σε υποδομές που θα συνεισφέρουν στην ανανέωση του τουριστικού προϊόντος. Ευκαιρίες για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά, διότι οι συστηματικές προσπάθειες που ξεκινήσαμε από την αρχή της θητείας μας, απέδωσαν καρπούς. Λύνουμε με αποφασιστικότητα ένα δυσεπίλυτο μέχρι σήμερα πρόβλημα, το οποίο η περιοχή μοιρολατρικά αποδέχθηκε για 20 χρόνια. Με την ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, ξεκινά μια νέα εποχή, όπου η προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος, ανεκτίμητο εθνικό κεφάλαιο, συνοδεύεται για πρώτη φορά από την προστασία του Ανθρωπογενούς Περιβάλλοντος και ειδικότερα των δημοτών μας που επιμένουν να ζουν στη λίμνη, να δημιουργούν σε πείσμα των δυσκολιών, ένα μεγάλο μέρος αίρεται πλέον μέσα από την δημιουργία των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλλαν στην εξέλιξη αυτή, αρχής γενομένης από την κυβέρνηση και τους υπουργούς. Ιδιαίτερα δε για την καθοριστική συμβολή τους, τους Γενικούς Γραμματείς κ.κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, Ευθύμιο Μπακογιάννη, Δημήτρη Σκάλκο και Β. Λοϊζου. Ξεχωριστά ευχαριστώ τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα για την περέμβασή του στην προώθηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και για το αδιάλειπτο ενδιαφέρον του, όπως και τους βουλευτές Καρδίτσας κ. Ασ. Σκόνδρα και Γ. Κωτσό για την συμπαράσταση στην προώθηση θεμάτων του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.

Μέσα από συνεργασίες και κοινή προσπάθεια, με γνώμονα μόνο την Πρόοδο και την Ανάπτυξη, ανοίγονται νέοι ορίζοντες για τον Τόπο μας!»


Πηγή
Author: plastAdmin

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα