Έσωσαν θαλάσσια χελώνα που είχε παγιδευτεί σε δίχτυ! (ΒΙΝΤΕΟ)

Δύο “καλοί Σαμαρείτες” στην Κρήτη έσωσαν θαλάσσια χελώνα που μπλέχτηκε σε δίχτυα και κινδύνευε να πνιγεί. Την εντόπισαν στην παραλία Λέντας κοντά στο Ηράκλειο.

Αμέσως βούτηξαν να τη βγάλουν από το νερό και καθώς είχε μπλεχτεί ολόκληρη στα δίχτυα, προσεχτικά με ένα μαχαίρι ο άντρας που βλέπετε στο βίντεο κόβει μία μία την κλωστή.

Μετά από λίγα λεπτά το ζώο είναι ελεύθερο και φαίνεται να κολυμπά μακριά.

Η μεγαλύτερη απειλή για τη θαλάσσια χελώνα είναι τα αλιευτικά εργαλεία που εγκαταλείπονται στη θάλασσα και κυρίως τα δίχτυα, προειδοποιεί το WWF. Εκατοντάδες χιλιάδες χελώνες πιάνονται κατά λάθος σε δίχτυα αλλά και σε αγκίστρια κάθε χρόνο. 

Με περισσότερους ανθρώπους σαν αυτό το ελληνικό ζευγάρι από την Κρήτη, μπορούμε πραγματικά να σώσουμε τον πλανήτη μας!

Και όσον αφορά τη θάλασσα, να φροντίζουμε πάντα να τη σεβόμαστε και να τη διατηρούμε καθαρή. Αλλά και κάθε σημείο ζωής του πλανήτη μας.

Να ξέρετε: Ο πλανήτης νοσεί εξαιτίας των ανθρώπων, κι όχι οι άνθρωποι εξαιτίας του πλανήτη.

Δείτε το βίντεο της αγωνιστικής διάσωσης που έγινε viral:

Η Καρέττα καρέττα (Caretta caretta) είναι η μόνη θαλάσσια χελώνα που φωλιάζει στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Η Ελλάδα είναι ο πιο δημοφιλής χώρος φωλιάσματος στη Μεσόγειο, με περισσότερες από 3.000 φωλιές ετησίως.

Οι θαλάσσιες χελώνες είναι αρχαίοι θαλασσοπόροι, που διασχίζουν τις θάλασσες του πλανήτη μας για πάνω από 100 εκατομμύρια χρόνια. Συνυπήρχαν με τους δεινόσαυρους μέχρι την εξαφάνισή τους πριν 65 εκατ. χρόνια, ωστόσο εκείνες κατάφεραν να προσαρμοστούν στις κοσμογονικές αλλαγές στη Γη και να επιβιώσουν.

Οι θαλάσσιες χελώνες είναι ερπετά, που περνούν τη ζωή τους στη θάλασσα και μόνο οι θηλυκές χελώνες βγαίνουν στις παραλίες για να ωοτοκήσουν τα αυγά τους σε φωλιά μέσα στην άμμο. Έχουν μακρύ κύκλο ζωής (μπορούν να ζήσουν ακόμα και πάνω από 100 χρόνια) και διαθέτουν αναπνευστικό σύστημα με πνεύμονες.

Εκτιμάται ότι μόνο 1 στα 1.000 χελωνάκια θα καταφέρουν να φτάσουν στην ενηλικίωση!

Τρία είδη θαλάσσιων χελωνών απαντώνται στη Μεσόγειο. Η Καρέττα καρέττα (Caretta caretta), καθώς και η Πράσινη χελώνα (Chelonia mydas) φωλεοποιούν στη Μεσόγειο, ενώ η Δερματοχελώνα (Dermochelys coriacea) είναι συχνός επισκέπτης προς αναζήτηση τροφής.

Σύμφωνα με τον «Κόκκινο Κατάλογο της IUCN» η ο υποπληθυσμός της Καρέττα καρέττα στη Μεσόγειο έχει κατηγοριοποιηθεί ως «Απειλούμενο Είδος Μειωμένης Ανησυχίας», αλλά είναι σημαντικά εξαρτώμενος από τα προγράμματα διατήρησης του πληθυσμού της. Σε παγκόσμιο επίπεδο ταξινομείται ως «Ευάλωτο Είδος».

Η Πράσινη χελώνα ταξινομείται σε παγκόσμιο και μεσογειακό επίπεδο ως «Κινδυνεύον» είδος και η Δερματοχελώνα ως «Ευάλωτο» είδος.

Σήμερα, εξαιτίας κυρίως των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, οι πληθυσμοί των θαλάσσιων χελωνών απειλούνται.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Κερδίστε το έργο τέχνης της ζωγράφου Ειρήνη Πατάπη

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Κερδίστε το υπέροχο έργο τέχνης που βλέπετε στη φωτογραφία της εμπειρικής και αυτοδίδακτης ζωγράφου Ειρήνη Πατάπη


Πηγή
Author: Chrisa Sarantopoulou

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα