Ανακοίνωση για την ανεξέλεγκτη βόσκηση παραγωγικών ζώων

Με αφορμή την τελευταία αύξηση καταγγελιών για ανεξέλεγκτη βόσκηση παραγωγικών ζώων (αιγοπρόβατα) τα οποία αφήνονται ανεπιτήρητα στην περιοχή Αρχάγγελου και γενικότερα σε ολόκληρο το νησί με αποτέλεσμα να προκαλούν ζημιές σε τρίτους, η Δ/νση Πρωτογενή Τομέα του Δήμου Ρόδου θα ήθελε να ενημερώσει και να πληροφορήσει σχετικά τους δημότες.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία (Ν. 4056/2012 όπως ισχύει) ο κτηνοτρόφος υποχρεούται να προβεί σε έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας για την κτηνοτροφική εγκατάσταση του. Στην περιοχή Αρχαγγέλου υπάρχουν καταγεγραμμένα με ενώτια συνολικά 10.110 ζώα (6.159 αίγες και 3951 πρόβατα) σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Περιφέρεις Ν. Αιγαίου, ένας άγνωστος αριθμός ζώων κυκλοφορεί άνευ σήμανσης ενώ από τους κτηνοτρόφους της περιοχής δεν έχει κατατεθεί καμία αίτηση αδειοδότησης κτηνοτροφικής μονάδας.

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους δημότες ότι σε περίπτωση που διαπιστώνεται με οποιοδήποτε τρόπο η διάπραξη του αδικήματος της αγροτικής φθοράς με ζώα, επιβάλλεται πρόστιμο από την Ελληνική Αστυνομία ή την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ως εξής (ΚΥΑ 7017/7/87-ζ’/20.04.2021).
1. Πενήντα (50) ευρώ στην περίπτωση κατά την οποία ο ιδιοκτήτης των ζώων διαπράττει το αδίκημα για πρώτη φορά.
2. Διακοσίων (200) ευρώ όταν ο ιδιοκτήτης των ζώων διαπράττει το αδίκημα για δεύτερη φορά.
3. Χιλίων (1.000) ευρώ όταν ο ιδιοκτήτης των ζώων διαπράττει το αδίκημα για τρίτη φορά.
4. Για κάθε επόμενη περίπτωση πλέον της τρίτης φοράς το διοικητικό πρόστιμο διπλασιάζεται.

Στόχος είναι η μείωση των περιστατικών αυθαιρεσίας εκ μέρους μερίδας κτηνοτρόφων οι οποίοι αφήνουν ανεξέλεγκτα τα ζώα τους, τα οποία εν συνεχεία τρέφονται με καρπούς άλλων αγροκτημάτων στα οποία προκαλούν φθορές και κατά συνέπεια οικονομική ζημία για τους ιδιοκτήτες.
Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους συμπολίτες ότι η πιστή τήρηση της νομοθεσίας προστατεύει ανθρώπους και ζώα και να τους ευχαριστήσουμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία τους σε θέματα ανάπτυξης του Πρωτογενή Τομέα.

Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος
Τομέα Πρωτογενούς Ανάπτυξης

Ευδοκία Πάττα – Αποστολίδη


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα