Ανακοίνωση της πενταμελούς επιτροπής δήμου Παύλου Μελά για τη διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς

Η διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς χρειάζεται συμπαραστάτες και όχι πολέμιους και ανώνυμους συκοφάντες”

Η Πενταμελής Επιτροπή του Ν. 4039/2012, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 46 του Ν. 4235/2014 για την παρακολούθηση του Προγράμματος Διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Παύλου Μελά, η οποία έχει συγκροτηθεί με την υπ’ αριθμ. 466/2021 Απόφαση Δημάρχου και αποτελείται από τους:

1. Λαζαρίδη Αθανάσιο, δημοτικό σύμβουλο, ως εκπρόσωπο του Δήμου

2. Αράπογλου Ιωσήφ, Δημοτικό Σύμβουλο, ως εκπρόσωπο του Δήμου, ελλείψει εκπαιδευτή σκύλων

3. Ερμείδη Κωνσταντίνο, κτηνίατρο, μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου

4. Χατζημανώλη Βασιλική, εκπρόσωπο από το Φιλοζωικό Σωματείο “Καταφύγιο Ζώων”

5. Λεοντιάδου Σοφία, εκπρόσωπο από το Φιλοζωικό Σωματείο “ΦΡΟΝΤΙΖΩ”, με αναπληρωματικά μέλη την κα Παπαζαφειρίου Ευαγγελία και την κα Ναζλίδου Ιωάννα

καταγγέλλει τις δεκάδες συκοφαντικές και απολύτως ψευδείς και ανακριβείς ενέργειες, τη σωρεία καταγγελιών που γίνονται συντεταγμένα και στρατευμένα κατά του Δήμου Παύλου Μελά και της αρμόδιας Υπηρεσίας για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Οι καταγγελίες αυτές γίνονται προς πάσα δυνατή κατεύθυνση, Δικαστική Αρχή, Προϊσταμένη Υπηρεσία ή ελεγκτικό όργανο του δημοσίου με σκοπό την παραπλάνηση, τη διασπορά ψευδών και ανακριβών γεγονότων και ειδήσεων για τη δράση του Δήμου και την προσβολή του κύρους των ενεργειών των αρμόδιων οργάνων του Δήμου.

Το ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Ελλάδα καθώς ο αριθμός τους αυξάνεται διαρκώς και δεν είναι δυνατόν να επιλυθεί από τις ενέργειες ενός Δήμου όσες προσπάθειες και αν καταβάλλονται. Ο Δήμος Παύλου Μελά, σύμφωνα με τον Ν. 4039/2012, όπως αυτός αντικαταστάθηκε με το άρθρο 46 του Ν. 4235/2014 και καταργήθηκε με το Ν. 4830/2021, κάθε χρόνο λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του μεγάλου ζητήματος των αδέσποτων ζώων που βρίσκονται στα όριά του, δηλαδή για την περισυλλογή, την κτηνιατρική τους εξέταση, τη σήμανση, την αποπαρασίτωση, τον εμβολιασμό, τη θεραπεία, τη σίτισή τους, τη μέριμνα για υιοθεσία τους, κλπ. Κάθε χρόνο στειρώνει, εμβολιάζει, περιθάλπει, σιτίζει περισσότερα από 400 αδέσποτα ζώα τα οποία σημαίνονται ηλεκτρονικά, καταγράφονται στην ηλεκτρονική βάση του ΥΠ.Α.Α.Τ. για την παρακολούθηση της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων από τους Δήμους και γνωστοποίηση στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Παράλληλα, μέσω του προγράμματος ιατρικής περίθαλψης, συλλογής και φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που εφαρμόζεται με τον συμβεβλημένο κτηνίατρο και τον εκπαιδευτή-συλλογέα, παρέχεται κτηνιατρική φροντίδα σε κακοποιημένα και τραυματισμένα αδέσποτα ζώα.

Ο Δήμος Παύλου Μελά εδώ και 5 χρόνια διανέμει στους εθελοντές φιλόζωους περίπου 10 τόνους τροφές τρεις φορές τον χρόνο για τη σίτιση των αδέσποτων ζώων. Επίσης, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία διοργανώνει ενημερωτικές δράσεις μέσα στα σχολεία παρουσιάζοντας το εγκεκριμένο πρόγραμμα “Άνθρωποι και ζώα στον ίδιο πλανήτη”. Επενδύοντας στην παιδεία μέσω της σωστής ενημέρωσης δίνουμε τα απαραίτητα εφόδια στα παιδιά και μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για τη συμβίωση ανθρώπων και ζώων. Τα τρία τελευταία χρόνια ο Δήμος Παύλου Μελά είναι σταθερά στους πρώτους Δήμους πανελλαδικά και επιβραβεύεται από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αποτελεσματικότητα και πλήρη διαφάνεια στη διαχείριση του προγράμματος για τα αδέσποτα ζώα.

Παρόλα αυτά οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου δέχονται συνεχώς καταγγελίες από ανυπόστατες επιτροπές και ανύπαρκτα πρόσωπα.

Μέχρι σήμερα όλες οι παραπάνω καταγγελίες έχουν ερευνηθεί λεπτομερώς από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του δημοσίου και ουδέποτε βρέθηκε η παραμικρή μομφή, παράλειψη, παράνομη ή καταχρηστική πράξη που να δικαιώνει έστω και μερικώς οποιαδήποτε από τις παραπάνω καταγγελίες. Παράλληλα, ο Δήμος Παύλου Μελά και η αρμόδια Διεύθυνση έχει καταθέσει σχετική μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης για ποινικά αδικήματα όπως αυτά της ψευδούς καταγγελίας, ψευδούς καταμήνυσης, συκοφαντικής δυσφήμισης και παράβασης του ν. 3584/2007 (Κώδικας Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών υπαλλήλων), που τελέστηκαν λόγω των αλλεπάλληλων, ανώνυμων και αποδεδειγμένα αβάσιμων καταγγελιών, σε βάρος του δήμου και των υπηρεσιών του.

Για να απαντηθούν όμως επαρκώς όλες οι ψευδεπίγραφες καταγγελίες και αναφορές, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Παύλου Μελά αναγκάζονται να δαπανούν ατελείωτες εργατοώρες για την επεξήγηση και αιτιολόγηση των ενεργειών τους αντί να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα και ουσιαστικότερα το αντικείμενο των εργασιών τους: τη μέριμνα για την περίθαλψη των ζώων και την ασφαλή και αρμονική συμβίωση των περίοικων δημοτών μας με τα αδέσποτα ζώα του Δήμου.

Ως αρμόδια Πενταμελής Επιτροπή καταδικάζουμε όλες αυτές τις κακόβουλες ενέργειες που γίνονται μόνο και μόνο για τη δυσφήμιση του Δήμου Παύλου Μελά και του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που εκτελεί, ειδικά εν μέσω πανδημίας, όπου οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και τα αδέσποτα ζώα χρήζουν περαιτέρω φροντίδας.

Στο δύσκολο έργο της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς χρειαζόμαστε συμπαραστάτες και όχι πολέμιους που λειτουργούν πίσω από ανύπαρκτες επιτροπές για φθηνά προσωπικά και μικροπολιτικά συμφέροντα.


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα