Από πού μας ήλθε ο covid 19 – Η Γιουχάν και οι νυχτερίδες…

«Το μόνο βέβαιο είναι ότι είτε επρόκειτο για νυχτερίδα είτε για παγκολίνο, οι επιστήμονες δεν θα μάθουν ποτέ από πού ξεκίνησε ο ιός, διότι η αγορά της Γιουχάν καθαρίστηκε πολύ γρήγορα»

Πόθεν τελικώς προήλθε ο μυστηριώδης ιός covid 19 που έχει πλήξει τον πλανήτη; Ευθύνεται το ζωϊκό βασίλειο, όπως υποστηρίζουν επιστήμονες ή ο ιός «κατασκευάστηκε» σε εργαστήρια, κατά πως λένε συνωμοσιολόγοι;

Απάντηση στο ερώτημα προσπαθεί να δώσει μια νέα έρευνα, αυτή τη φορά της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Η αρχή της ιστορίας του νέου κορωνοϊού, αναφέρει η εφημερίδα, ξεκινά στα τέλη του 2019, στη θαλάσσια αγορά Χουανάν της Ουχάν, στην κεντρική Κίνα. Φωτογραφίες του παγκολίνου, ενός υπό εξαφάνιση θηλαστικού που μοιάζει με μυρμηγκοφάγο, άρχισαν να κάνουν τον γύρο του κόσμου ήδη από τον Φεβρουάριο, καθώς υπήρχε η άποψη ότι αυτό ήταν το ζώο από το οποίο μεταδόθηκε ο ιός στον άνθρωπο.

Για τους επιστήμονες ωστόσο υπάρχουν ακόμη πολλές αβεβαιότητες για διάφορες πτυχές του Covid-19.

Kαθηγητής Στίβεν Τάρνερ – επικεφαλής του τμήματος μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης: Είναι πιθανό ο ιός να προήλθε από νυχτερίδες.

Αρκετοί επιστήμονες εικάζουν ότι είναι πιθανό ο νέος κορωνοϊός να προήλθε μεν από τις νυχτερίδες, αφότου όμως πέρασε από ένα ενδιάμεσο ζώο.

Ο παγκολίνος είναι όντως ένας ενδιάμεσος ξενιστής μεταξύ των νυχτερίδων και των ανθρώπων.

Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης υποστηρίζει ότι πρόκειται για «το πιο παράνομο εμπόριο θηλαστικών στον κόσμο», καθώς ο παγκολίνος μοσχοπωλείται για το κρέας του και τις θεωρούμενες φαρμακευτικές ιδιότητές του.

Οι καθηγητές οι οποίοι συμμετέχουν σε μελέτες για την πιθανή προέλευση του ιού, δεν είναι βέβαιοι ακόμη για το ποιο είδος ήταν τελικά ο ενδιάμεσος ξενιστής

Μια στατιστική μελέτη εστίασε στο χαρακτηριστικό του ιού που εξελίχθηκε και του έδωσε τη δυνατότητα να προσκολληθεί σε ανθρώπινα κύτταρα. Οι παγκολίνοι ήταν σε θέση να αναπτύξουν αυτό το χαρακτηριστικό, όπως όμως και οι γάτες, τα βουβάλια, τα βοοειδή, οι κατσίκες, τα πρόβατα και τα περιστέρια.

Άλλη μελέτη απέκλεισε τους παγκολίνους ως ενδιάμεσους ξενιστές, διότι σε δείγματα παρόμοιων ιών που ελήφθησαν από παγκολίνους δεν υπήρχε μία αλυσίδα αμινοξέων που εμφανίζονται στον ιό ο οποίος προσβάλλει τώρα τον άνθρωπο.

Το σενάριο της υπαίθριας αγοράς της Γιουχάν

Σύμφωνα με τη μελέτη του Χολμς, το σενάριο της υπαίθριας αγοράς της Γιουχάν είναι ένα μόνο από τα πιθανά. Ένα άλλο πιθανό σενάριο είναι ένας απόγονος του ιού να μεταπήδησε στον άνθρωπο και στη συνέχεια να προσαρμόστηκε καθώς μεταβιβάστηκε από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ανάλυση των πρώτων 41 ασθενών με Covid-19 που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Lancet» διαπιστώνει ότι 27 από αυτούς είχαν όντως βρεθεί στην αγορά της Γιουχάν. Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση ωστόσο, ο λεγόμενος «ασθενής μηδέν», δεν είχε πάει, γεγονός που δημιουργεί αμφιβολίες για το αρχικό σενάριο.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι είτε επρόκειτο για νυχτερίδα είτε για παγκολίνο, οι επιστήμονες δεν θα μάθουν ποτέ από πού ξεκίνησε ο ιός, διότι η αγορά της Γιουχάν καθαρίστηκε πολύ γρήγορα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian

Οι μαρτυρίες από τη λαϊκή αγορά της Γιουχάν επιβεβαιώνουν ένα σκηνικό απόλυτου εφιάλτη για τη δημόσια υγεία

Τι λένε οι Κινέζοι

Την απάντηση στο ερώτημα πώς ξεκίνησε ο νέος κορονοϊός πιστεύουν πως βρήκαν, πάντως, Κινέζοι ερευνητές οι οποίοι ενοχοποιούν τις νυχτερίδες ως την αιτία του κακού.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «China Science Bulletin», ο νέος κορονοϊός έχει ένα κοινό στέλεχος με τον ιό που αναπτύσσεται στις νυχτερίδες. Η έρευνα διεξήχθη από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, τον Στρατό Απελευθέρωσης του Λαού και το Ινστιτούτο Παστέρ της Σανγκάης.
Σε δήλωσή τους οι επιστημονικοί υπεύθυνοι της συγκεκριμένης έρευνας αναφέρουν: «Ο κορονοϊός της Γιουχάν μπορεί να αναπτυχθεί στις νυχτερίδες. Μεταξύ, όμως, των νυχτερίδων και των ανθρώπων μπορεί να παρεμβάλλεται άγνωστος ξενιστής». Η έρευνα ολοκληρώθηκε βάσει μετρήσεων σε θεωρητικά μοντέλα και η αξιοπιστία της τίθεται υπό αμφισβήτηση, εντούτοις το Διαδίκτυο αμέσως γέμισε από φωτογραφίες μιας σούπας νυχτερίδας που προσφέρεται ως «λιχουδιά» στην ανοιχτή αγορά της Γιουχάν!

Μεταξύ άλλων, η συγκεκριμένη έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι ο ιός έχει ισχυρή σχέση με μια ανθρώπινη πρωτεΐνη που ονομάζεται ACE2 και η οποία έχει πολλές ομοιότητες με εκείνην του ιού SARS. Το γεγονός υποδεικνύει ότι ο νέος κορονοϊός μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνος και ότι μέχρι στιγμής είχε υποτιμηθεί.

Την ίδια ώρα, σε άλλη έρευνα, επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Peking, υποστηρίζουν πως ο θανατηφόρος κορονοϊός πέρασε από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο διαμέσου των φιδιών – που επίσης πωλούνται προς βρώση στην Ουχάν και ενοχοποιούνται εξίσου με τις νυχτερίδες για τη μετάδοση της ασθένειας. Στη μελέτη αυτή, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of Medical Virology», οι επιστήμονες προσθέτουν επίσης πως ο κορονοϊός 2019-nCoV είναι ουσιαστικά μετάλλαξη του ιού που εντοπίζεται στις νυχτερίδες σε συνδυασμό με έναν άλλον, άγνωστο προς το παρόν, κορονοϊό.

Με πληροφορίες από το ygeiamou.gr

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ! Δύο Τυχεροί από 1 αντίτυπο Εγώ μιλάω ακόμα γι’ Αγάπη

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ!!!

Δύο Τυχεροί θα κερδίσετε

από 1 αντίτυπο ́του βιβλίου:

«Εγώ μιλάω ακόμα γι’ Αγάπη»

Του ποιητή Απολλώνιου Γκλαβα

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Πηγή
Author: Ομάδα Best News

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα