Γιατροί Χωρίς Σύνορα: 50 χρόνια δράσης και αλληλεγγύης

Πενήντα χρόνια ζωής και δράσης σε όλο τον κόσμο συμπληρώνουν φέτος οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Όλα αυτά τα χρόνια βρίσκονται δίπλα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη για να προσφέρουν τις ιατρικές τους υπηρεσίες σε κάθε γωνιά του πλανήτη, σε εμπόλεμες ζώνες, σε φυσικές καταστροφές, σε περιοχές που μαστίζονται από επιδημίες.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα χθες είχαν «γενέθλια», καθώς ιδρύθηκαν στις 22 Δεκεμβρίου 1971 από μια ομάδα Γάλλων γιατρών και δημοσιογράφων  στον απόηχο του πολέμου και του λιμού που επακολούθησε στην Μπιάφρα της Νιγηρίας.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν παρέμβει στις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις σε όλο τον κόσμο, με κύρια αποστολή τους την ιατρική δράση και αναπόσπαστο κομμάτι τους την μαρτυρία. Παρόντες στη γενοκτονία της Ρουάντα, στον πόλεμο της Σερβίας, στον αγώνα κατά του HIV, στις επείγουσες κρίσεις της Αϊτής, στη μάχη κατά του Έμπολα, στους πολέμους της Συρίας και της Υεμένης, στην προσφυγική κρίση της Ελλάδας, στις διασώσεις στη Μεσόγειο, στην αντιμετώπιση της COVID-19.

Σημαντικός σταθμός στην ιστορία της οργάνωσης είναι η απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης το 1999 το οποίο αποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου της οργάνωσης, James Orbinski. «Δεν είμαστε σίγουροι ότι οι λέξεις μπορούν πάντα να σώσουν ζωές, ωστόσο γνωρίζουμε ότι η σιωπή μπορεί σίγουρα να σκοτώσει», τόνισε στην ομιλία του, καταγγέλλοντας τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς της πόλης Γκρόζνι της Τσετσενίας από τις ρωσικές δυνάμεις, στους οποίους οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ήταν μάρτυρες.

Αυτή η θέση συνέβαλε στην εδραίωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ως οργάνωσης που έχει το θάρρος να μιλά ανοιχτά και να καταγγέλλει.

Δείτε το βίντεο «Sounds of Humanity», μια συνεργασία με τον καλλιτέχνη Cee-Roo, που αντανακλά τα 50 χρόνια δράσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα


Πηγή
Author: Κατερίνα Ματέρη

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα