Δήμαρχος Ασπροπύργου, κ. Νικόλαος Μελετίου: Σταθερό Βήμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό το Μήνυμα του Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ | Δήμος Ασπροπύργου

​Το τριήμερο 14-16 Οκτωβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε  στη Θεσσαλονίκη το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, κ. Νικόλαος Μελετίου και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ, αφού χαιρέτισε την έναρξη του συνεδρίου κατέθεσε τις απόψεις του στο Προεδρείο.  

«Ελπίζω να είναι το τελευταίο συνέδριο σε τόσο δυσμενές θα έλεγα, πρωτοφανές Πολιτικό, Κοινωνικό και Οικονομικό περιβάλλον για την Ελλάδα και κατά συνέπεια για την Αυτοδιοίκηση. Από το 2009 μέχρι σήμερα η Αυτοδιοίκηση μαζί με τους υγειονομικούς έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος στην άσκηση πολιτικής, για την αντιμετώπιση τόσο της 10ετούς οικονομικής κρίσης, όσο και της πανδημίας, προσφέροντας καθημερινά τις υπηρεσίες της στον Πολίτη.

Κοινωνικές Δομές, Προνοιακά Επιδόματα, Αστεγία και πρόσφατα μέτρα προστασίας και υπέρογκες προμήθειες κατά του COVID – 19 σε υπηρεσίες, σχολεία και την ευρύτερη κοινότητα, διαρκείς απολυμάνσεις, υποστήριξη εμβολιασμών. Υπηρεσίες με ιδιαίτερη οικονομική επιβάρυνση και παράλληλα έλλειψη του απαιτούμενου αριθμητικά και ποιοτικά ανθρώπινου δυναμικού, που δημιουργούν την ανάγκη διοχέτευσης νέων οικονομικών πόρων από την Κεντρική Κυβέρνηση. Δέκα και πλέον χρόνια έχουν να γίνουν προσλήψεις στην Αυτοδιοίκηση, που καλείται να υλοποιήσει τη μετάβαση στη ψηφιακή εποχή χωρίς το εξειδικευμένο προσωπικό.

Ασκούμε  Διοίκηση, τα δύο τελευταία χρόνια, με ένα εκλογικό σύστημα, που δεν σεβάστηκε τις πλειοψηφίες, που δεν υπολόγισε την ετυμηγορία των πολιτών παρά μόνο το μικροπολιτικό συμφέρον. Οι πολίτες όμως, μας εμπιστεύτηκαν, είμαστε η Επιλογή τους γιατί ζουν τον αγώνα και την προσπάθειά μας. Μέσα σε αυτή τη δίνη πετύχαμε οι Τοπικές μας Κοινωνίες να βγουν όσο το δυνατόν πιο αλώβητες από την παρατεταμένη κρίση.

Σήμερα, η Πολιτεία στην οποία αναγνωρίζουμε τις νομοθετικές παρεμβάσεις της για να διοικηθούν οι Δήμοι, οφείλει να αποδώσει επιτέλους στην Αυτοδιοίκηση αυτό που δικαιούται και αξίζουν οι πολίτες της. Άλλωστε είναι σαφές το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι η βάση των Εθνικών Αναπτυξιακών Σχεδίων για την επόμενη μέρα είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε επιγραμματικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, στην απλούστευση των διαδικασιών στους Ο.Τ.Α. και στη δυνατότητα αξιοποίησης κάθε διαθέσιμης χρηματοδότησης με την παράλληλη αξιοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων, που προάγει την ανάπτυξη και ενισχύει την αποτελεσματικότητα των έργων. Τόνισε, την ανάγκη της Αυτοδιοίκησης για την αξιοποίηση των εργαλείων ανάπτυξης με σταθερή και επαρκή τεχνική βοήθεια περαιτέρω απλούστερη των διαδικασιών ανάθεσης και δημοπρασίας, ώστε άμεσα οι εμπεριστατωμένες και ώριμες μελέτες να γίνονται Έργα Ανάπτυξης και Αναβάθμισης όλων των επιπέδων της ζωής των πολιτών. Παράλληλα, σημείωσε τη συμμετοχή των Πράσινων Σχεδίων των Δήμων, της Ηλεκτροκίνησης και των σημείων ΣΦΗΟ των Ο.Τ.Α., της Ενεργειακής Αναβάθμισης Δημοτικών Κτηρίων και των Σχεδίων Κυκλικής Οικονομίας ως Στρατηγική προτεραιότητα για την Πράσινη Ανάπτυξη  του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Τέλος, αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση των ΚΔΑΠ στο ύψος των πραγματικών αναγκών, τις υπηρεσίες δόμησης που πρέπει να παραμείνουν στους Δήμους αλλά και στην αύξηση που προέκυψε από το ενεργειακό κόστος, το οποίο θα προκαλέσει αύξηση των Δημοτικών Τελών, στα Τέλη Καθαρισμού, στην Ύδρευση, στην Άρδευση και στον Φωτισμό.

Ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, κ. Νικόλαος Μελετίου κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:

Πέρασαν τρία δύσκολα χρόνια για την αυτοδιοίκηση, που παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες, καταφέραμε να κρατήσουμε όρθιες τις τοπικές μας κοινωνίες και να αποδείξουμε, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ξέρει και αναλαμβάνει τις ευθύνες της απέναντι στους πολίτες και το κράτος. Σε μια ανοιχτή συνεδριακή συνεργασία όλοι μαζί τηρώντας τους κανόνες για την προάσπιση της δημόσιας υγείας τοποθετηθήκαμε, ανταλλάξαμε απόψεις, ακούσαμε προτάσεις, είδαμε σχέδια και προγράμματα μέσα από ένα γόνιμο διάλογο.

Τι πετύχαμε λοιπόν σε αυτό το Συνέδριο;

1)Την ώρα της παγκόσμιας κρίσης που χτύπησε και τη χώρα μας με συναίσθηση ευθύνης και αλληλεγγύης, προετοιμασία, διάθεση πόρων, ετοιμότητα υπηρεσιών αποτελέσαμε το βασικό κορμό μαζί με τους υγειονομικούς  των μέτρων κατά του Covid-19. Συνεχίζουμε και υποστηρίζουμε το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας, ως πηδάλιο αποτελεσματικής γραμμής άμυνας της κοινωνίας μας απέναντι στον Covid 19.

2) Στηρίξαμε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στις τοπικές μας κοινωνίες απαλλάσσοντάς τες από την καταβολή τελών, στηρίζοντας την οικονομική τους επιβίωση.

3) Διεκδικήσαμε έκτακτη οικονομική ενίσχυση για να αναπληρώσουμε μέρος των οικονομικών πόρων, που απωλέσαμε λόγω Covid-19 αλλά και με τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών πετύχαμε το ίδιο για να καλύψουμε μέρος από το κόστος της λειτουργίας του.

4)Διαχειριστήκαμε διοικητικά και πολιτικά τις νομοθετικές παρεμβάσεις του κράτους από το 2019 για να διασφαλίσουμε την κυβερνησιμότητα στους Δήμους αφού ο εκλογικός νόμος ήταν «κομμένος και ραμμένος» για να καταντήσουν οι πλειοψηφίες που επέλεξαν οι πολίτες όμηροι ισχνών μειοψηφιών.

5)Προετοιμαστήκαμε έγκαιρα και ανταποκριθήκαμε στις απαιτήσεις του «Φιλόδημου» και του «Αντώνης Τρίτσης» με μελέτες και προτάσεις ώριμες και πλήρεις. Τα 6,1 δισεκατομμύρια, που ζήτησε η Αυτοδιοίκηση, είναι η απεικόνιση ουσιαστικών αναγκών. Σε πρώτη φάση, η εξαγγελία του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, κ. Πέτσα, για αύξηση του προϋπολογισμού στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με 1,5 δις, εάν υλοποιηθεί θα καλύψει ένα ικανό εύρος ώριμων έργων και μελετών.

6)Προχωρήσαμε από κοινού με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε ένα σύγχρονο τρόπο λειτουργίας με τις διαδικασίες του Εσωτερικού Ελέγχου αποδεικνύοντας, ότι η Αυτοδιοίκηση δεν φοβάται τη λογοδοσία και επιδιώκει τη διαφάνεια.

7) Με τις προτάσεις μας, το Υπουργείο Υποδομών διαμόρφωσε έναν πολύ πιο σύγχρονο και λειτουργικό νόμο για τις δημόσιες Συμβάσεις και Προμήθειες των 4782 στη θέση του 4412.

Καταθέσαμε προτάσεις και απόψεις για την υποστήριξη της καθημερινότητας του Πολίτη σε πλέον των 60 νομοσχεδίων, που όχι μόνο έγιναν δεκτές αλλά διαμόρφωσαν ένα σύγχρονο περιβάλλον διοίκησης. Είναι θετική η ανταπόκριση από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη για την χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Νέο ΕΣΠΑ, με την αρωγή και άλλων Υπουργείων. Η μετάβαση στο ψηφιακό μετασχηματισμό αποτελεί έργο πνοής για την Αυτοδιοίκηση.

Τα πετύχαμε άραγε όλα; Φυσικά και όχι. Πρώτα από όλα γιατί το κράτος αργεί να μας ακούσει, αργεί να αντιληφθεί, ότι η πίεση που ασκούμε και οι προτάσεις που διαμορφώνουμε προέρχονται από την καθημερινή επικοινωνία μας με τους πολίτες και από την επίμονη προσπάθεια μας να δίνουμε λύσεις σε πόλεις και χωριά, που δυσκολεύονται σε αυτή τη δύσκολη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα.

Η κινητικότητα που αποστεώνει τις υπηρεσίες μας χωρίς τη σύγχρονη γνώμη μας, η δεκαετής αναστολή προσλήψεων στους ΟΤΑ, οι ελλείψεις σε δημοτικούς αστυνομικούς αλλά κυρίως η γραφειοκρατία και οι ατέρμονες καθυστερήσεις της Δημόσιας Διοίκησης για την υλοποίηση έργων συνεχίζουν να αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες στο έργο μας, όπως φυσικά και οι άνισοι πόροι του κράτους προς την αυτοδιοίκηση ανάλογα με τις αρμοδιότητες «που της φορτώνουν».

Το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς χρειάζεται τροποποιήσεις. Ο Δήμαρχος μιας πόλης δεν μπορεί να απολογείται σε φιλοζωϊκές οργανώσεις που δύναται ως πολιτική αγωγή στο νομοσχέδιο να εμπλέκουν τους Δημάρχους σε δικαστικές περιπέτειες.

Η ανισότητα κατανομής των ΚΑΠ απαιτεί έναν νέο δίκαιο τρόπο κατανομής. Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η τοποθέτηση του αναπληρωτή Υπουργού, κ. Πέτσα, τόσο για την έκδοση συμπληρωματικής ΚΑΠ όσο και για την αναμόρφωση των ΚΑΠ, μέσα στο 2022, που επιτέλους πρέπει να γίνει πράξη. Το θέμα αποτελεί χρόνια παθογένεια για αυτό και θα συμβάλλουμε με ρεαλιστικές προτάσεις στην επίλυσή του.  

Τέλος πρέπει να υπάρξει σαφής προσδιορισμός αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του Α΄ και Β΄ βαθμού κυρίως για έργα τοπικού χαρακτήρα, που γίνονται χωρίς να τα έχουν ζητήσει ή να τα γνωρίζουν οι Δήμαρχοι.

Όσο με αφορά, θα ήθελα να ευχαριστήσω την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών τους κ.κ. Υπουργό, Μάκη Βορίδη και αναπληρωτή Υπουργό Στέλιο Πέτσα γιατί συμβάλουν πολιτικά στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης με θετικό πρόσημο, πράγμα το οποίο χρειάζεται ακόμη μεγάλη προσπάθεια. Δεν θα μπορούσα όμως να μην αναφερθώ στη θετική πολιτική παρουσία στην Αυτοδιοίκηση, του πρώην Υπουργού Εσωτερικών και νυν Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκη Θεοδωρικάκου καθώς και στον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Θεόδωρο Λιβάνιο.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Παπαστεργίου για την πολύπλευρη συμβολή του στο εν λόγω Συνέδριο όσο και την ουσιαστική προσφορά  του   εδώ και δύο χρόνια στο τιμόνι της ΚΕΔΕ.


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα