Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας: Στήριξη σε ξεναγούς, επιχειρηματίες και εργαζόμενους στον τουρισμό – OTA VOICE

Στο πλευρό των επαγγελματιών ξεναγών, που πραγματοποίησαν πρόσφατα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το «παλαιό» Μουσείο, τάσσεται η Δημοτική Αρχή Αρχαίας Ολυμπίας, στηρίζοντας τα αιτήματα του κλάδου.

Ο Αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Χάρης Σπηλιόπουλος, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή είναι δίπλα στους ξεναγούς, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους. Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι διπλωματούχοι ξεναγοί, με βάση τους χειρισμούς και τις αποφάσεις των υπουργών Εργασίας και Τουρισμού, το καταστροφικό 2020 κατά το οποίο οι ξεναγοί δεν εργάστηκαν καθόλου, κλείνει με ενίσχυση μόνο 1.868 ευρώ για έναν ολόκληρο χρόνο, ποσό που δεν αρκεί για να ζήσει κάποιος.

Ο κ. Σπηλιόπουλος δεσμεύθηκε να προωθήσει και ο Δήμος τα αιτήματα των ξεναγών στον Υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη, στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης. Οι ξεναγοί διεκδικούν μεταξύ άλλων: Αναδρομική στήριξή τους για τους μήνες Μάιο ως Αύγουστο, γιατί δεν πήραν ούτε ένα ευρώ, αποζημίωση ειδικού σκοπού για Νοέμβρη και Δεκέμβρη και αποζημίωση ειδικού σκοπού που θα συνεχιστεί μέχρι Απρίλιο τουλάχιστον και μετά, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Πλήγμα συνολικά στον τουρισμό

Ωστόσο, συνολικά ο τουρισμός, που αποτελεί τη «ραχοκοκαλιά» της οικονομικής δραστηριότητας στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας. Όπως αναφέρει ο κ. Σπηλιόπουλος, μικρές τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής που δεν μπήκαν στο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας οικονομικής ενίσχυσης, αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα βιωσιμότητας που πρέπει άμεσα να επανεξεταστεί και να αντιμετωπιστεί από την Κυβέρνηση.

«Ανάλογα σοβαρό είναι και το πρόβλημα για το εποχιακό προσωπικό που απασχολείται στον τουρισμό» τονίζει ο κ. Σπηλιόπουλος, προσθέτοντας: «Πάνω από 550 οικογένειες στην περιοχή μας έχουν μέλη που εργάζονται στον τουρισμό και έχουν δεχθεί την καταστροφική επίδραση της πανδημίας. Πρόκειται για εργαζόμενους στον ξενοδοχειακό κλάδο, στην εστίαση, καθώς και υπαλλήλους εμπορικών καταστημάτων. Το τρίμηνο Αυγούστου -Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2020 που κάτι φάνηκε να κινείται, μόνο 200 – 250 εργαζόμενοι απασχολήθηκαν στις τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις. Οι υπόλοιποι πήραν τη δίμηνη παράταση επιδόματος ανεργίας για Μάρτιο – Απρίλιο που είχε αιτηθεί η Δημοτική μας Αρχή προς την Κυβέρνηση και μόνο ένα ακόμη τρίμηνο (Ιούνιο – Ιούλιο – Αύγουστο 2020), όμως από τότε μέχρι σήμερα παραμένουν χωρίς κανένα εισόδημα! Είναι αναγκαίο η Κυβέρνηση να δει με κατανόηση αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης των συμπολιτών μας. Βρισκόμαστε ήδη στις Αρχές Μαρτίου και σε κανονικές συνθήκες έπρεπε να ξεκινά η νέα τουριστική σεζόν. Το μέλλον όμως είναι αβέβαιο και μετά το τέλος Μαΐου θα φανεί πώς θα πορευτεί ο τουρισμός».

Ο κ. Σπηλιόπουλος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας για τη στήριξη των πληγέντων επιχειρηματιών με μέτρα ανακούφισης (τρίμηνη απαλλαγή δημοτικών τελών, 50% έκπτωση τελών κοινοχρήστων χώρων) και παρεμβάσεις προς την Κυβέρνηση (επιστολή προς Υφ. Οικονομικών), τονίζοντας ότι ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια για να περιοριστούν περαιτέρω απώλειες.

Πηγή
Author: admin.user

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα