Δήμος Λαυρεωτικής – Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς: «Η πυρκαγιά έσβησε αλλά εμείς μένουμε σε επιφυλακή.»

Χθες Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021 εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά στο Δήμο Λαυρεωτικής η οποία σύμφωνα με εμπεριστατωμένες μαρτυρίες ξεκίνησε από εμπρησμό. Τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς έχει αναλάβει η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις δέκα το πρωί στη γέφυρα Αδάμ στην παλαιά Λεωφόρο Κερατέας – Λαυρίου και επεκτάθηκε με μεγάλη ταχύτητα, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Διασχίζοντας τον ορεινό όγκο δυτικά του οικισμού Μαρκάτι, ο οποίος εκκενώθηκε, η πυρκαγιά έκαψε δασικές περιοχές πυκνού πευκοδάσους, περικυκλώνοντας τις Κοινότητες του Αγίου Κωνσταντίνου και της Συντερίνας, οι οποίες επίσης εκκενώθηκαν.  Δόθηκε τεράστια μάχη ώστε η φωτιά να μην εισχωρήσει στους οικισμούς Μαρκάτι, Άγιο Κωνσταντίνο, Συντερίνα και Δημουλάκι.

Σε αυτή την προσπάθεια συμμετείχαν πολλά εναέρια μέσα, ελικόπτερα και αεροσκάφη, επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προσωπικό και οχήματα της πυρασφάλειας του Δήμου Λαυρεωτικής, πολυάριθμοι εθελοντές, οχήματα της ΕΥΔΑΠ και υδροφόρες από πολλούς Δήμους της Αττικής (Αγίου Δημητρίου, Αθηναίων, Αλίμου, Αχαρνών, Βριλησσίων, Βύρωνα, Μαραθώνα (Σώμα Εθελοντών), Παλαιού Φαλήρου, Πειραιά, Ραφήνας Πικερμίου, Σαρωνικού). Επίσης, υπήρξε άμεση επέμβαση της Δημοτικής Αρχής μαζί με το Φιλοζωικό Σωματείο για τη διάσωση αδέσποτων ζώων που βρίσκονταν σε καταφύγιο της περιοχής.

Πρέπει να τονιστεί η σημαντική βοήθεια του Περιφερειάρχη Αττικής κου Πατούλη, ο οποίος φρόντισε για την αποστολή υδροφόρων μεγάλης χωρητικότητας και μεγάλων μηχανημάτων έργου, τα οποία έφτιαξαν αντιπυρικές ζώνες κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης.

Ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κο Χαρδαλιά για τη συνολική του βοήθεια σε αυτή την προσπάθεια, τον Περιφερειάρχη Αττικής κο Πατούλη, τον Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Αττικής κο Πέππα,  τον Πρόεδρο της ΠΕΔΑ κο Μαρκόπουλο, τους φίλους Δημάρχους από τους Δήμους που απέστειλαν υδροφόρες, τους δεκάδες αστυνομικούς των ομάδων ΔΙΑΣ και ΟΠΚΕ οι οποίοι συνέδραμαν στην προσπάθεια μαζί με τα στελέχη των Αστυνομικών Τμημάτων και Τμημάτων Ασφαλείας του Δήμου Λαυρεωτικής υπό το συντονισμό του Ταξίαρχου Νταλαχάνη και το Β’ Τμήμα Τροχαίας Νοτιοανατολικής Αττικής υπό τον Διοικητή κο Δημητρίου. Να τονίσουμε ότι στους αναφερόμενους οικισμούς δεν υπήρξαν σημαντικές ζημιές σε σπίτια και απετράπη η επέκταση της πυρκαγιάς προς τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, αφού οι πυροσβέστες, οι εθελοντές και οι κάτοικοι των περιοχών, με αυταπάρνηση έδωσαν υπεράνθρωπη μάχη με τη φωτιά και είχαμε ένα αίσιο τέλος. Αξίζει να αναφερθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της προσπάθειας κατάσβεσης, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Κολοκούρης μαζί με τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής κο Βασιλείου και τον Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λαυρίου κο Κούτρα, το επιτελείο του και τη Δημοτική Αρχή είχαν αναλάβει το συντονισμό των δυνάμεων που επιχειρούσαν από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ» του Πυροσβεστικού Σώματος το οποίο βρισκόταν σε σημείο έξω από τη Συντερίνα. Συγχαρητήρια σε όλους, μένουμε σε επιφυλακή!».  


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα