Διαδικτυακή Συμμετοχή του Δήμου Ασπροπύργου στην Διεθνή Ολυμπιάδα Νέας Ελληνικής Γλώσσας στο Βουκουρέστι | Δήμος Ασπροπύργου

Ο Δήμος Ασπροπύργου συμμετείχε στην Διεθνή Ολυμπιάδα Νέας Ελληνικής Γλώσσας που διεξήχθη διαδικτυακά από την Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας, στο Βουκουρέστι, στις 8 Φεβρουαρίου 2021. Γενικότερα η 8η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, και ειδικότερα η ημέρα αυτή εορτάζεται με νόμο στην Ρουμανία, από το 2018.

Επίτιμος προσκεκλημένος της Ολυμπιάδας υπήρξε και ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, κ. Νικόλαος Μελετίου, ο οποίος καλωσορίστηκε θερμά  από τον Πρόεδρο της Ένωσης και Βουλευτή του Ρουμανικού κράτους, Δρ. Ντράγκο Γκαμπριέλ Ζησόπουλο. Ο Δρ. Ζησόπουλος  εξήρε για μία ακόμα φορά την Αδελφοποίηση των Δήμων Ασπροπύργου και Πλοϊέστι, στο πλαίσιο Διπλωματίας Πόλεων, καθώς και όλους τους πολιτιστικούς και επιστημονικούς κοινούς στόχους που οι δύο δήμοι έχουν πετύχει έως σήμερα. Ο δε Δήμαρχος Ασπροπύργου, απηύθυνε στην διαδικτυακή ομήγυρη τα εξής:

Αγαπητοί Φίλοι

Ένωση των Ελλήνων Ρουμανίας

Αξιότιμε κύριε Ζησόπουλε

 Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε όλες και όλους, θερμότατα, για την ευγενική σας αυτή πρόσκληση στον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας. Θα ήθελα επίσης να εκφράσω τον απόλυτο σεβασμό μου, στην έννομη απόφαση της Ρουμάνικης κυβέρνησης, να τιμά επισήμως την ημέρα αυτή, από το 2018 !

  Οι πολιτιστικοί αγώνες που έχουμε δώσει μαζί στο εγγύς παρελθόν, μπορεί να επιβραδύνθηκαν ένεκεν την πανδημίας, αλλά ουδέποτε διακόπηκαν. Με την ψηφιακή αυτή εδώ συνάντηση, συνεχίζουμε να ατενίζουμε και να προγραμματίζουμε το μέλλον μας, ένα μέλλον περισσότερο ασαφές, προς το παρόν, απ΄ ότι το φανταζόμασταν. Είναι αυτή ακριβώς η στιγμή που πρέπει να στραφούμε στα ενδότερα των ψυχών μας, στα βάθη της εθνικής μας κληρονομιάς, της πολιτιστικής μας δεξαμενής, της γλωσσικής μας παράδοσης, και να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον, εντός του οποίου όλα θα φαίνονται πιο σταθερά, πιο μαλακά, πιο ήπια, πιο γλυκά και θα μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε πιο νηφάλια τα όποια προβλήματα μας.

Η ελληνική γλώσσα χρησιμοποιείται πάνω από σαράντα χιλιάδες χρόνια. Είναι η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Όμηρος, ο Πίνδαρος, ο Ιπποκράτης, ο Δημόκριτος, ο  Σωκράτης, ο Περικλής, ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Μέγας Αλέξανδρος. Είναι μια γλώσσα με ιστορική αναδρομή, και βαθύτατες διακλαδωμένες ρίζες. Με λίγα λόγια, μια ημέρα σαν και αυτή, είναι αφιερωμένη τόσο στην Νέα Ελληνική γλώσσα, όσο και στην Αρχαία Ελληνική, μιας και οι δύο αυτές διάλεκτοι αποτελούν δύο όψεις του ίδιου νομίσματος !

 Τα αρχαία ελληνικά ενσωματώθηκαν  στα λατινικά. Από τα λατινικά ξεπήδησαν τα Ιταλικά, τα Γαλλικά, τα Ισπανικά, τα Πορτογαλικά, τα Ρουμάνικα ! Η Παλαιά Διαθήκη μεταφράστηκε στην Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας στα Ελληνικά, και η Καινή Διαθήκη γράφθηκε απευθείας στα Ελληνικά. Ο τότε ελληνισμός εκχριστιανίστηκε, ενώ ο χριστιανισμός εξελληνίστηκε.  Ο Απόστολος Παύλος πέρασε στην Καβάλα και από εκεί διεσπάρη το χριστιανικό μήνυμα, πάντα στα ελληνικά, σε όλη την τότε Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, παρά μονάχα για να πλημμυρίσει όλον τον κόσμο στην πορεία ! Με την κατάκτηση της Μεγάλης Βρετάνης από τους Ρωμαίους και τους Νορμανδούς, τα ελληνικά εμφιλοχώρησαν στα αγγλικά, και όταν τα αγγλικά έγιναν διεθνής γλώσσα, μαζί τους διεθνοποιήθηκε και η ελληνική. Ιατρική, φυσική, οικονομία, ιστορία, χημεία, όλες σχεδόν οι επιστήμες μιλούν ελληνικά ! Την ώρα που μιλάμε τα αρχαία και τα νέα ελληνικά διδάσκονται σε διεθνείς έδρες πανεπιστήμιων, όπως της Οξφόρδης, του Κέιμπριτζ, του Χάρβαρντ, του Εμ-άι-τι και του Γέιλ ! Πάνω απ’ όλα όμως, η ίδια απελευθέρωση μας από τους Οθωμανούς μιλούσε ελληνικά, γιατί αν η Ελλάδα με τους Μολδοβλάχους πρίγκιπες δεν επικοινωνούσε στην κοινή ελληνική, ποτέ δεν θα κατόρθωναν να επαναστατήσουν οργανωμένα !

 

Η Ελλάδα, λόγω της γλώσσας της, μα και της γραπτής παράδοσης της, της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, των αρχαιολογικών και θρησκευτικών της μνημείων, αποτελεί παγκόσμια πολιτιστική υπερδύναμη ! Προσδεμένη στο άρμα της είναι και η  άκρως Ελληνίζουσα Ρουμανία ! Ας δημιουργήσουμε λοιπόν όλοι μαζί ένα νέο διελληνικό και διορθόδοξο μάρκετινγκ, ώστε να εξάγουμε καλλίτερα το πολιτιστικό μας προϊόν, και να συσσωρεύσουμε τους πόρους που θα μας θέσουν σε τροχιά ανάπτυξης, με το πέρας της πανδημίας, αποτελώντας πάντοτε κεντρομόλο άξονα προς την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια μας ! 

 Σας ευχαριστώ όλες και όλους ξανά και ξανά, για την τιμή που μας κάνατε σήμερα !

ΑΙΕΝ ΕΛΛΗΝΙΖΕΙΝ !

Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα