Δύο Θεσσαλές «πρέσβειρες» του Γαστρονομικού Πολιτισμού

ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΟΥ «ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΗΜΩΝ ΤΩΝ ΕΚΛΕΚΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ» ΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ ΡΙΤΑ ΑΠΡΙΛΗ ΚΑΙ ΚΙΛΕΛΕΡ ΒΑΝΑ ΧΛΙΑΠΗ – ΓΚΟΥΝΙΑΡΟΥΔΗ *56 ΔΗΜΟΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

Της Λένας Κισσάβου

Δύο Θεσσαλές αντιδήμαρχοι, βρίσκονται στο τιμόνι του «Δικτύου Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων» και αναλαμβάνουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση των στόχων του.
Η αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Λαρισαίων, κ. Ρίτα Απρίλη, και η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κιλελέρ, κ. Βάνα Χλιάπη-Γκουνιαρούδη, εκλέχθηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με την επωνυμία «Δικτύου Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων», ως μέλος η πρώτη και αντιπρόεδρος η δεύτερη.
Η δύναμη του Δικτύου, που ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή του το 2015, βασίζεται στην εκπροσώπηση μεγάλου μέρους της χώρας μέσα από την ευρύτητα της μετοχικής του σύνθεσης, η οποία αυτήν τη στιγμή περιλαμβάνει 56 Δήμους, 19 αναπτυξιακές εταιρείες και 4 λοιπούς φορείς (εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς), ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Κ.Ε.Δ.Ε.-Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.
Στόχοι του Δικτύου είναι η αξιοποίηση, υποστήριξη και ανάδειξη του Ελληνικού Γαστρονομικού Πολιτισμού, με την προβολή εκλεκτών και αναγνωρισμένων αγροδιατροφικών προϊόντων με έμφαση στα ΠΟΠ και ΠΓΕ, η ανάδειξη της παραδοσιακής, αλλά και της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, η ανάπτυξη του αγροδιατροφικού πολιτισμού, του γαστρονομικού τουρισμού, η εξωστρέφεια, με αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων σε εθνικό επίπεδο, η διασύνδεση της τουριστικής ταυτότητας των περιοχών με τα χαρακτηριστικά προϊόντα τους και η ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού, η ενσωμάτωση στη σύγχρονη ελληνική κουζίνα των πιο εκλεκτών ελληνικών προϊόντων, η δικτύωση φορέων και επιχειρήσεων που σχετίζονται με την παραγωγή εκλεκτών προϊόντων, τη γαστρονομία και τον τουρισμό ως συνεργαζόμενων φορέων του Δικτύου για τη συλλογική υλοποίηση δράσεων, η διερεύνηση της πιθανότητας λειτουργίας του Δικτύου ως Εθνικού Συμφώνου Ποιότητας με δράσεις δημιουργίας brand name «Εκλεκτή Ελληνική Γεύση» (ή Προϊόν), δημιουργίας προδιαγραφών, απόδοσης Σήματος Εκλεκτής Ελληνικής Γεύσης (ή Προϊόντος), μέσα από διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης προϊόντων, η γνωριμία με τον πλούτο και την ποικιλία των προϊόντων της ελληνικής γης, η αξιολόγηση του ρόλου τους στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών ενός τοπικού παραγωγικού συστήματος και στην άμβλυνση του οικολογικού αποτυπώματος, η αναγνώριση της συμβολής της βιοποικιλότητας στην ισορροπία του τοπικού περιβάλλοντος, αλλά και στη διατήρηση του γενετικού κεφαλαίου της χώρας, η υιοθέτηση της παραγωγής και κατανάλωσης τοπικών προϊόντων ως μέσο κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας στο πλαίσιο της αειφορίας, η καλλιέργεια αειφορικών πρακτικών και ανθρωπιστικών αξιών στην παραγωγή, διακίνηση και κατανάλωση των τοπικών προϊόντων (από τη βιολογική γεωργία έως το δίκαιο εμπόριο) κ.ά.
Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι επταμελές, με τριετή θητεία.
Το υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι τα εξής: πρόεδρος ο Σπυρίδωνας Φλώρος, διαχειριστής της Εταιρείας Μαρίνης Μπερέτσος (διευθύνων σύμβουλος της Πάρνωνα Α.Ε. Α.Ο.Τ.Α.), γραμματέας ο Γεώργιος Καραμπάτος, εκτελεστικός διευθυντής της ΑΜΚΕ «Οι Δρόμοι της Ελιάς», μέλος ο Αθανάσιος Παπαδόπουλος, δήμαρχος Δήμου Καλαβρύτων, μέλος ο Χρήστος Μαγγέλης, αντιδήμαρχος Δήμου Επιδαύρου.

ΝΕΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
Να σημειωθεί ότι το «Δίκτυο Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων» αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας ένα νέο διατοπικό στρατηγικό σχέδιο συνεργασίας που τιτλοφορείται «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές ΙΙ», στο πλαίσιο του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER 2014-2020.
Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο για την ανάδειξη και αξιοποίηση του ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού, την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και τη διασύνδεση της γαστρονομίας με τον τουρισμό.

Ο ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ
Χαρακτηριστικά προϊόντα ξεχωριστών γεύσεων στον νομό Λάρισας, που έχουν καταγραφεί στον κατάλογο του Δικτύου για τον νομό Λάρισας είναι το αμύγδαλο, ο χαλβάς Φαρσάλων, το τσίπουρο, τα κρασιά, τυριά κ.ά.
Στη παρουσίασή του, σημειώνεται, μεταξύ άλλων:

«Ένας τόπος αυθεντικών γευστικών συνθέσεων με συνταγές που μεταφέρθηκαν από τη μάνα στην κόρη με κάθε λεπτομέρεια και αποτελούν τη γοητεία της λαρισινής κουζίνας. Από την περιοχή της Λάρισας απολαμβάνουμε μια μεγάλη γκάμα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων από το ΠΓΕ αμύγδαλο Λάρισας έως και τη μοναδική έγκριση πιστοποίησης κρεάτων ΠΟΠ πανελλαδικά. Ο λόγος για το αρνάκι και κατσικάκι γάλακτος Ελασσόνας που το κρέας τους πληροί αυστηρά ποιοτικά κριτήρια για να μεταφέρει στο πιάτο μας την ευχάριστη γεύση του. Σημαντική η τυροκομική παράδοση με όλα σχεδόν τα είδη τυριών της περιοχής να απαντώνται στις ΠΟΠ λίστες. Εξίσου αξιέπαινη η παραγωγή κρασιών με αρκετές περιοχές να τοποθετούν το όνομά τους σε μια ετικέτα ΠΓΕ οίνου. Περίφημη, επίσης, η παραγωγή μίας από τις τέσσερις μεγάλες αναγνωρισμένες κατηγορίες ΠΟΠ τσίπουρου στην Ελλάδα, το τσίπουρο Τυρνάβου, διπλής απόσταξης, με το χαρακτηριστικό άρωμα της ποικιλίας Μοσχάτο Αμβούργου που δεν το βρίσκουμε σε άλλο τσίπουρο».

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα