Εκδηλώσεις Πατρίδας Αρωθυμία στο Ανοιχτό Θέατρο Κρύας Βρύσης «Τάσος Πεζιρκιανίδης» || 13-14.9

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις «Σεπτέμβριος όπως… Πολιτισμός» του Δήμου Παύλου Μελά με την ενότητα «Πατρίδας Αρωθυμία», τις ετήσιες δράσεις που έχουν σκοπό να διατηρήσουν ζωντανή την ιστορική και πολιτιστική μνήμη του Πόντου.

Το Τμήμα Πολιτισμού παρουσιάζει στο Ανοιχτό Θέατρο Κρύας Βρύσης «Τάσος Πεζιρκιανίδης», ένα διήμερο εκδηλώσεων που γεννά μνήμες του Πόντου, στις 13 και 14/9, ώρα 20.30, με είσοδο χωρίς αντίτιμο.


Τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, θα παρουσιαστεί το αφιέρωμα ‘’Μια βραδιά στου Ξενητέα’’, το οποίο αναφέρεται στο γνωστό ποντιακό κέντρο διασκέδασης της δυτικής Θεσσαλονίκης που φιλοξένησε τους σημαντικότερους της μουσικής ιστορίας του Πόντου.

Θα προηγηθεί ιστορική αναφορά από τον Μιχάλη Καραβέλα, έναν από τους ελάχιστους πλέον χορευτές, δασκάλους του χορού και μελετητές που διδάχθηκαν και έζησαν από κοντά Πόντιους πρόσφυγες πρώτης και δεύτερης γενιάς, κυρίως τη δεκαετία του 1960.

Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν οι:

Αλέξης Παρχαρίδης (τραγούδι), Στάθης Παυλίδης (τραγούδι), Φάνης Κουρουκλίδης (λύρα), Γιώργος Καραιωάννου (πλήκτρα), Δημήτρης Μητρούλης (νταούλι)


Την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, η θεατρική ομάδα Αργοναύτες της Ένωσης Ποντίων Ν. Κιλκίς θα παρουσιάσει την ποντιακή ηθογραφική κωμωδία “Χωρίς εσέν’ κι’ γίνουμαι χωρίς εσέν’ κ’ ευτάγω”, του Δημήτρη Νικοπολιτίδη, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Δαμιανίδη.

Μέλη θιάσου κατά σειρά εμφάνισης: Πάντζος – Δαμιανίδης Παναγιώτης, Νάστος- Δαμιανίδης Δημήτρης, Χάμπον – Λαβασάς Αθανάσιος, Λισάφ – Ζάικου Αντωνία, Νάστα – Παναγιωτίδου Σοφία, Γοργόρτς – Σουλαμίδης Μιχάλης, Κερεκή – Σαββίδης Αιμίλιος, Συμέλα – Καλεντερίδου Φούλα, Σωτήρα – Σαββίδου Ερμιόνη, Θόδωρον – Μαστορίδης Κωνσταντίνος, Πολυχρόντς – Παυλίδης Κωνσταντίνος, Ελέγκω – Αντωνιάδου Μαίρη, Θυμία – Τσαλουχίδου Αθηνά, Κλωνάρα – Χατζίδου Θοδώρα, Κίτσα – Κουσίδου Δέσποινα

Σκηνογραφία και σκηνικά: Μαστορίδης Κωνσταντίνος – Δαμιανίδης Παναγιώτης

Εισαγωγικό από τον Σύλλογο (κείμενο, Λένα Σαββίδου, τέως Γενική Γραμματέας του συλλόγου)

‘’Το θέατρο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ποντιακής κουλτούρας. Από τα λαϊκά εθιμικά δρώμενα του δρόμου, στις θεατρικές σκηνές των αστικών κέντρων οι Πόντιοι αγαπήσαμε το θέατρο και προσθέσαμε σε αυτό τα δικά μας πολιτιστικά στοιχεία. Στην Ελλάδα, όπως και ολόκληρος ο πολιτισμός που φέραμε από την εκεί πατρίδα, το ποντιακό θέατρο προσαρμόστηκε στις εδώ συνθήκες, άλλοτε κρατώντας πολλά στοιχεία του παρελθόντος και άλλοτε πληρώνοντας και το ίδιο το τίμημα της αλλοτρίωσης του σύγχρονου τρόπου ζωής. Σήμερα όλο και λιγότερο το απαντούμε ως μέρος της πολιτιστικής εργασίας των συλλόγων ενώ οι πιο σύγχρονες φόρμες του περισσότερο πληγώνουν παρά ενισχύουν τον πολιτισμό μας.

Η απόφαση των Αργοναυτών να δημιουργήσουμε θεατρική ομάδα πάρθηκε έπειτα από πολύ σκέψη και με πρόθεση να εργαστούμε επί της ουσίας επάνω σε ζητήματα όπως η ποντιακή διάλεκτος, το ηθικοπλαστικό κομμάτι του θεατρικού δρώμενου αλλά και τη διάσωση εικόνων ζωής και εθιμοτυπικών της πορείας του λαού μας στο χρόνο.

Η ευθύνη της συγκρότησης και λειτουργίας θεατρικής ομάδας αλλά και της διδασκαλίας των εκάστοτε έργων ανατέθηκε στον τότε Έφορο και νυν πρόεδρό μας, κο Δαμιανίδη Παναγιώτη που η μακρόχρονη εμπειρία του αλλά και βαθιά αγάπη του για το αληθινό ποντιακό θέατρο κατάφερε να ξεπεράσει πολλά προβλήματα, να ενώσει την ομάδα και όλοι μαζί να εργαστούν σκληρά και να δώσουν ζωή στο εγχείρημα.

Το ΔΣ ευχαριστεί θερμά τον συγγραφέα του έργου, κο Δημήτριο Νικοπολιτίδη για την προσφορά των κειμένων του αλλά και την στήριξη που παρείχε κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών, καθώς και τα μέλη της θεατρικής ομάδας των Αργοναυτών που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα.’’

Πληροφορίες: Αργύρης Κετσετσής, Υπεύθυνος Επικοινωνίας της Ένωσης Ποντίων Ν. Κιλκίς “οι Αργοναύτες”.


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΦΙΣΑ ΣΕ PDF


ΩΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Συναυλίες – Θέατρα: 20.30

Θέατρο Σκιών: 20.00

Σσσς…αρχίζει”, αφήγηση παραμυθιών και ιστοριών: 19.30


Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με περιορισμένη χωρητικότητα προκειμένου να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις, τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι κανόνες ασφαλείας, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Θερμές ευχαριστίες προς τα Μέσα Ενημέρωσης

Ο Δήμος Παύλου Μελά θέλει να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του προς τα Μέσα Ενημέρωσης και όλους όσους προβάλλουν τις εκδηλώσεις και συμβάλλουν στην καλύτερη ενημέρωση των πολιτών και στην προσέλκυση ευρείας κλίμακας κοινού.


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα