Ενεργειακή αναβάθμιση του Γυμνασίου-Λυκείου και Γυμναστηρίου Νίκαιας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020

Αναβαθμίζεται ενεργειακά το κτίριο του Γυμνασίου – Λυκείου και Γυμναστηρίου Νίκαιας. Το έργο είναι προϋπολογισμού 875.122  ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020.

«Με ενσυναίσθηση  στις επιθυμίες των ανθρώπων αλλά και  με σύμμαχο τη φύση για την αντιμετώπιση της  κλιματικής κρίσης εκσυγχρονίζουμε ένα ακόμη σχολικό συγκρότημα  ως προς τη λειτουργία του, μέσα από το ολοκληρωμένο  πρόγραμμα ενεργειακών αναβαθμίσεων δημοσίων κτιρίων της Περιφέρειας Θεσσαλίας» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

«Σχεδιάσαμε και έχουμε σε εξέλιξη ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενεργειακών αναβαθμίσεων 54  κτιρίων σε όλη τη Θεσσαλία, με χρηματοδότηση 45,4 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020. Με τις παρεμβάσεις μας, δεκάδες σχολικά συγκροτήματα κάθε βαθμίδας,  Νοσοκομεία, Επιμελητήρια, Δημαρχεία και άλλα δημόσια και δημοτικά κτίρια  εκσυγχρονίζονται  ως προς τη λειτουργία τους, καταναλώνουν  λιγότερη ενέργεια,  μειώνουν το αποτύπωμα του  άνθρακα και  γίνονται  πιο φιλικά για τους χρήστες.

Το πρόγραμμα ενεργειακών αναβαθμίσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας  βραβεύτηκε στα BEST CITY AWARDS 2020 που επιβραβεύουν την καινοτομία και την ποιότητα ζωής στις πόλεις και έχει επιλεγεί στα 200 καλύτερα «πράσινα» έργα του Green Deal της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ευρωπαϊκού προγράμματος «Πράσινη Συμφωνία με Τοπική Δράση» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Ο Δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος δηλώνει:

«Ο Δήμος Κιλελέρ με την παρέμβαση εξοικονόμησης ενέργειας στο κτίριο Γυμνασίου – Λυκείου και Γυμναστηρίου Νίκαιας  συμμετέχει στη δράση για την ενεργειακή αναβάθμιση ενεργοβόρων δημόσιων κτιρίων.  Η δράση διεκπεραιώθηκε ύστερα από την άριστη συνεργασία του Δήμου Κιλελέρ με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και προσωπικά με τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό. Στόχος της δράσης, της οποίας η υλοποίηση θα ξεκινήσει άμεσα και θα διεκπεραιωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα, είναι η  επίτευξη των εθνικών στόχων που έχουν τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση καθώς και στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Επιπλέον σκοπός της  είναι η αξιοποίηση του δυναμικού εξοικονόμησης ενέργειας και βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας στον κτιριακό τομέα, με τα κτίρια του Δημόσιου Τομέα να αποτελούν παράδειγμα για την κινητοποίηση όλης της οικονομίας. Τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα αφορούν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας των δημοσίων κτιρίων και στην παράλληλη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις υποδομές του δημόσιου τομέα, μέσω της υιοθέτησης ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων για ψύξη και θέρμανση χώρων και την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, καθώς και μέσω εφαρμογής τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας».

 «Πράσινες» παρεμβάσεις

Τα υφιστάμενα σχολικά κτίρια του   Γυμνασίου – Λυκείου και του Γυμναστηρίου Νίκαιας, ενεργειακής Κατηγορίας Η και Ζ αντίστοιχα, αναβαθμίζονται σε  Κατηγορία Α+ και Β, με βελτίωση των ενεργειακών χαρακτηριστικών τους. Ειδικότερα, περιλαμβάνονται οι ακόλουθες παρεμβάσεις:

  • -Αντικατάσταση κουφωμάτων
  • -Θερμομόνωση τοίχων και οροφής
  • -Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης
  • -Αναβάθμιση του συστήματος φωτισμού και
  • -Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων

Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα