Εντυπωσίασε ο «Καπετάν Μιχάλης» του Δημήτρη Μαραμή στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» – Έπεσε η αυλαία του «Κρήτη, μια ιστορία, 5+1 πολιτισμοί» | Δελτία Τύπου | Ο Δήμος |

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ 

             ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ηράκλειο 06-09-2021      

Εντυπωσίασε ο «Καπετάν Μιχάλης» του Δημήτρη Μαραμή στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» - Έπεσε η αυλαία του «Κρήτη, μια ιστορία, 5+1 πολιτισμοί»

Το θερμό χειροκρότημα του κοινού, το οποίο γέμισε το Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» , κέρδισε η λαϊκή όπερα «Καπετάν Μιχάλης»  σε πρωτότυπη μουσική του Δημήτρη Μαραμή, το βράδυ της Κυριακής 6 Σεπτεμβρίου.

Ο κόσμος, στο τέλος της παράστασης,  αποθέωσε τους συντελεστές για το εξαιρετικό αποτέλεσμα, ενώ  αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη  μνήμη Μίκη Θεοδωράκη, ενώ με παραίνεση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη  Λαμπρινού, πριν την έναρξή της τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος συνεχάρη όλους τους συντελεστές για την εξαιρετική δουλειά τους, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η παράσταση είναι το αποτέλεσμα της πολύ καλής συνεργασίας της Περιφέρειας Κρήτης με τους τέσσερις μητροπολιτικούς Δήμους του Νησιού καθώς και με το ΔΗΠΕΘΕΚ,  έκανε ειδική μνεία στην Συμφωνική  Ορχήστρα Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου τα μέλη της οποίας είναι από ολόκληρη την Κρήτη και στην Αντιδημαρχία Πολιτισμού για το επιτυχημένο Φεστιβάλ “Κρήτη, μια ιστορία, 5+1 πολιτισμοί”.

Εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης υπογράμμισε πως η παράσταση αποτελεί ένα παράδειγμα συνεργασίας που μέρα με τη μέρα θα διευρύνεται και θα αποδίδει στους ανθρώπους της Κρήτης, στον πολιτισμό του τόπου μας, σημαντικές καλλιτεχνικές δημιουργίες.

Παράλληλα, τόνισε πως η συγκεκριμένη παράσταση φωτίζεται από δύο μεγάλες μορφές της Κρήτης που μιλούν στις καρδιές μας. «Τον Νίκο Καζαντζάκη και τον Μίκη Θεοδωράκη, στον οποίο αφιερώνουμε την αποψινή μουσική βραδιά». Αναφερόμενος στον κορυφαίο συγγραφέα επεσήμανε πως μέσα από τον «Καπετάν Μιχάλη» διδάσκει τις σημερινές γενιές για το φρόνημα των κρητικών στα χρόνια των Επαναστάσεων, ενώ μίλησε και για τον παγκόσμιο Έλληνα «τον αστείρευτο συνθέ-τη, τον Μίκη του πολιτισμού και των αγώνων», εκφράζοντας παράλληλα συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές των παραστάσεων, για το μοναδικό αποτέλεσμα.

Η παράσταση, βασισμένη στο ομώνυμο έργο  του Νίκου Καζαντζάκη, ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία το φετινό Φεστιβάλ «Κρήτη, Μία Ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί» της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου.

Αποτελεί την κεντρική παραγωγή της Περιφέρειας Κρήτης, για τον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης και με τους Δήμους Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνης και Αγίου Νικολάου και την σε συμπαραγωγή με την Artway-Τεχνότροπον, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Το λιμπρέτο, το οποίο υπογράφει ο Δημήτρης Μαραμής, στηρίζεται στο πρωτότυπο κείμενο του συγγραφέα, ενώ οι στίχοι των χορικών ανήκουν στον ποιητή Σωτήρη Τριβιζά.

Τη σκηνοθεσία της λαϊκής όπερας υπογράφει η Έφη Θεοδώρου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης.

Συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου, υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου μαέστρου Μίλτου Λογιάδη.

Καπετάν  Μιχάλης  

 

Συντελεστές 

Δημήτρη Μαραμή

Καπετάν Μιχάλης (Ελευτερία ή Θάνατος)

Σύγχρονη Λαϊκή Όπερα σε Δύο πράξεις

Λιμπρέτο βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη

Στίχοι χορικών Σωτήρης Τριβιζάς

Σκηνοθεσία Έφη Θεοδώρου

Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου ΣΟΝΚΔΗ

Διεύθυνση Ορχήστρας Μίλτος Λογιάδης

Συμμετέχει στην κρητική λύρα ο Στέλιος Πετράκης

Σκηνικά Εύα Μανιδάκη

Κοστούμια Άση Δημητρολοπούλου

Κίνηση Ζωή Χατζηαντωνίου

Φωτισμοί Νίκος Βλασόπουλος

Βοηθός μαέστρου/Μουσική διδασκαλία Μάτα Κατσούλη

Βοηθός σκηνοθέτη Γιώργος Παπαδάκης

Μουσική συνοδεία Βικτωρία Κιαζίμη

Ερμηνεύουν

Καπετάν Μιχάλης Τάσος Αποστόλου

Καπετάν Πολυξίγκης  Χάρης Ανδριανός

Νουρήμπεης/Κοσμάς Θοδωρής Βουτσικάκης

Εμινέ  Fide Koksal

Ρηνιώ/Θοδωρής  Χριστίνα Μαξούρη

Κατερίνα/Μαρία Αγγελική Τουμπανάκη

Μανούσακας/Γερο-Σήφακας Βασίλης Δημακόπουλος

Μπερτόδουλος/Γιάνναρος Νίκος Ζιάζιαρης

Εφεντίνα Καβαλίνα/Μουσταφά-Μπαμπάς/Καπετάν-Τριαλώνης Ιωάννης Κοντέλλης

Βεντούζος/Γερο-Δάσκαλος Χρήστος Ραμμόπουλος

Φουρόγατος/Σουλειμάνης/Γερο- Καμπανάρος Μαρίνος Ταρνανάς.

Καπετάν  Μιχάλης 

 

Καπετάν  Μιχάλης 


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα