Εντυπωσιακή η παρουσία της ΠΑΙΔΙΚΗΣ – ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ στη συναυλία : «ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΑΚΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ»

Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία της ΠΑΙΔΙΚΗΣ – ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ στη συναυλία με τίτλο : «ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΑΚΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2012, στο Δημοτικό Θέατρο, με οργανωτή τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού Ρόδου , υπό την διεύθυνση του Γιώργου Σακελλαρίδη.
Ας «δούμε» πιο αναλυτικά το «φιλμ» αυτής της συναυλίας.
Επειδή από την αρχή τονίστηκε από τον μαέστρο ότι, «σήμερα θα είναι άλλη μια πρόβα για τη χορωδία…», αποσκοπώντας φυσικά στο να μετριαστεί το άγχος των παιδιών που συμμετείχαν, ο Λεωνίδας Σακελλαρίδης, στενός συνεργάτης του Γιώργου Σακελλαρίδη στην δουλειά που γίνεται στην Παιδική Νεανική Χορωδία Δήμου Ρόδου, ξεκίνησε κάνοντας με τα παιδιά ασκήσεις φωνητικής για το «ζέσταμα» των φωνών!
Και να που τα τραγούδια ξεκίνησαν! Πρώτο το , «Τι να είναι τα βιβλία», σε μουσική Δημήτρη Ιωσήφ και ποίηση Γιώργου Σακελλαρίδη.


Η Χορωδία τραγούδησε τότε μεταξύ άλλων στίχων και τους παρακάτω:
Μήπως παλάτια φωτεινά
να είναι τα βιβλία,
με ανοιχτά παράθυρα
στη γνώση στη σοφία; ………………….
Στη συνέχεια ακούστηκαν στίχοι από το ποίημα της Ελένης Γιαννατσούλια με τίτλο: «ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ», τραγουδισμένοι πάνω στη μουσική του τραγουδιού «Καραγκιόζης» του Διονύση Σαββόπουλου, με την επισήμανση πως δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε τα λάθη αφού αυτά συχνά λειτουργούν σαν «φίλοι» και «δάσκαλοι» μας. Να λοιπόν τι τραγούδησαν τα παιδιά, στην πρώτη στροφή του τραγουδιού:
Κείνο που με τρώει, κι είμαι ένα παιδάκι
Είναι που δεν συγχωρείς ούτε ένα λαθάκι.
Κόκκινο στυλό στην ορθογραφία
Πάλι λάθος έκανες φωνάζει η κυρία………………….

Τρίτο στη σειρά παρουσιάστηκε το εξαιρετικό βαλς αριθμός 2 του Ρώσου συνθέτη Ντιμίτρι Σοστακόβιτς, όπου προσαρμόστηκαν τα παρακάτω λόγια. (Ω! τι χαρά να χορεύουμε βαλς παρέα – ω! τι χαρά η ζωή περνά πιο ωραία – Στροφές σαν κάνουμε με το ρυθμό- αγκαλιά στου ουρανού την πίστα πετάμε- στου ουρανού μέσα την αγκαλιά- ναι, στου ουρανού μέσα την αγκαλιά!)
Ακολούθησαν το τραγούδι: «Ονειρέψου…» που αναδεικνύει το ότι αν ονειρευόμαστε έναν καλύτερο εαυτό μπορούμε να το πετύχουμε. (Στη ζωή αν όνειρα θα κάνεις-θα ‘ναι πάντα, πάντα πιο καλά! Ονειρέψου λοιπόν και μη φοβάσαι- κι όλο κοίτα, κοίτα πιο ψηλά!…..)
Τα τραγούδια που ακολούθησαν, «Η μαργαρίτα Μαγιοπούλα» των Μίκη Θεοδωράκη – Ιάκωβου Καμπανέλλη και «Για την Ελένη» των Μάνου Χατζιδάκι-Νίκου Γκάστου, συγκίνησαν βαθιά το ακροατήριο της συναυλίας.
Και να που ήρθε η σειρά των Μπήτλς με το «Κίτρινο Υποβρύχιο». Τα παιδιά το τραγούδησαν κι αυτό πολύ όμορφα.
Η Παιδική –Νεανική Χορωδία Δήμου Ρόδου , υπό την διεύθυνση του δασκάλου της Γιώργου Σακελλαρίδη και με την συμμετοχή του Δημήτρη Ιωσήφ στο πιάνο, των Λεωνίδα Σακελλαρίδη και Δημήτρη Βαβλά στο βιολί, παρουσίασε απόσπασμα από την όπερα του Μότσαρτ, «Μαγικός Αυλός». Και σ’ αυτό το τραγούδι –όπως και σε όλο το ρεπερτόριο της συναυλίας – συνέπραξαν με τον καλύτερο τρόπο, τέσσερα κορίτσια από την Πειραματική Χορωδία Δήμου Ρόδου. Οι: Λένα Σίρμου, Εμμανουέλλα Πίπη, Μένη Τσαγκάρη, Μαρία Καραφέρη.


Το άτυπο πρώτο μέρος της συναυλίας τελείωσε με το νέγρικο (σπιρίτσουαλ) Χριστουγεννιάτικο τραγούδι, “Go tell it on the mountain”.
Η δεύτερη ενότητα της συναυλίας ξεκίνησε με το , «Πες μου πως μπορώ να σε βοηθήσω»,που διαπραγματεύεται το θέμα της ενσυναίσθησης. Μετά ακούστηκε το τραγούδι, «Σημαία μας η φιλία!»
Και να που ήρθε η σειρά του γνωστού Ρόδιου τραγουδιστή, Γιάννη Παπαθεοδώρου που είχε και αυτός μια σπουδαία παρουσία. Εκτός από τα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια που τραγούδησε μόνος του και με τα παιδιά, είπε – σε πρώτη εκτέλεση- και το τραγούδι των Δημήτρη Ιωσήφ και Γιώργου Σακελλαρίδη, με τίτλο. «Να’ χεις χέρια ν’ αγαπάνε.», που ξεκινά έτσι:
Να χεις χέρια που να δίνουν,
Ν’ αγκαλιάζουν, ν’ αγαπούν
Κι όχι χέρια που θυμώνουν,
Που φοβίζουν ,που χτυπούν!

Να χεις χέρια για φιλία,
Χέρια που να συμπονούν
Κι όχι χέρια που μαλώνουν,
Που πληγώνουν, που πονούν!…………………….
Το «νήμα» των τραγουδιών πήραν οι: Εμμανουέλλα Πίπη (Πιάνο-φωνή) και η Μένη Τσαγκάρη (Φωνή), που τραγούδησαν πολύ-πολύ όμορφα, το «τραγούδι για τα δικαιώματα των παιδιών όλου του κόσμου!»
Κι απ’ αυτή την συναυλία δεν τα κατάφερε να λείψει και «Ο πρίγκιπας Λεμόνης!» μια που τον ζήτησαν και τον απόλαυσαν όλα τα παιδιά , αλλά και οι μεγάλοι!
Με τα πρόσωπα των μελών της ΠΑΙΔΙΚΗΣ – ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ και εκείνα των υπόλοιπων συντελεστών (μαέστρου -τραγουδιστών- μουσικών) να λάμπουν, και τους ακροατές να χειροκροτούν θερμά, έλαβε τέλος αυτή η πολύ- πολύ όμορφη συναυλία!


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα