ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΡΙΝΟΥ ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ – Προς Αδελφοποίηση οι δύο ιστορικοί Δήμοι – Γ. Στάθης: “Μας τιμά η πρόταση του Ανδρέα” – Δήμος Πηνειού

Το μαρτυρικό Δίστομο, μια μικρή Κοινότητα του νομού Βοιωτίας, βαριά χτυπημένη από την Ιστορία της και σημαδεμένη από τους καιρούς και τις εξελίξεις, που έχει όμως να επιδείξει σημαντικότατη παρουσία στον Πολιτισμό και την Παράδοση, με δραστηριότητες που απηχούν Πανελληνίως, επισκέφθηκε ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας μνήμης των θυμάτων των Γενοκτονιών ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος, προσκεκλημένος του Δημάρχου Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας κ. Γιάννη Σταθά, με τον οποίο συνδέεται με πολύχρονη και γνήσια φιλία που ξεκινά από το 2012 όταν και οι δύο βρίσκονταν στα Κοινοβουλευτικά έδρανα.
Νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης 9/12/21, ο Δήμαρχος κ. Ανδρέας Μαρίνος έφθασε στο Δίστομο όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον Δήμαρχο Διστόμου κ. Γιάννη Σταθά. Οι δύο άνδρες επισκέφθηκαν αρχικά το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού που βρίσκεται στην είσοδο της κωμόπολης. Εκεί βρίσκονται αναρτημένες σε ειδική αίθουσα, οι φωτογραφίες όλων των θυμάτων, καθώς και ειδικός χώρος φωτογραφίας του οστεοφυλακίου, που βρίσκεται ατόφιο στο ειδικό Μαυσωλείο στο λόφο Κάναλες του Διστόμου.

Μαρίνος: «Γη ποτισμένη με αίμα»

Μετά την επίσκεψη στο Μουσείο ο κ. Ανδρέας Μαρίνος συγκλονισμένος δήλωσε: “Μέσα σε ένα διήμερο του Ιουνίου του 1944 η βοιωτική γη ποτίστηκε από το αίμα των 218 θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας που ακόμα και σήμερα, 77 χρόνια μετά, ο χρόνος δεν στάθηκε ικανός να σβήσει ή να απαλύνει τις μνήμες.Συγκλονίστηκα από την επίσκεψή μου στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού. Το ολοκαύτωμα του Διστόμου υπήρξε μία από τις χειρότερες ωμότητες ολόκληρου του πολέμου, με σκηνές φρίκης και σαδισμού που ξεπερνούν τον ανθρώπινο νου. Ο αγώνας για τις αποζημιώσεις δεν είναι μια οικονομική διεκδίκηση αλλά μια διεκδίκηση της μνήμης. Πρότεινα στον αληθινό φίλο μου Δήμαρχο Γιάννη Στάθη, να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες αδελφοποίησης των ιστορικών Δήμων μας, πρόταση την οποία αποδέχθηκε με ιδιαίτερη χαρά. Έτσι ξεκινά άμεσα η διαδικασία Αδελφοποίησης του Δήμου Πηνειού με τον Δήμο Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας».

Γ. Στάθης: «Πρόταση που μας τιμά»

Ο Δήμαρχος Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας κ. Γιάννης Στάθης δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά υποδέχθηκα τον Δήμαρχο Πηνειού τον φίλο μου Ανδρέα Μαρίνο ο οποίος μου πρότεινε την αδελφοποίηση των Δήμων μας, πρόταση που αποδέχθηκα χωρίς δεύτερη σκέψη αφού αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον Δήμο μας να αδελφοποιηθεί με τον ιστορικό Δήμο Πηνειού που γνωρίζω ότι έχει συμβάλλει τα μέγιστα στον Αγώνα του 1821 και τον οποία θα επισκεφθώ το αμέσως προσεχές διάστημα»
Οι δύο άνδρες φωτογραφήθηκαν με φόντο την Διστομίτισσα Μαρία Παντίσκα – Μίχα, που απεβίωσε στις 12/3/2009 σε ηλικία 84 ετών. Ετάφη στο Δίστομο σε μια σεμνή τελετή που τίποτα δε μαρτυρούσε τη τεράστια συμβολική σημασία της σεπτής αυτής μορφής που απεικόνισε σε μια φωτογραφία τον απίστευτο πόνο που πέρασε το Δίστομο, με τον αινιγματικό λυγμό που δεν έφυγε ποτέ από τα χείλη της.


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα