Επιστήμονες εφηύραν εργαλείο που ανιχνεύει τη λεύκανση των κοραλλιών

Επιστήμονες εγκαινίασαν ένα πρωτοποριακό εργαλείο που ανιχνεύει σε σχεδόν πραγματικό χρόνο την λεύκανση των κοραλλιών της γης που απειλούνται σοβαρά από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Όπως υποστηρίζουν οι εμπνευστές του νέου αυτού εργαλείου, η ανάπτυξη του οποίου διήρκησε τέσσερα χρόνια, μπορεί οποιοσδήποτε να ελέγξει αν έχει αρχίσει η διαδικασία λεύκανσης σε υφάλους που βρίσκονται υπό θερμοκρασιακή πίεση.

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι που συμβάλλουν στον βιοπορισμό εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο και φιλοξενούν περίπου το ένα τέταρτο όλων των ωκεάνιων ειδών, είναι ένα από τα οικοσυστήματα που απειλείται σοβαρά από την υπερθέρμανση του πλανήτη. 

Σύμφωνα με την αξιολόγηση των Ηνωμένων Εθνών, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι προβλέπεται να συρρικνωθούν μεταξύ 70-90%, ακόμη κι αν η παγκόσμια θερμοκρασία διατηρηθεί στον 1.5 βαθμούς Κελσίου.

Τα μαζικά επεισόδια λεύκανσης που γίνονται ολοένα και συχνότερα, αποδυναμώνουν τα κοράλλια ή, σε ακόμη σοβαρότερες περιπτώσεις, τα σκοτώνουν. Το νέο εργαλείο, που χρηματοδοτήθηκε από τη Vulcan, εταιρεία που ίδρυσε ο συνιδρυτής της Microsoft Πολ Άλεν, μπορεί να ανιχνεύσει την πλήρη έκταση της λεύκανσης σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και να εντοπίσει ποια κοράλλια έχουν επιζήσει.

Αυτή τη στιγμή, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών Και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ) κάνει προβλέψεις για τις πιθανότητες λεύκανσης στους κοραλλιογενείς υφάλους του πλανήτη, με τη χρήση μοντέλων και μετρήσεων της θερμοκρασίας της θαλάσσιας επιφάνειας από δορυφόρους.

Το νέο εργαλείο συλλέγει και συνδυάζει εικόνες έξι ημερών. Καταχωρίζει τις ημερήσιες δορυφορικές φωτογραφίες των υφάλων και, συγκρίνοντας τις χρωματικές αλλαγές των κοραλλιών, ανιχνεύει την λεύκανση προτού αυτή συμβεί. Οι εμπνευστές του πρότζεκτ φιλοδοξούν να χρησιμοποιηθεί το νέο αυτό εργαλείο από κυβερνήσεις και ωκεανολόγους για την προστασία των υφάλων και την έγκαιρη αντιμετώπιση των επεισοδίων λεύκανσης.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Κερδίστε το παραμύθι «Η παράξενη παρέα του Ορφέα»

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Κερδίστε το παραμύθι «Η παράξενη παρέα του Ορφέα» μετά από κλήρωση!!! Το BESTNEWS, ο Εκδοτικός Οίκος Α.Α. ΛΙΒΑΝΗ και ο συγγραφέας Βασίλης Κάργας, κάνουν δώρο σε έναν τυχερό ένα αντίτυπο του υπέροχου βιβλίου!


Πηγή
Author: Κατερίνα Ματέρη

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα