Ημέρα Μνήμης και Τιμής για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου | Δήμος Ασπροπύργου

Ο Δήμος Ασπροπύργου κάθε χρόνο τιμά τη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου στην Πλατεία Γενοκτονίας, στο ομώνυμο μνημείο στη Γκορυτσά. Φέτος, εξαιτίας της πανδημικής κρίσης του Covid-19, αποφασίστηκε, για λόγους σύνεσης, να λάβει χώρα μια λιτή εκδήλωση, με σκοπό την αποφυγή του συνωστισμού.

Η Εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αττικής και Βοιωτίας κ. Χρυσοστόμου ενώ ομιλία, αναφορά στη θλιβερή Επέτειο πραγματοποίησε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Νεολαίας, κ. Σοφία Μαυρίδη.

Κατάθεση Στεφάνων πραγματοποίησαν ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, κ. Νικόλαος Μελετίου, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Βουλευτής Δυτικής Αττικής της Ν.Δ., κ. Αθανάσιος Μπούρας, ο Γραμματέας της Βουλής, Βουλευτής Δυτικής Αττικής της Ν.Δ.,  κ. Ευάγγελος Λιάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Ελευθέριος Κοσμόπουλος, η Αντιπρόεδρος της Πανποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, κ. Αθηνά Σωτηριάδου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου», κ Ιωάννης Σεπτούχας, η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ασπροπύργου «Παναγία Σουμελά», κ. Άννα Παπαδοπούλου και η Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Μαγούλας Περιχώρων, κ. Άννα Τσεραχίδη.

Για τη σημερινή ημέρα,  ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, κ. Νικόλαος Μελετίου, δήλωσε:

«Πέρασαν 102 χρόνια από την φρικτή Γενοκτονία των Ομογενών Ποντίων από το καθεστώς των Νεότουρκων. 353.000 ψυχές, νέοι, γέροι, παιδιά, δεινοπάθησαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν μαζικά. Χιλιάδες Ορθόδοξες Εκκλησίες, σπίτια, κτήματα και  περιουσίες καταστράφηκαν. Οι απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων του Πόντου, εξαφανίστηκαν από προσώπου γης, μονάχα ένα μικρό τμήμα τους κατάφερε να επιστρέψει με ασφάλεια στην μητροπολιτική πατρίδα. Ήταν το δικό μας Ολοκαύτωμα. Και ενώ το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και προσφάτως η Γενοκτονία των Αρμενίων δικαιώθηκε παγκόσμια, η Τουρκική ηγεσία, συνεχίζει να αρνείται πεισματικά την αναγνώριση του μαζικού αυτού εγκλήματος και προκαλεί, ασύδοτα.

Ποτέ δεν θα σταματήσουμε να μνημονεύουμε αυτήν την ημέρα. Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε. Πάντα η 19η Μαΐου θα αποτελεί ημέρα βαρύτατου πένθους για τον Ασπρόπυργο. Η Δημοτική Αρχή από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα, βρίσκεται, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και με κάθε μέσο, αρωγός στο αίτημα του Ποντιακού Ελληνισμού και των χιλιάδων Ποντίων του Ασπροπύργου για να αναγνωριστεί σε παγκόσμιο επίπεδο η Γενοκτονία και έτσι να αναπαυθούν εν δικαίω οι ψυχές των πεσόντων.

Και εξ όσων  πιστεύω και φρονώ, εξετάζοντας την ρέουσα επικαιρότητα αλλά και συνομιλώντας με ιδιαίτερα πρόσωπα της πολιτικής και της ακαδημαϊκής κοινότητας, η ώρα που η Τουρκία θα κληθεί να αναγνωρίσει το βάρος των εγκληματικών ενεργειών της προς τους Έλληνες Ποντίους, πλησιάζει, αρχομένης της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις Η.Π.Α.»



Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα