Η εξέλιξη της πανδημίας: 2.100.959 νεκροί και 98.112.223 κρούσματα – OTA VOICE

Επιδημιολογική καταιγίδα σαρώνει τον πλανήτη από τις αρχές του έτους, με την ανθρωπότητα να βιώνει τραγικές καταστάσεις και τους νεκρούς να ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια.

Στη Λατινική Αμερική σε χώρες όπως η Βραζιλία, το Μεξικό, η Κολομβία και η Αργεντινή η επιδημία καταγράφει ραγδαία εξέλιξη, ενώ σε νέο κύκλο έξαρσης εισήλθε η Ευρώπη, με ραγδαία αύξηση των μολύνσεων και με εντονότερα στοιχεία μεταδοτικότητας ξυπνώντας μνήμες από την περασμένη άνοιξη. Μετάλλαξη του στελέχους του κορονοϊού, παρουσιάστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο με ποιο επικίνδυνα χαρακτηριστικά και υπάρχει έντονη ανησυχία για την Ευρώπη όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. «Έκλεισε» τα σύνορα η Ευρώπη με τη Βρετανία και λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα. Σε καθεστώς lockdown οι περισσότερες χώρες στον πλανήτη.

Νέο Αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων 660.905.

Παρόλο που έχουν ανέβει κατακόρυφα τα κρούσματα, το αισιόδοξο είναι ότι έχει πέσει ο δείκτης θνητότητας στο 2,13% από το 7,5% που ήταν η υψηλότερη τιμή, με τους επιστήμονες να το δικαιολογούν στις καιρικές συνθήκες, ηλικιακά στον μέσο όρο μολυνθέντων που έχει κατέβει και στην καλύτερη φαρμακευτική αγωγή. Αυτό μεταφράζεται σε εκατομμύρια νεκρούς λιγότερους, δεδομένο ότι τα κρούσματα έχουν εκτοξευτεί σε τεράστια νούμερα.

Ο απολογισμός, εκατόμβες θυμάτων, χώρες σε καραντίνα ,κλειστά σύνορα και περιορισμοί στις μετακινήσεις. Το παγκόσμιο υγειονομικό σύστημα δοκιμάζεται πάνω από έντεκα μήνες. Δραματικές στιγμές έζησαν σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Βρετανία αλλά η κατάσταση παραμένει στο κόκκινο, καθώς εισήλθαν στη δεύτερη φάση της πανδημίας και τα στοιχεία που καταγράφονται καθημερινά είναι εφιαλτικά. Πάνω από 27 εκατομμύρια κρούσματα και πάνω από 620 χιλιάδες νεκρούς, καταγράφει μέχρι σήμερα η γηραιά ήπειρος. Εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση βίωσαν στις ΗΠΑ και ιδιαίτερα στην Νέα Υόρκη, που επανήλθε σε περιοριστικά μέτρα μετά από μια περίοδο ύφεσης, μιας και υπάρχει εκ νέου ραγδαία αύξηση του αριθμού των περιστατικών. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στις ΗΠΑ ξεπέρασε τα 25 εκατ.. Η νέα έξαρση κρουσμάτων εκδηλώθηκε στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ αλλά επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα.

Το επίκεντρο της επιδημίας είχε μετατοπιστεί στη Λατινική Αμερική και Καραϊβική , όπου καταγράφονται πάνω από 18 εκατομμύρια περιστατικά και 525 χιλιάδες θύματα και στην Νοτιοανατολική Ασία, με την Ινδία να είναι η δεύτερη χώρα σε περιστατικά στον κόσμο. Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί. Στη Μεγάλη Βρετανία ήδη δόθηκε το πράσινο φως με την έγκριση του εμβολίου της Pfizer και ξεκίνησε ο εμβολιασμός. Έγκριση έδωσε ο FDA στις ΗΠΑ, καθώς επίσης  οι Καναδάς και Σαουδική Αραβία. Στις 21 Δεκεμβρίου έδωσε έγκριση στο εμβόλιο, ο ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων ΕΜΑ και ξεκίνησε ο εμβολιασμός στις χώρες της ΕΕ.

Εφιαλτικό σκηνικό, ξεπέρασαν τα 98 εκατομμύρια κρούσματα

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο μέτωπο της πανδημίας 2.100.959 άτομα έχουν χάσει την ζωή τους από τις επιπλοκές που δημιουργεί ο covid-19 και 98.112.223 επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο παγκόσμιος Μέσος Όρος θνητότητας είναι στο 2,13%, ενώ έχουμε 269,1 νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Επίκεντρο Ευρώπη, Λατινική Αμερική, ΗΠΑ και Ν.Α. Ασία-Έξαρση κρουσμάτων σε Αφρική και Βαλκάνια.

Η επιδημία σαν επιδημιολογικός Αρμαγεδώνας, χτύπησε την Ευρωπαϊκή Ήπειρο, την Ασία και την Αμερική αλλά εξαπλώθηκε με γρήγορους ρυθμούς σε όλο τον πλανήτη, όπου σε 210 χώρες έχουν καταγραφεί πάνω από 98  εκατομμύρια κρούσματα.

Ο κορονοϊός έχει εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη και σε χώρες με αδύναμα έως ανύπαρκτα υγειονομικά συστήματα, κοινωνικές ανισότητες όπως στην Αφρική και στην Νότια Αμερική. Αυτό έχει προκαλέσει απρόβλεπτες επιπτώσεις και εξελίξεις, μιας και οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί.

Το επίκεντρο μεταφέρθηκε μετά την Ευρώπη στην Λατινική Αμερική που βιώνει με τη σειρά της μια τραγωδία. 4 χώρες της Λατινικής Αμερικής βρίσκονται στην πρώτη δωδεκάδα περιστατικών μόλυνσης στην παγκόσμια κατάταξη. Στη Βραζιλία που είναι στη δεύτερη θέση σε νεκρούς στην παγκόσμια κατάταξη βιώνουν ακραίες καταστάσεις. Σήμερα καταγράφονται 8.699.814 κρούσματα και 214.228 νεκροί. Η περιοχή του Σάο Πάολο με πάνω από 1.7 εκατ. κρούσματα είναι το επίκεντρο της επιδημιολογικής κρίσης με τις αρχές να θάβουν τους χιλιάδες νεκρούς σε ομαδικούς τάφους. Επίσης τραγικές εικόνες έρχονται από το Περού με 1.082.907 κρούσματα (Λίμα 465.000) και 39.274 νεκρούς, από το Μεξικό με 1.711.283 κρούσματα και 146.174 νεκρούς, ενώ στην  Αργεντινή μετρούν 1.843.077 κρούσματα και 46.355 νεκρούς, καθώς επίσης στην Κολομβία καταγράφονται 1.972.345 κρούσματα και 50.187 νεκροί και στο Εκουαδόρ  καταγράφονται 236.189 κρούσματα και 14.526 νεκροί.

Σημαντική αύξηση κρουσμάτων στη Μέση Ανατολή (ΙσραήλΣαουδική ΑραβίαΗνωμένα Αραβικά Εμιράτα)  και για την Αφρική όπου η πανδημία επιταχύνεται και έχει εισχωρήσει σε ευρεία κλίμακα και καθημερινά η διασπορά της αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Χώρες όπως Νότια Αφρική (με πάνω 1.350.000 κρούσματα),  ΑίγυπτοςΑλγερίαΚαμερούνΜαρόκοΝιγηρία και Σουδάν καταγράφουν μεγάλο αριθμό περιστατικών και βρίσκονται στο μάτι του επιδημιολογικού κυκλώνα. Στην Αφρική λόγω της χαμηλής ποιότητας του υγειονομικού συστήματος και των υποδομών, θεωρείται ότι οι καταγραφές δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές διαστάσεις της επιδημίας.

Ιλιγγιώδη η αύξηση των κρουσμάτων στη Ρωσία (3.655.839) που είναι στην τέταρτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, παραμένει σε υψηλές καταγραφές καθημερινά αλλά έχει πολύ χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας. Στην Μόσχα έχουν καταγραφεί πάνω από 890.000 κρούσματα.

Καταιγιστική είναι η αύξηση των κρουσμάτων στην Νοτιοανατολική Ασία, όπου η πανδημία σαρώνει την Ινδία η οποία ανέβηκε στην δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη με 10.626.200 κρούσματα και 153.067 νεκρούς. Επίσης το Μπαγκλαντές καταγράφει 530.271 κρούσματα και 7.966 νεκρούς, ενώ Πακιστάν καταγράφει σημαντικό αριθμό περιστατικών με 528.891  κρούσματα και 11.204 νεκρούς.

 Βρετανία: Νέο σοκ 1.290 νεκροί  και 37.892 κρούσματα

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τον εφιάλτη της επιδημιολογικής καταιγίδας του νέου κορονοϊού, να σπάει ρεκόρ ξεπερνώντας τα 3,5 εκατ. κρούσματα ενώ καθημερινά καταγράφεται εκατόμβη θυμάτων. Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε απόλυτο πανεθνικό  lockdown  λόγω της τεράστιας  έξαρσης και μετάλλαξης του ιού. Διέκοψαν την σύνδεση με τη Βρετανία πολλές χώρες για να αποφευχθεί η επέκταση του μεταλλαγμένου στελέχους. Ξεκίνησε ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech με πάνω από μισό εκατομμύριο  έχουν ήδη εμβολιαστεί. Σε συναγερμό το Λονδίνο με τον δήμαρχο να κηρύσσει την πόλη σε καθεστώς «μείζονος συμβάντος», υπό την απειλή κατάρρευσης του υγειονομικού συστήματος.

Εφιάλτης  με ακόμη 1.290 θανάτους από τις επιπλοκές του κορονοϊού, ενώ συνεχίστηκε η ραγδαία εξάπλωση με 37.892 νέα κρούσματα, δημιουργώντας ακραίες καταστάσεις στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Συνολικά ο απολογισμός είναι 94.580 νεκροί και 3.543.646 κρούσματα.

ΗΠΑ: Πάνω από 25 εκ. κρούσματα & 420 χιλ. νεκροί -Ρεκόρ κρουσμάτων-νεκρών

Συνεχίζεται η έκρηξη κρουσμάτων στις πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ εντοπίστηκαν κρούσματα της νέας βρετανικής μετάλλαξης του COVID-19  σε τουλάχιστον οκτώ Πολιτείες. Πάνω από  130.000 άνθρωποι νοσηλεύονται εξαιτίας της COVID-19. Ξεπέρασαν τα 25 εκατ. κρούσματα και τις 419 χιλιάδες νεκρούς. Σε ασφυξία τα νοσοκομεία δέχονται καθημερινά δεκάδες χιλιάδες ασθενείς. Ξεκίνησε ο εμβολιασμός μετά την έγκριση του εμβολίου της pfizer, από τον FDA.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στις ΗΠΑ είναι στα 25.196.086 μέχρις ώρας και 420.285 οι νεκροί συνολικά.

Έκτακτα μέτρα σε πολιτείες όπως Καλιφόρνια, η Φλόριντα, η Νέα Υόρκη και το Τέξας που βρίσκονται στο μάτι της επιδημιολογικής καταιγίδας. Μόνο στο Λος Άντζελες  στην Καλιφόρνια έχουν καταγραφεί 976.075  κρούσματα, στο Cook του Ιλλινόϊς  426.658 κρούσματα , στην Maricopa της Αριζόνα 401.855 κρούσματα και στο Μαϊάμι της Φλόριντα 336.749 κρούσματα.

Γαλλία: Σε επιδημιολογικό κλοιό με 346 νεκρούς

Στη Γαλλία που βίωσε ένα εφιάλτη με μεγάλες απώλειες, η κατάσταση μπήκε σε ύφεση και για μεγάλο διάστημα είχε αποκλιμακωθεί η επιδημιολογική κρίση. Όμως η εικόνα άλλαξε με το δεύτερο κύμα και τα κρούσματα εκτινάχθηκαν σε υψηλά επίπεδα, ενώ η Γαλλία πέρασε στην έκττη θέση κρουσμάτων στην παγκόσμια κατάταξη και ξεπέρασε τις 70 χιλιάδες νεκρούς.

Γενικό lockdown στη Γαλλία έχει ανακοινώσει  ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, όπου ο ίδιος βρέθηκε θετικός και ανάρρωσε στην κατοικία του. Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί.

Σήμερα  καταγράφηκαν 346 θάνατοι και ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τις επιπλοκές του covid-19, ανέβηκε στους 71.998. Ανακοινώθηκαν 22.848 κρούσματα, που ανέβασαν το συνολικό αριθμό στα 2.987.965. Επίσης 3.953 ασθενείς νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σε ΜΕΘ.

Ιταλία: Σημαντικές απώλειες 521 νεκροί σε 24 ώρες

Η Ιταλία πέρασε μια δραματική κατάσταση βιώνοντας μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην ιστορίας της. Μια ασύλληπτη εθνική τραγωδία. Όμως η επιδημία μετά τη φάση σταδιακής ύφεσης, πέρασε στο δεύτερο κύμα, το οποίο είναι πιο επιθετικό και πλέον η ανησυχία για μια νέα τραγωδία έχει κινητοποιήσει τις υγειονομικές αρχές και η χώρα μπαίνει από αύριο σε lockdown  Εικόνες κατάρρευσης στα νοσοκομεία που αδυνατούν να απορροφήσουν τους τεράστιους αριθμούς ασθενών.

Μια ακόμη «μαύρη ημέρα» μιας και ανακοινώθηκαν 521 νεκροί ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 84.202, ενώ καταγράφηκαν 14.078 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα φτάνοντας το συνολικό αριθμό στα 2.428.221. Επίσης 2.418  ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Ο Μέσος Όρος θνητότητας στην Ιταλία κυμαίνεται στο 3,46%.

Ισπανία: Έκρηξη κρουσμάτων με 44.357 μολύνσεις

Μια δύσκολη κατάσταση βίωσε η Ισπανία αλλά από τα τελευταία στοιχεία έχει εισέλθει σε μια δεύτερη φάση της πανδημίας με έντονα στοιχεία. Ο εφιάλτης επέστρεψε στην Ιβηρική χερσόνησο αν και τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται υποχώρηση της έντασης των μολύνσεων και σταθεροποίηση. Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων το τελευταί 24ωρο ανησυχείς τις αρχές.

Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων στην Ισπανία έφτασε τα 55.041 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα διαμορφώθηκαν στα 2.560.587. Ανακοινώθηκαν 404 θάνατοι, ενώ καταγράφηκε έκρηξη μολύνσεων με  44.357 κρούσματα. Ο μέσος όρος θνητότητας είναι στο 2,62%.

Η φονική καταιγίδα του κορονοϊού στην Ιβηρική χερσόνησο χτύπησε και την Πορτογαλία, που μπήκε σε lockdown, με 9.686 νεκρούς και 595.149 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ελλάδα: 25 νεκροί, 293 διασωληνωμένοι, 509 κρούσματα

Σε έξαρση η επιδημιολογική κρίση, με το δεύτερο κύμα να έχει οδηγήσει το υγειονομικό σύστημα στα όρια του, με μεγάλες απώλειες, μιας και ο σχεδιασμός ελέγχου της διασποράς απέτυχε, σε αντίθεση με το πρώτο κύμα της Άνοιξης. Το ανεξέλεγκτο άνοιγμα των συνόρων την θερινή σεζόν και η καθυστέρηση λήψης μέτρων έφεραν τη χώρα να σκαρφαλώνει την παγκόσμια λίστα και να καταγράφει καθημερινά αλματώδη ποσοστά, μολύνσεων, θανάτων και διασωληνωμένων ασθενών. Φόβοι για επερχόμενο τρίτο κύμα.

Η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται σε ειδικό καθεστώς περιοριστικών μέτρων ενώ σε καθεστώς σκληρού lockdown, έχουν τεθεί  Δυτική Αττική,  Κοζάνη, Βοιωτία και Αργολίδα . Ξεκίνησε ο εμβολιασμός, ενώ άνοιξαν δημοτικά και νηπιαγωγεία. Πτωτική η πορεία της επιδημιολογικής εικόνας τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

25 νεκροί, 293 διασωληνωμένοι και 509 κρούσματα είναι ο τελευταίος ημερήσιος απολογισμός. Συνολικά έχουν καταλήξει  5.570 άτομα ενώ έχουν καταγραφεί 150.479 κρούσματα.

536 νεκροί ανά εκατομμύριο πληθυσμού και 3,7% ποσοστό θνητότητας (κρούσματα/νεκροί).

Η ακτινογραφία του COVID-19 σε όλο τον πλανήτη

Η Ελλάδα με 150.479 κρούσματα βρίσκεται στην 68 η θέση.

Στην αναλογία θανάτων/διαγνωσμένων κρουσμάτων (θνητότητα), Το Μεξικό(8,74%) έχει το υψηλότερο ποσοστό, ακολουθούν:

Εκουαδόρ (6,5%), Βολιβία(5.56%), Κίνα(5,43%),Ιράν (4,53%), Ιταλία (3,48%), Ινδονησία (3,15%), Ηνωμένο Βασίλειο (3 %), Βέλγιο(3 %), Χιλή(2.79%), Καναδάς (2,71%), Αργεντινή(2,69%), Νότια Αφρική (2,68%), Ισπανία (2,64%),  Βραζιλία (2,59)%, Γαλλία (2,46%).

Χαμηλότερα ποσοστά:  Ισραήλ (0,81%), Ιορδανία(1,3%), Νότια Κορέα(1,41%),Ολλανδία (1,42%), Ινδία (1,44%), Τσεχία (1,58%), Πορτογαλία(1,63%), Μαρόκο (1,67%), ΗΠΑ (1,69%), Ουκρανία (1.73%), Αυστρία(1,75%), Σαουδική Αραβία (1,79%), Ρωσία(1,81%), Σουηδία(1,97%), Γερμανία (2.07%).

Επίσης Αυστραλία (3.21%), και Περού (3,71%).

Στην Ελλάδα το ποσοστό θνητότητας κυμαίνεται στο  3,7%.

Αναλογία νεκρών ανά εκατομμύριο πληθυσμού στις πρώτες θέσεις

Βέλγιο 1.775, Σλοβενία 1.580, Βοσνία 1.387, Ιταλία 1.394, Τσεχία 1.411, Ηνωμένο Βασίλειο 1.389, Σκόπια 1.322, ΗΠΑ 1.266, Βουλγαρία 1.263, Ουγγαρία 1.224, Μαυροβούνιο 1.213, Περού 1.182, Ισπανία 1.177, Κροατία 1.158, Παναμάς 1.136, Μεξικό 1.127,  Γαλλία 1.102, Σουηδία 1.078, Ελβετία 1.032, Αρμενία 1.021, Αργεντινή 1.020, Βραζιλία 1.004, Κολομβία 981, Πορτογαλία 951, Χιλή 922, Ρουμανία 916, Πολωνία 914, Λουξεμβούργο 890, Βολιβία 835, Εκουαδόρ 816, Μολδαβία 823, Αυστρία 807, Ολλανδία 777, Γεωργία 758, Ιράν 676, Νότια Αφρική 661, Γερμανία 609,  Ιρλανδία 567, Τυνησία 504, Ουκρανία 497, Καναδάς 491, Κόστα Ρίκα 489, Ρωσία 465, Ισραήλ 462, Αλβανία 451, Σερβία 439,  Ιορδανία 409, Ονδούρα 342, Παραγουάη 358, Ιράκ 319, Γουατεμάλα 298, Ομάν 293, Τουρκία 290.

Χαμηλότερα ποσοστά 

Κίνα 3, Σιγκαπούρη 5, Νιγηρία 7, Αιθιοπία 18, Μαλαισία 20, Νότια Κορέα 26, Ιαπωνία 38, Αυστραλία 35, Πακιστάν 50, Μπαγκλαντές 48, Αφγανιστάν 60, Νεπάλ 67, Αίγυπτος 85, Κατάρ 88, Φιλιππίνες 92, Ινδονησία 99, Ινδία 110, Σαουδική Αραβία 181.

Στην Ελλάδα η αναλογία είναι 536 νεκροί/εκατομμύριο κατοίκων.

Πηγή
Author: admin.user

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα