Η Ζωή Παπαδοπούλου στους Βυζαντινούς Νερόμυλους με αφιέρωμα στην Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου | Κυριακή 12.9

Ο Δήμος Παύλου Μελά σας προσκαλεί την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.30, σε μια ξεχωριστή μουσική βραδιά στο Ανοιχτό Θέατρο Βυζαντινών Νερόμυλων με τη Ζωή Παπαδοπούλου που θα τραγουδήσει τους μοναδικούς και αξεπέραστους στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου.

Η Ζωή, γέννημα θρέμμα της Σταυρούπολης, παρέα με τον πιανίστα Γιάννη Δαμιανίδη και τον κιθαρίστα Βαλάντη Καπουρελάκο παρουσιάζουν το αφιέρωμα ‘’Πήρα απ΄ τη νιότη χρώματα…’’ και με μια βάρκα γεμάτη μουσικές, ‘’πλέουν’’ σε πελάγη της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου που έγραψε ιστορία στο ελληνικό τραγούδι.

Ένα πρόγραμμα γεμάτο αγαπημένα τραγούδια της, «Ηλιοβασιλέματα», «Περασμένες μου αγάπες», «Δυο πόρτες έχει η ζωή», «Φεύγω με πίκρα στα ξένα», «Γυάλινος κόσμος», «Όνειρο απατηλό», «Ρίξτε στο γυαλί φαρμάκι», «Μου σπάσανε το μπαγλαμά», «Ανεμώνα», «Αργά, είναι πια αργά», «Λίγο-λίγο, θα με συνηθίσεις», «Πήρα απ’ τη νιότη χρώματα», «Αν είναι η αγάπη έγκλημα» και πολλά άλλα.

Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου είναι ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης, μπροστά από την εποχή της, με καθάριο λόγο, βλέμμα, και αλήθεια σε όλες τις πλευρές της ζωής της..

Γυναίκα, μάνα, κόρη, σύζυγος, δασκάλα, ποιήτρια, στιχουργός, γυναίκα ποθητή, όμορφη, σκληρή, αληθινή, με πολλά πρόσωπα.

Το μουσικό ταξίδι της Ζωής Παπαδοπούλου

Η Ζωή Παπαδοπούλου ξεκίνησε την καλλιτεχνική της διαδρομή σε ηλικία μόλις 6 ετών από την παιδική χορωδία και το Πνευματικό Κέντρο του πρώην Δήμου Σταυρούπολης, για να ακολουθήσει η δημιουργία μουσικού συγκροτήματος μαζί με τα άλλα παιδιά του Πνευματικού και η συμμετοχή σε μια από τις πρώτες συναυλίες που έλαβαν χώρα στην υπό αναστήλωση Μονή Λαζαριστών.

Οι μουσικές της αναζητήσεις, τα μαθήματα, τα βιώματα, η πολύχρονη πορεία της στο τραγούδι και οι σημαντικές της συνεργασίες την καθιέρωσαν στο χώρο του καλού, ελληνικού τραγουδιού. Ξεκίνησε από τις μουσικές σκηνές της Θεσσαλονίκης με τον Μανώλη Ρασούλη και το περίφημο Πέτρινο του Μύλου με τον Χρήστο Μητρέντζη από τους Άγαμους Θύτες και βίωσε μια 25χρονη δημιουργική σχέση με το τραγούδι, με επαγγελματισμό, συνέπεια και σπουδαίους συνοδοιπόρους, καθώς είχε την ευτυχία

να συναντηθεί μουσικά με τους δυο σπουδαίους δημιουργούς, τον Χρήστο Νικολόπουλο & τη Λίνα Νικολακοπούλου,

να τραγουδήσει δίπλα στον μοναδικό Δημήτρη Μητροπάνο,

να ξεκινήσει δισκογραφικά στην αγκαλιά της Χαρούλας Αλεξίου,

να γνωρίσει τον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, στο πλαίσιο συνεργασίας με την Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» για συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Επίσης, τη φωνή και το ταλέντο της Ζωής Παπαδοπούλου, εμπιστεύτηκαν και υποστήριξαν οι άξιοι εκπρόσωποι της ελληνικής μουσικής: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Γιώργος Κατσαρός, Δήμος Μούτσης, Γιάννης Πάριος, Πασχάλης Τερζής, Δημήτρης Μπάσης, Γιάννης Κότσιρας, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Αντώνης Ρέμος, Μιχάλης Χατζηγιάννης, Κώστας Μακεδόνας, Μανώλης Φάμελλος.


Ταυτότητα εκδήλωσης

Ανοιχτό Θέατρο Βυζαντινών Νερόμυλων Πολίχνης

Κυριακή 12.9, Ώρα 20.30, Είσοδος χωρίς αντίτιμο

‘’Πήρα απ΄ τη νιότη χρώματα…’’

Αφιέρωμα στην Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου με τη Ζωή Παπαδοπούλου

Κιθάρα-Τραγούδι: Βαλάντης Καπουρελάκος

Πιάνο: Γιάννης Δαμιανίδης

Επιμέλεια ήχου: Νίκος Καραπιπέρης

Παραγωγή: Αναστασία Παπαγεωργίου

Εκδηλώσεις «Σεπτέμβριος όπως… Πολιτισμός» 2021

Διοργάνωση: Τμήμα Πολιτισμού, Δήμος Παύλου Μελά


Μεταφορά των πολιτών με το λεωφορείο του Δήμου Παύλου Μελά στους Βυζαντινούς Νερόμυλους για τη συναυλία της Ζωής Παπαδοπούλου (12/9)

Για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στους Βυζαντινούς Νερόμυλους Πολίχνης, προκειμένου να παρακολουθήσει το κοινό τη συναυλία της Ζωής Παπαδοπούλου, την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου, με τη φροντίδα του Τμήματος Πολιτισμού, θα υπάρχουν δρομολόγια με το λεωφορείο του δήμου προς και από τους Βυζαντινούς Νερόμυλους Πολίχνης, κάνοντας στάσεις σε τρία κεντρικά σημεία των δημοτικών ενοτήτων. Το ίδιο λεωφορείο θα επιστρέψει μετά το τέλος των εκδηλώσεων στο σημείο αφετηρίας και θα αποβιβάσει τους επιβαίνοντες στις ίδιες στάσεις.

Πρόγραμμα δρομολογίων

Αφετηρία: Ευκαρπία, Πλατεία Δημοκρατίας, Αναχώρηση ώρα 19:15

1η Στάση: Δημαρχείο Σταυρούπολης (μπροστά, στη στάση οδού Λαγκαδά), ώρα 19:30

2η Στάση: Δημαρχείο Πολίχνης (σκαλάκια – πιάτσα ταξί), ώρα 19:45

Άφιξη στους Βυζαντινούς Νερόμυλους, ώρα 20:00

Επιστροφή στο τέλος της εκδήλωσης, με αποβίβαση στις ίδιες στάσεις.

Περισσότερες Πληροφορίες:

Τμήμα Πολιτισμού

2313 302937, 835 [email protected]


Πρόσβαση

Η πρόσβαση στους Βυζαντινούς Νερόμυλους Πολίχνης Δήμου Παύλου Μελά γίνεται με το αστικό λεωφορείο Νο 1, από τα ΚΤΕΛ με τερματικό σταθμό το Σκλαβενίτη Ευκαρπίας. Η συγκεκριμένη γραμμή διέρχεται από τις κεντρικές στάσεις της Πολίχνης και της Σταυρούπολης (πληροφορίες www.oasth.gr). Επίσης με τα λεωφορεία Νο 28, 29.

Οδικώς, η πρόσβαση γίνεται από την περιφερειακή οδό μέσω της εξόδου για το Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Ο Νερόμυλος: μια σοφή μηχανή στο μυλοτόπι Πολίχνης

O Nερόμυλος ήταν μια σοφή στη σύλληψή της μηχανή, με απλή κτηριολογική δομή και εξοπλισμό. Λειτουργούσε απολύτως οικολογικά, δίνοντας νερό ο ένας στον άλλο. Απαιτούσε διπλή παροχή νερού και στηριζόταν στη μετατροπή της δύναμης της υδατόπτωσης σε κινητική ενέργεια και στη μεταφορά της περιστροφικής κίνησης της φτερωτής και του κάθετου άξονα στη μυλόπετρα, χωρίς την παρεμβολή γραναζιού.

Οι Νερόμυλοι αποτελούσαν την πιο διαδεδομένη μηχανή των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων, που αντικατέστησε τη βαριά χειρωνακτική εργασία.

Κατείχαν πρωτεύουσα σημασία στο βυζαντινό οικονομικό σύστημα, δεδομένου ότι αποτελούσαν τη βάση της πρωτογενούς παραγωγής και εισέφεραν σημαντικά φορολογικά έσοδα στα κρατικά ταμεία. Χρησιμοποιήθηκαν ανά τους αιώνες για άλεση καρπών, αλλά και σύνθλιψη μπαρούτης και ελαιοκάρπων για παραγωγή ελαιόλαδου, σφυρηλάτηση μετάλλων, επεξεργασία υφασμάτων (ρασοτριβή – μαντάνι), πριόνισμα, κίνηση κεραμικού τροχού κ.λ.π.

Ανοιχτό Θέατρο των Βυζαντινών Νερόμυλων Πολίχνης

Το αρχαιολογικό πάρκο των Βυζαντινών Νερόμυλων Πολίχνης συνδυάζει το φυσικό κάλλος, την ιστορική σημασία, την ευκολία πρόσβασης και τη λειτουργικότητα. Στο παρελθόν η περιοχή ήταν τόπος εκδρομών και αναψυχής για τους Θεσσαλονικείς, λόγω της παραδείσιας ομορφιάς της ενώ με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου κηρύχθηκε ”Μνημείο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Χρόνων”.

Το Ανοιχτό Θέατρο των Βυζαντινών Νερόμυλων της Πολίχνης, χωρητικότητας 500 ατόμων, χώρος απαράμιλλης ομορφιάς και πολιτισμού, άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το Σεπτέμβριο του 2015, μετά από πολλά χρόνια αχρησίας.

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Χάρη Ηλιάδη, είχε παρουσιάσει τότε μια μοναδική συναυλία, σε μια πετυχημένη σύμπραξη του Δήμου Παύλου Μελά και του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών.

Έκτοτε, το νερό κύλισε στα «μυλοτόπια» της ιστορίας και έβαλε για τα καλά το Ανοιχτό Θέατρο των Βυζαντινών Νερόμυλων στο χάρτη της πολιτιστικής ατζέντας ολόκληρης της πόλης, με τις μοναδικές μουσικές και θεατρικές βραδιές στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βυζαντινών Νερόμυλων που οργανώνει το Τμήμα Πολιτισμού στο τέλος του καλοκαιριού.


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΦΙΣΑ ΣΕ PDF


ΩΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Συναυλίες – Θέατρα: 20.30

Θέατρο Σκιών: 20.00

Σσσς…αρχίζει”, αφήγηση παραμυθιών και ιστοριών: 19.30


Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με περιορισμένη χωρητικότητα προκειμένου να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις, τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι κανόνες ασφαλείας, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Για την είσοδο του κοινού στις εκδηλώσεις «Σεπτέμβριος όπως … Πολιτισμός» δεν απαιτείται rapid test, self test ή πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η χρήση της μάσκας είναι απαραίτητη τόσο κατά την προσέλευση και αναχώρηση από τον χώρο, όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια των παραστάσεων, για την προστασία εργαζομένων, καλλιτεχνών και θεατών.

Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί, γι΄ αυτό σας καλούμε να ενημερώνεστε καθημερινά από το www.pavlosmelas.gr και το facebook του δήμου Παύλου Μελά.

Περισσότερες πληροφορίες: Τμήμα Πολιτισμού

2313 302937, 835 [email protected]

Θερμές ευχαριστίες προς τα Μέσα Ενημέρωσης

Ο Δήμος Παύλου Μελά θέλει να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του προς τα Μέσα Ενημέρωσης και όλους όσους προβάλλουν τις εκδηλώσεις και συμβάλλουν στην καλύτερη ενημέρωση των πολιτών και στην προσέλκυση ευρείας κλίμακας κοινού.


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα