Η Μονή Ρεκίτσας στον Αρκαδικό Ταΰγετο

Η Μονή Ρεκίτσας στον Αρκαδικό Ταΰγετο δίνει την ευκαιρία «αποτοξίνωσης» από τους ρυθμούς της καθημερινότητας στην πόλη.

Η πρόσβαση γίνεται είτε οδικώς, είτε από σηματοδοτημένα μονοπάτια.

Η Μονή Ρεκίτσας βρίσκεται στον αρκαδικό Ταΰγετο και συγκεκριμένα 7 χλμ. βόρεια του χωριού Δυρράχι, χωμένη μέσα στα έλατα. Προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να ανακαλύψει το πανέμορφο ορεινό τοπίο (σε υψόμετρο 1.100 μέτρων), με την παρθένα φύση και την μοναδική ιστορία.

Η Μονή υπήρχε, σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες, πριν το 1600 μ.χ. όπου και πλήθος μοναχών ασκήτευαν σε αυτήν. Ήταν λημέρι των αρματωλών και κλεφτών στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Εκεί μόνασε για μερικά χρόνια και ο ήρωας της ελληνικής επανάστασης Παπαφλέσσας. Η μονή καταστράφηκε και συλήθηκε από τους Τούρκους αρκετές φορές.

Στις 16 Αυγούστου λαμβάνει χώρα τοπική γιορτή με πλήθος κόσμου. Σήμερα η μονή στέκει εγκαταλελειμμένη, με γκρεμισμένα τα κελιά και μόνο την εκκλησία του Άη Γιώργη σε καλή κατάσταση.

Τα μονοπάτια απαντούν στον τουρισμό του μέλλοντος 

Αν πάρεις το σηματοδοτούμενο μονοπάτι, μήκους 1.700 μέτρων, από το ύψωμα πάνω από την Μονή Ρεκίτσας μπορείς να καταλήξεις στους Ανω Γιανναίους.

Η πρόσβαση από το μονοπάτι φανερώνει στον περιπατητή μαγικό τοπίο με ανεμπόδιστη θέα.

Εχουν δημιουργηθεί χώροι ανάπαυσης με την εκμετάλλευση φυσικών υλικών και η φυσική σκιά των δέντρων σε αρκετά σημεία ξεκουράζει τον περαστικό.

Οι πεζοπόροι δεν χρειάζονται πολυτέλειες. Άλλωστε περπατούν μονοπάτια για να ξεφύγουν ως ένα βαθμό και από τον σύγχρονο πολιτισμό. Ομως με την πάροδο του χρόνου πολλά μονοπάτια καταστρέφονται με αποτέλεσμα η πεζοπορική βόλτα να προκαλεί σύγχυση.

Προτιμότερη είναι η οργανωμένη πεζοπορία, λόγω των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η παρουσία ενός έμπειρου οδηγού.

Η συντήρηση των μονοπατιών συνιστά βασική προϋπόθεση ώστε να κρατηθεί στη ζωή μια σειρά ορεινών χωριών και συντελεί στην υποστήριξη του αγροτουρισμού και του περιπατητικού τουρισμού αναψυχής αναδεικνύοντας την αξία του τόπου προσφέροντας πολλαπλά οφέλη στην οικονομία.

Στα ορεινά χωριά ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να «διδαχθεί» τις καλλιεργητικές και τις κτηνοτροφικές μεθόδους που ακολουθούνται ή να μαθαίνει τα μυστικά της μέλισσας…

Της Κωνσταντίνας Δρακουλάκου  φωτογραφίες -βίντεο από το  eleftheriaonline.gr

διαγωνισμός το δέντρο της ζωής

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Ένα υπέροχο κόσμημα «ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ» σας περιμένει!


Πηγή
Author: Best News Author

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα