Η Φάρμα των Ζώων (για παιδιά) – δσκ. Μιχάλης Μακρόπουλος, Τζωρτζ Όργουελ

Η Φάρμα των Ζώων (για παιδιά) «’Ολα αυτά που λέει τούτη η ιστορία έγιναν στην Αγγλία, αλλά θα μπορούσαν να ’χουν γίνει και στη δική μας χώρα κι οπουδήποτε αλλού στη Γη. Μου τα αφηγήθηκε ένας Άγγλος, ο κύριος Τζορτζ Όργουελ, άνθρωπος δίκαιος και θαρραλέος. Δεν θυμάμαι ακριβώς πώς μου τα είπε, έτσι θα προσπαθήσω να σας τα διηγηθώ με τα δικά μου λόγια.»

Γράφει ο Άγις Ντούλιας

Συγγραφέας & Εκπαιδευτικός 

Κριτική στο ιστολόγιό του https://pagetrail.blogspot

Ως λάτρης του Όργουελ, και ως εκπαιδευτικός, δε θα μπορούσα παρά να αισθάνομαι ενθουσιασμό για την εν λόγω διασκευή. Κάποιο καιρό τώρα έψαχνα τρόπους να φέρω σε επαφή μαθητές δημοτικού με το έργο του Όργουελ, και η προφανής λύση ήταν η Φάρμα των Ζώων. Το κείμενο ωστόσο χρειαζόταν αρκετές μετατροπές για να γίνει πιο κατανοητό και κατάλληλο για παιδιά αυτής της ηλικίας, αλλά και για να αμβλυνθεί το απαισιόδοξο φινάλε του που δε θα περνούσε το κατάλληλο μήνυμα. Και τότε έπεσε στα χέρια μου η διασκευή αυτή του Μιχάλη Μακρόπουλου. Αυτομάτως τα χέρια μου λύθηκαν.

Η πλοκή και το πνεύμα του πρωτότυπου ακολουθούνται πίστα, σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην αλλοιώνονται τα κεντρικά μηνύματα της ιστορίας, με τις κατάλληλες βέβαια προσαρμογές: Σε μια φάρμα τα ζώα επαναστατούν αποτινάζοντας τον ζυγό καταπίεσης που τους έχει επιβάλει ο άνθρωπος και εγκαθιδρύοντας το δικό τους σύστημα διακυβέρνησης όπου “όλα τα ζώα είναι ίσα”. Τα γουρούνια, ως πιο έξυπνα, τίθενται επικεφαλής του όλου εγχειρήματος. Η εξουσία όμως διαφθείρει… Έτσι, με τον καιρό, διαφαίνεται ότι “μερικά ζώα είναι πιο ίσα από τα άλλα”…

Η πιο χτυπητή προσαρμογή του κειμένου είναι το φινάλε του (το μεγαλύτερο αγκάθι για αυτές τις ηλικίες) το οποίο αλλάζει εντελώς, δίνοντας μια αισιόδοξη νότα και αποδίδοντας δικαιοσύνη. Οι καταπιεστές παίρνουν αυτό που τους αξίζει. Το ίδιο και οι καταπιεσμένοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟ https://pagetrail.blogspot


Το BestNews και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας και μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα καλά νέα των ημερών από το πρώτο site στην Ελλάδα με μόνο θετικές ειδήσεις και πολλούς Διαγωνισμούς!!!

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Κερδίστε χειροποίητα σκουλαρίκια από ορείχαλκο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Κερδίστε ένα ζευγάρι υπέροχα χειροποίητα σκουλαρίκια από ορείχαλκο!


Πηγή
Author: Ομάδα Best News

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα