Κουλούρια, τσουρέκια και αυγά που «τα σπάνε»!

Αφράτα, αρωματικά τσουρέκια, πασχαλινά κουλουράκια, αλλά και γαλατόπιτα!

Πρωτοτυπήσετε στα αυγά! Πώς θα τα βάψετε…

Τα μοιραζόμαστε μαζί σας για να γίνουν όλα εύκολα και γρήγορα!

Πρόταση από την Κωνσταντίνα Δρακουλάκου (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online)

Πασχαλινά κουλουράκια

Αυτή η παραδοσιακή συνταγή σας δίνει περίπου 100 πεντανόστιμα πασχαλινά κουλουράκια, αρκετά για να δοκιμάσουν όλοι και όχι από ένα…

Υλικά

250 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου.

1 1/5 κούπα  ζάχαρη

4 μέτρια αυγά

1 κούπα χλιαρό γάλα

Χυμός ενός πορτοκαλιού

Ξύσμα ενός μεγάλου λεμονιού

3-4 βανίλιες

1 γεμάτη κουταλιά της σούπας αμμωνία

1 κοφτή κουταλιά μπέικιν πάουντερ

1 κιλό έως 1.200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει).

Εκτέλεση

Σε λεκάνη βάζουμε τη ζάχαρη, τα αυγά και το βούτυρο και τα χτυπάμε να αναμειχθούν με το μίξερ. Δεν χρειάζεται πολύ χτύπημα. Προσθέτουμε το ξύσμα, τις βανίλιες και το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.

Διαλύουμε την αμμωνία στο γάλα και το προσθέτουμε το διάλυμα στο μείγμα.

Σε μια κούπα αλεύρι ανακατεύουμε το μπέικιν και την προσθέτουμε κι αυτή στο χυλό μας. Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που να κολλάει ελαφρά αλλά να πλάθεται. Δεν πρέπει να γίνει σκληρή.

Την αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπάζοντάς τη με μεμβράνη για μισή ώρα και μετά πλάθουμε τα κουλουράκια στα σχήματα που μας αρέσουν (μικρά γιατί φουσκώνουν).

Τα αλείφουμε με ένα κρόκο αυγού που έχουμε αραιώσει με 1-2 κουταλιές νερό και τα  ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 20 -25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.

Όταν κρυώσουν να διατηρούμαι κλεισμένα σε μπολ για να μη παίρνουν υγρασία.

Τσουρέκια!

Yλικά για 4 κομμάτια: 1 βιτάμ 250 γρ., 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη περίπου, 1 ποτήρι γάλα χλιαρό, 4 αυγά, 1200 – 1400 γρ. αλεύρι σκληρό, 60 γρ. νωπή μαγιά, μαχλέπι- μαστίχα- κακουλέ πολτοποιημένα από ½ κουταλάκι το καθένα.

Εκτέλεση: Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα για λίγη ώρα. Στο multi χτυπάμε μαχλέπι -κακουλέ- μαστίχα και λίγη ζάχαρη να πολτοποιηθούν. Τα ρίχνουμε στα αυγά. Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και την προσθέτουμε κι αυτή στο μείγμα των αυγών. Προσθέτουμε και το γάλα χλιαρό. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο, κάνοντας μια ζύμη μέτρια. Λιώνουμε το βιτάμ και το ρίχνουμε σιγά-σιγά στη ζύμη μας ζυμώνοντας απαλά και τραβηχτά για να κάνει ίνες. Πρέπει να απορροφήσει το βούτυρο και η ζύμη να είναι μαλακή. Την αφήνουμε να φουσκώσει για 20 λεπτά. Βάζουμε στο ταψί τη λαδόκολλα και τοποθετούμε τα τσουρέκια ζυμωμένα σε πλεξούδες, φροντίζοντας να υπάρχει υπερυψωμένη λαδόκολλα μεταξύ τους για να μη κολλήσουν. Αφήνουμε τα τσουρέκια σε σβηστό και κλειστό φούρνο για 45 λεπτά να φουσκώσουν. Αλείφουμε την επιφάνεια με χτυπημένο αυγό, πασπαλίζουμε με σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε στους 180ο C βαθμούς για 35 – 40 λεπτά. Όταν κρυώσουν τυλίγουμε με μεμβράνη.

Αυγά βαμμένα με κλωστές!

Υλικά: Προμηθευτείτε πολλές κλωστές σε διάφορα χρώματα και λευκά αυγά, αλουμινόχαρτο, ξύδι, λάδι.

Διαδικασία: Κόβουμε τις κλωστές σε μικρά κομμάτια, κόβουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, βρέχουμε λίγο το αυγό, ρίχνουμε λίγες κλωστές μέσα στο αλουμινόχαρτο (ή διπλώνουμε το αυγό με κλωστή) και βάζουμε επάνω το αυγό τυλίγοντάς το με το αλουμινόχαρτο σχηματίζοντας μια μπάλα. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό με ένα φλιτζάνι του καφέ ξύδι και τα σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Ξεδιπλώνουμε και αφήνουμε τα αυγά να κρυώσουν. Αν θέλουμε, τα περνάμε με ένα πανί εμποτισμένο στο λάδι για να γυαλίσουν.

Γαλατόπιτα – Το γλυκό της Λαμπρής

Μια από τις πιο δημοφιλής πίτες στην Ελλάδα που γίνεται χωρίς φύλλο!

Πρώτη ύλη για αυτήν είναι το γάλα και τα αυγά. Πασπαλισμένη με ζάχαρη και κανέλλα τη μοιραζόμαστε μαζί σας.

Υλικά: 1 1/2 λίτρο γάλα, 2 κούπες ζάχαρη, 1 1/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό, 2 βανίλιες, 100 γρ. βούτυρο, 1 λεμόνι (ξύσμα και χυμό), 1 πορτοκάλι (ξύσμα και χυμό), 4 αυγά, άχνη και κανέλα για πασπάλισμα.

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς στις αντιστάσεις. Βάζουμε στην κατσαρόλα το γάλα, τις βανίλιες και την ζάχαρη. Αφήνουμε να πάρει την πρώτη βράση και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Όταν βράσει καλά (δεν δένει) απομακρύνουμε από την φωτιά και βάζουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά. Μετά βάζουμε το λεμόνι και το πορτοκάλι (χυμό και ξύσμα) και τέλος ένα ένα τα αυγά.

Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 30 cm περίπου και ψήνουμε για 1 ώρα. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.

Καλή επιτυχία!!!


Πηγή
Author: Ομάδα Best News

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα