Οι μεγαλύτερες αποφάσεις είναι αυτές που δεν τις ανακοινώνεις σε κανέναν

Αποφάσεις, αποφάσεις, αποφάσεις… Η ζωή μας όλη μια απόφαση. Απλές, καθημερινές, από το τι θα μαγειρέψω σήμερα μέχρι το τι αυτοκίνητο θα αγοράσω. Δύσκολες, μεγάλες, από το τι επάγγελμα θα ακολουθήσω μέχρι ποιος είναι ο σκοπός της ζωής μου.

Να θυμάσαι: Πάντα έχεις επιλογή. Εσύ είσαι ο πρωταγωνιστής της ζωής σου. Ο δρόμος που ακολουθείς είναι δικός σου.

Το δικαίωμα στην επιλογή, συνεπάγεται όμως και την υποχρέωση στο αποτέλεσμα. Είσαι ο μόνος υπεύθυνος για τις αποφάσεις σου.

Κάποιοι άνθρωποι αποφεύγουν να κάνουν επιλογές, να αποφασίσουν μόνοι τους, γιατί φοβούνται την ευθύνη, ακριβώς γιατί δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη του αποτελέσματος αυτής της ενέργειας.

Εσύ;

Ν’ αγαπάς την ευθύνη, όπως λέει και ο μεγάλος Νίκος Καζαντζάκης.

Βέβαια, είναι όμορφο να μοιράζεσαι. Ο κόσμος μόνο όταν τον μοιράζεσαι υπάρχει, όπως γράφει και ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης. Η λύπη μετριάζεται κι η χαρά μεγαλώνει. Και κάπου εκεί ανάμεσα… μοιράζεσαι και τις σκέψεις σου με τους ανθρώπους που αγαπάς και εμπιστεύεσαι. Ζητάς την γνώμη τους.

Στο τέλος όμως την απόφαση θα την πάρεις εσύ! Θα τα ζυγίσεις όλα και θα αποφασίσεις μόνος σου. Ν’ αγαπάς την ευθύνη.

Έρχονται κι εκείνες οι πιο μεγάλες, κρίσιμες αποφάσεις της ζωής σου που η βαρύτητά τους είναι πολύ μεγάλη. Και είναι εκείνες που πρέπει να αναμετρηθείς με τον εαυτό σου. Εντελώς μόνος σου. Αντιμέτωπος με τα θέλω σου, τις ανάγκες σου και τις πιο βαθιές, τις πιο τρελές επιθυμίες σου.

Εκείνες που αναγκάζεσαι να είσαι απόλυτα ειλικρινής με τον εαυτό σου. Γυμνός.

Ίσως να νιώθεις και φόβο. Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Να τους αγαπάς τους φόβους σου, να τους αγκαλιάζεις και να τους νανουρίζεις. Είναι αυτοί που σε κάνουν πιο δυνατό.

Οι σκέψεις σου είναι τόσο δυνατές που δεν ακούς τίποτα άλλο εκείνη την περίοδο. Σχηματίζονται μπροστά σου, παίρνουν μορφή.

Σε αυτές τις μεγάλες αποφάσεις η απάντηση βρίσκεται μέσα μας. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε από ένστικτο.

Ενστικτωδώς, ζυγίζουμε τις επιλογές, επιχειρηματολογούμε, αναμετριόμαστε με τους φόβους μας, βρίσκουμε εναλλακτικές ή plan b ή και όχι – απλά ρισκάρουμε, διότι το ένστικτό μας είναι αλάνθαστο.

Κι αυτές… οι μεγαλύτερες αποφάσεις είναι αυτές που δεν τις ανακοινώνεις σε κανέναν!

Γιατί κάνεις αυτό που λέει η ψυχή σου και δεν χρειάζεσαι την επιβεβαίωση κανενός. Ίσως κατά βάθος και να σκέφτεσαι πως αν τις πεις, θα χάσουν κάτι από την αξία τους. Ίσως και να φοβάσαι να μη σε γρουσουζέψουν – λογικό – μεγάλο πράγμα η ενέργεια. Ίσως και να θες να εκπλήξεις τους γύρω σου όταν θα τις αντιληφθούν μόνοι τους. Ίσως και τελικά να μη σε νοιάζει, εσύ απλά θέλεις να φτάσεις στον προορισμό σου, αθόρυβα και με σεβασμό.

Γράφει η

Χρύσα Σαραντοπούλου

Δημοσιογράφος/Σύμβουλος στρατηγικής επικοινωνίας/

Εναλλακτική θεραπεύτρια

#xriselida


Πηγή
Author: Chrisa Sarantopoulou

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα