Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ μπαίνει στα Σχολεία και διαδικτυακά!

Για μία ακόμη χρονιά ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ βρίσκεται κοντά στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων σε όλη την Ελλάδα.

Παρά τις δυσκολίες που έχει φέρει η πανδημία, η Παιδαγωγική Ομάδα συνεχίζει να υλοποιεί προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τα προγράμματα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ υλοποιούνται δωρεάν, έχουν προσαρμοστεί στις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης και είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η μορφή τους είναι διαδραστική και ψηφιακή και επιδιώκεται η ενεργός συμμετοχή των μαθητών/τριων, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίησή τους για την άγρια ζωή, τη βιοποικιλότητα και το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας. Μπορούν επίσης να αποσταλούν στις σχολικές μονάδες, καθώς διαθέτουν πλούσιο υλικό για περαιτέρω επεξεργασία και αξιοποίησή τους είτε σε σχετικές ενότητες μαθημάτων είτε στην υλοποίηση κάποιου project με σχετικό θέμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ υλοποιεί προγράμματα στα σχολεία για 29 συναπτά χρόνια, έχοντας εκπαιδεύσει ως σήμερα περισσότερους από 1.500.000 μαθητές! Λόγω των συνθηκών η φυσική παρουσία της Παιδαγωγικής Ομάδας στα σχολεία δεν είναι εφικτή. Όμως αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο. Αντιθέτως, είναι μία ευκαιρία για σχολεία και μαθητές σε ακριτικές και νησιωτικές περιοχές να ενημερωθούν για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος.

Όποιος/α εκπαιδευτικός ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνεί με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ για την υλοποίηση προγράμματος καλώντας στα γραφεία μας στο 2386041500 ή στέλνοντας email στο [email protected]. Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος τηρείται αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Τα διαθέσιμα προγράμματα που μπορούν να υλοποιηθούν είναι δύο και καλύπτουν όλες τις βαθμίδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Περιγραφή προγραμμάτων:

1) Δάσος: Πηγή Νερού και Ζωής

Υλοποιείται από το 2008 και έχει παρουσιαστεί έως τώρα σε πάνω από 30.000 μαθητές/τριες.
Κοινό: Απευθύνεται σε μαθητές/τριες Α’ – ΣΤ’ Δημοτικού.
Διάρκεια: Μία διδακτική ώρα (με δυνατότητα επέκτασης της παρουσίασης έως 2 διδακτικές ώρες).

Μέχρι πόσο ψηλά φτάνει το δάσος και πόσους ορόφους έχει;

Ποια ζώα είναι οι πυροσβεστήρες του δάσους;

Πώς τα δέντρα των δασών φέρνουν βροχές;

Τι σχέση έχει η ζωή στο δάσος με τη ζωή στην πόλη; Γιατί δεν πλημμυρίζει το δάσος ενώ πλημμυρίζουν οι πόλεις;

Πώς το δάσος λειτουργεί ως ομπρέλα;

Αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις καλούνται να απαντήσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες στο πρόγραμμα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για τα ΔΑΣΗ, ΤΟ ΝΕΡΟ και ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ. Όταν οι ερωτήσεις απαντηθούν σωστά αυτό που όλοι κερδίζουμε είναι μια καλύτερη ζωή για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού και ως γενικό σκοπό έχει να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά την άμεση σχέση τους με τα δάση και το νερό παρά το γεγονός ότι δεν ζουν κοντά σε αυτά, με εξαίρεση βέβαια τα περιαστικά δάση.

Πρόκειται για μια διαδραστική παρουσίαση με οπτικοακουστικό τρόπο και με επιμέρους θεματικές ενότητες την αναδάσωση, το δάσος και τη βλάστηση, το δάσος και τους κάτοικούς του (πανίδα), το δάσος και το νερό και τα περιαστικά δάση. Η παρουσίαση περιλαμβάνει διασκεδαστικά παιχνίδια, θεματικές animation, περιβαλλοντικά μηνύματα, φωτογραφίες από το δάσος αλλά και την πόλη. Τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά σε όλη την παρουσίαση.

2) Το μυστήριο της μικρής αρκούδας

Υλοποιείται από το 2018 και έχει παρουσιαστεί έως τώρα σε πάνω από 12.800 μαθητές/τριες.

Κοινό: Το εκπαιδευτικό παιχνίδι «Το μυστήριο της μικρής αρκούδας» απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Μπορεί να αξιοποιηθεί ως αφόρμηση για τη διδασκαλία κάποιας διδακτικής ενότητας που συνδέεται με το φυσικό περιβάλλον και να συνδράμει σε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ή σ’ ένα ερευνητικό σχέδιο (Project).

Διάρκεια: Μία διδακτική ώρα (με δυνατότητα επέκτασης της παρουσίασης έως 2 διδακτικές ώρες).

Τι είναι το μυστήριο της μικρής αρκούδας;

Το «μυστήριο της μικρής αρκούδας» είναι ένα διαδραστικό παιχνίδι που αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες. Ο γενικός σκοπός του είναι η ενημέρωση των μαθητών/τριών για ζητήματα του φυσικού περιβάλλοντος μέσα από παιγνιώδη τρόπο. Παράλληλα με το παιχνίδι εμφανίζονται σύντομες πληροφορίες που σχετίζονται με τις δράσεις της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ για τα δάση, τους οικοτόπους, τη βιοποικιλότητα και για προστατευόμενα είδη της ελληνικής πανίδας όπως η αρκούδα, ο λύκος, η βίδρα, το αγριόγιδο, το ζαρκάδι και το ελάφι.

Το περιεχόμενο του παιχνιδιού

Το ηλεκτρονικό παιχνίδι είναι σχεδιασμένο σε οnline περιβάλλον και βασίζεται σε 360ο φωτογραφίες από τις εγκαταστάσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ που βρίσκονται μέσα σε δασικές περιοχές στο νομό Φλώρινας. Περιλαμβάνει 7 γρίφους που καλούνται να λύσουν οι μαθητές/τριες, οι οποίοι παρουσιάζονται μέσα από σκίτσα-γκραβούρες. Οι γρίφοι σχετίζονται με τα μαθηματικά, την παρατηρητικότητα και με γλωσσικές δεξιότητες.


Πηγή
Author: Κατερίνα Ματέρη

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα