Ο ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗΣ

Τους τελευταίους μήνες όλο και περισσότερες καταγγελίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας για κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας. Μερικά δε περιστατικά συνέβησαν και εντός των ορίων του Δήμου Ν. Σμύρνης. Μπροστά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, η Δημοτική Αρχή και η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου δεν θα μπορούσαν να μείνουν απαθείς. Σήμερα καλούμαστε να πάρουμε θέση μπροστά στο πρόβλημα και να προστατεύσουμε τόσο τους πολίτες αλλά και τους εργαζόμενους.

Ξεκινάμε με «Δημόσια Δέσμευση» του Δήμου και Απόφαση Δημάρχου για μηδενική ανοχή σε φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης, με ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων και με προτάσεις για διαδικασία καταγγελίας και ΕΔΕ.

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης κος Γιατζίδης Παναγιώτης τόνισε:

«Πρέπει να δράσουμε με ταχύτητα και υπευθυνότητα για να κάνουμε το πρώτο και σημαντικό βήμα, να προσφέρουμε ένα πλαίσιο πρόληψης και καταπολέμησης της σεξουαλικής παρενόχλησης στον Δήμο και να μη μείνουμε απλά σε δηλώσεις καταδίκης των θυτών ή συμπαράστασης των θυμάτων. Να ξεριζώσουμε τον φόβο που προέρχεται από την άσκηση εξουσίας του ενός ανθρώπου σε άλλον άνθρωπο, να κάνουμε τον Δήμο έναν υγιή χώρο εργασίας, έναν υγιή χώρο παροχής υπηρεσιών. Ως εκπρόσωποι πολιτών, έχουμε τεράστια ευθύνη. Θέλουμε να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα που είναι προοδευτικό, διότι βάζει τον Δήμο Ν. Σμύρνης στη προσπάθεια κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης. Σήμερα λέμε ένα μεγάλο «τέλος» σε νοοτροπίες του χθες και ανοίγουμε μια νέα σελίδα για τον Δήμο.»

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Ν.ΣΜΥΡΝΗΣ ΓΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Ο Δήμος δεσμεύεται να καταπολεμήσει την σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας και στους χώρους που διαθέτει για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Όλοι/ες έχουν δικαίωμα να τυγχάνουν αξιοπρεπούς μεταχείρισης. Η σεξουαλική παρενόχληση δεν είναι επιτρεπτή ή ανεκτή. Τα θύματα της έχουν το δικαίωμα καταγγελίας και προτρέπονται να καταγγείλουν κάθε περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης που υφίστανται από αιρετούς, προϊσταμένους, συναδέλφους ή άλλους πολίτες που προσέρχονται στους χώρους του Δήμου. Η σεξουαλική παρενόχληση από οποιονδήποτε και αν προέρχεται συνιστά πειθαρχικό αδίκημα και διώκεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Η σεξουαλική παρενόχληση σύμφωνα με το άρθρο 2δ) Οδηγίας 2006/54, είναι «η εκδήλωση οποιασδήποτε μορφής ανεπιθύμητης λεκτικής, μη λεκτικής ή σωματικής συμπεριφοράς σεξουαλικού χαρακτήρα, με σκοπό ή αποτέλεσμα την προσβολή της αξιοπρέπειας ενός ατόμου, ιδίως με τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος».

Οι αιρετοί και οι υπάλληλοι των Διευθύνσεων του Δήμου έχουν υποχρέωση να εφαρμόζουν την πολιτική του Δήμου. Οι Προϊστάμενοι των Τμημάτων έχουν την ευθύνη να εξασφαλίζουν ένα εργασιακό περιβάλλον στο οποίο δεν θα υφίσταται σεξουαλική παρενόχληση. οι εργαζόμενοι/ες έχουν καθήκον να μην προβαίνουν σε πράξεις σεξουαλικής παρενόχλησης και να αναφέρουν στις αρμόδιες υπηρεσίες ή στα όργανα του δήμου τυχόν πράξεις σεξουαλικής παρενόχλησης που υποπίπτουν στην αντίληψη τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους σε βάρος συναδέλφων ή πολιτών, που συναλλάσσονται με τις υπηρεσίες του δήμου. Οι εργαζόμενοι/ες καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια αποτροπής φαινομένων όπου οι συνάδελφοί τους καθίστανται αντικείμενα προσβλητικής συμπεριφοράς και σεξουαλικής παρενόχλησης εντός της υπηρεσίας».

Ο Δήμος εργάζεται για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, ώστε να μην δημιουργούνται φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας ανάμεσα στους εργαζόμενους των διαφορετικών επιπέδων της υπηρεσιακής ιεραρχίας, αλλά και από τους αιρετούς, κατάσταση που μπορεί να θεωρηθεί ευνοϊκή για την εμφάνιση περιστατικών σεξουαλικών παρενοχλήσεων.

ΟΛΟΙ  ΜΑΖΙ  ΕΝΑΝΤΙΑ  ΣΤΗ  ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ  ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

 

Σταύρος Τζουλάκης


Πηγή
Author: NS Admin

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα