Πίνακας του Τσόρτσιλ που είχε ο Ωνάσης πουλήθηκε 1,8 εκ. δολάρια

Ένας πίνακας του Ουίνστον Τσόρτσιλ, που είχε άλλοτε προσφερθεί από τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας στον φίλο του, Έλληνα εφοπλιστή, Αριστοτέλη Ωνάση, πουλήθηκε έναντι 1,84 εκατομμυρίου δολαρίων σε δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, στη Νέα Υόρκη από τον οίκο Philips.

Η ελαιογραφία αυτή με τίτλο «The Moat, Breccles», που φιλοτεχνήθηκε από τον Τσόρτσιλ το 1921, είχε εκτιμηθεί από τον οίκο Φίλιπς μεταξύ 1,5 και 2 εκατομμυρίων δολαρίων, μακράν των 11,6 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε πιάσει ένας άλλος πίνακας του Τσόρτσιλ, ο οποίος είχε πουληθεί από την Αντζελίνα Τζολί μέσω του οίκου Christie’s τον περασμένο Μάρτιο.

Ο Τσόρτσιλ είχε κρατήσει αυτό το τοπίο για 40 χρόνια, πριν το προσφέρει το 1961, τέσσερα χρόνια πριν από το θάνατό του, στον φίλο του και βασιλιά του τζετ-σετ Αριστοτέλη Ωνάση, είχε εξηγήσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαν-Πολ Ενγκελέν, αντιπρόεδρος του οίκου Φίλιπς, πριν από την πώληση.

«Αν είναι φίλος σου ο Ωνάσης, ένας από τους πλουσιότερους και πιο ισχυρούς επιχειρηματίες στον κόσμο, τότε προφανώς θέλεις να του προσφέρεις κάτι που έχει αξία για σένα και για το οποίο είσαι περήφανος», τόνισε ο Ενγκελέν.Ο πάμπλουτος εφοπλιστής ήταν τόσο υπερήφανος γι’ αυτό το δώρο ώστε το κρέμασε σε τιμητική θέση, πίσω από το διάσημο μπαρ, το λεγόμενο Ari’s bar, της θαλαμηγού του, δίπλα σε έργα των Βερμέερ, Γκογκέν, Ελ Γκρέκο και Πισάρο.

Η φιλία του Τσόρτσιλ με τον Ωνάση

Τσόρτσιλ και Ωνάσης έγιναν φίλοι όταν τους σύστησε ο γιος του Τσόρτσιλ, Ράντολφ, το 1956. Ο πρώην πρωθυπουργός απόλαυσε οκτώ κρουαζιέρες με το γιοτ του Ωνάση από το 1956 έως το 1963, σύμφωνα με τον οίκο Phillips. Η «Χριστίνα» ήταν κάποτε το πιο διάσημο γιοτ στον κόσμο. Ο Ωνάσης αγόρασε την καναδική φρεγάτα στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου για 34.000 δολάρια και δαπάνησε 4 εκατομμύρια δολάρια για να το ανακαινίσει. Σε επιστολή προς τη σύζυγό του, ο Τσόρτσιλ περιγράφει τη «Χριστίνα» ως «την πιο όμορφη κατασκευή που έχω δει να επιπλέει.»

Μετά τον θάνατό του, η κόρη του δώρισε τη «Χριστίνα» στην ελληνική κυβέρνηση, αν και τα περιεχόμενά της παρέμειναν στην οικογένεια και ο πίνακας του Τσόρτσιλ μπήκε σε αποθήκη. Ο πίνακας του Τσόρτσιλ «θα λέει την ιστορία αυτών των δύο τιτάνων του 20ου αιώνα. Είναι ένα σπάνιο παράδειγμα που η ιστορία της τέχνης και η παγκόσμια ιστορία ενώθηκαν.»

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

Διαγωνισμός για το instagram: 2 Αντίτυπα του Βιβλίου «Ψηφιακό Εγώ»

Το BESTNEWS, οι Εκδόσεις 24 Γράμματα και ο συγγραφέας Άγις Ντούλιας, σας κάνουν δώρο μετά από κλήρωση, 2 αντίτυπα του βιβλίου «Ψηφιακό Εγώ»!


Πηγή
Author: Κατερίνα Ματέρη

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα