Παρουσίαση και ομιλία του Δημάρχου Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέα Ευθυμίου, στο Gov 5.0 Hackathon του Ε.Κ.Δ.Δ.Α.

Παρουσίαση και ομιλία του Δημάρχου Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέα Ευθυμίου, στο Gov 5.0 Hackathon, τον μαραθώνιο καινοτομίας στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον οποίο διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.):

Το κείμενο της ομιλίας του Δημάρχου Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέα Ευθυμίου:

Φίλες και Φίλοι,

Κυρίες και Κύριοι,

με τη σειρά μου, σας καλωσορίζω στον Δήμο μας, στον Δήμο Μοσχάτου Ταύρου και χαίρομαι ιδιαίτερα για την ευκαιρία που μου δίνετε να σας περιγράψω σύντομα τις πρωτοβουλίες του δήμου μας για την ψηφιακή διακυβέρνηση και τα ανοιχτά δεδομένα.

Πριν από όλα θα ήθελα να συγχαρώ την πρόεδρο του ΕΚΔΔΑ και τα στελέχη του για αυτή τη θαυμάσια πρωτοβουλία διοργάνωσης του Μαραθώνιου καινοτομίας για τη δημόσια διοίκηση και Τοπική αυτοδιοίκηση ΕΚΔΔΑ Gov 5.0 Hackathon. Ως Δήμος θα συμμετέχουμε ενεργά σε όλη τη διαδικασία του Μαραθωνίου  και ανυπομονούμε να δούμε και να αξιοποιήσουμε τα αποτελέσματα που θα προκύψουν.

Η χρονιά που πέρασε είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα παγκοσμίως. Οι άνθρωποι, δομές υγείας και οικονομίες δοκιμάζονται σκληρά σε όλο τον κόσμο από τον κορονοϊό ενώ όλοι μας λαμβάνουμε μέτρα για να εμποδίσουμε την εξάπλωσή του και να προστατευτούμε. Η καθημερινότητα αλλάζει και μετασχηματίζεται η κοινωνική μας ζωή, μαζί με ολόκληρη την οικονομία, από τον τρόπο που λειτουργούν οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί, το μοντέλο εργασίας, ο τρόπος που ψωνίζουμε, ταξιδεύουμε, διασκεδάζουμε κοκ.

Στο διάστημα που πέρασε υπήρξαν ανάγκες για άμεσες λύσεις, ενώ παράλληλα δημιουργούνται σημαντικές αλλαγές στην κοινωνία, την οικονομία και την επιχειρηματικότητα, οι οποίες πιθανότατα «έρχονται για να μείνουν» σε μεγάλο ποσοστό.

Κάθε όμως κρίση είναι και μια ευκαιρία. Όπως έγραψε και ο διάσημος Ισραηλινός ιστορικός και στοχαστής Γιουβάλ Νώε Χαράρι «Η καταιγίδα θα περάσει, αλλά οι επιλογές που κάνουμε τώρα θα αλλάξουν τις ζωές μας για τα επόμενα χρόνια».

Τα τελευταία χρόνια στον Δήμο μας έχουμε προχωρήσει σε αρκετές ενέργειες στην κατεύθυνση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της αξιοποίησης νέων αναδυόμενων τεχνολογιών που βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη και την αλληλεπίδρασή του με τις υπηρεσίες μας.

Έτσι εδώ και αρκετά χρόνια ήμασταν πρωτοπόροι με την ανάπτυξη ενός συνεργατικού πυκνού δικτύου Social WiFi προσφέροντας δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο, έχουμε υλοποιήσει πρωτοποριακές εφαρμογές για portal ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (https://www.dimosmoschatou-tavrou.gr/) ,ψηφιακή πλατφόρμα διαβούλευσης, αυτόματο ψηφιακό βοηθό με τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) για εξυπηρέτηση των πολιτών 24/7, εφαρμογή κινητού τηλεφώνου για πληροφόρηση και υποβολή στον δήμο αιτημάτων – το City On – το οποίο μάλιστα και πριν λίγες μέρες βραβεύτηκε στα Mobile Excellence Awards 2022 ανάμεσα σε πολύ μεγάλες εταιρίες και εφαρμογές και διακρίθηκε και στα INNOVATION IN POLITICS AWARDS 2021 τα οποία φέτος διοργανώνονται στην Μπρατισλάβα και θα μεταβούμε στη σχετική τελετή βράβευσης στα τέλη του επόμενου μήνα.

Η κριτική επιτροπή των βραβείων, η οποία αποτελούνταν από 1.032 ευρωπαίους πολίτες, επέλεξε τους 10 φιναλίστ στην κατηγορία “Digitalization”, εκ των οποίων και το Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου. Παρόλο τον μεγάλο ανταγωνισμό, η καινοτόμα εφαρμογή “CITY ON” κατάφερε να διακριθεί μέσα από συνολικά 413 έργα που υποβλήθηκαν από 25 Ευρωπαϊκές χώρες.

Αναπτύξαμε πλατφόρμα για να παρουσιάζουμε το δημοτικό μας έργο σε πραγματικό χρόνο σε διαδραστικό χάρτη, δημοσιεύουμε σε πραγματικό χρόνο τα δημοτικά μας συμβούλια, παρέχουμε απομακρυσμένα έγκυρα ψηφιακά πιστοποιητικά και βεβαιώσεις με ένα μικρό gov.gr για τον Δήμο μας, υλοποιήσαμε εφαρμογή για επιστροφή τελών επαγγελματικών χώρων στη διάρκεια της πανδημίας και πρόσφατα επεκτείναμε το δίκτυο ασύρματης πρόσβασης μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος WiFi4EU.

Επιπλέον ξεκινήσαμε την Ψηφιακή πλατφόρμα Βιώσιμης Ανάπτυξης για τους στόχους Sustainable Development Goals (SDGs) του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου η οποία παρακολουθεί και τους πυλώνες πολιτικής με τα έργα και δράσεις του σε αντιστοιχία με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, αντιστοιχίζοντας, δηλαδή, κάθε έργο που υλοποιεί και δράση που αναλαμβάνει ανά πυλώνα και ανά Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG).

Παράλληλα επενδύουμε και σε νέες αναδυόμενες τεχνολογίες έχοντας υλοποιήσει πιλοτικά την πρώτη εφαρμογή blockchain crowdDLT στην Ελλάδα, για την ενίσχυση της διαφάνειας και λογοδοσίας, η οποία μάλιστα βραβεύτηκε και στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό καινοτομίας European Commission Digital Innovation Challenge.

Παράλληλα σχεδιάζουμε για το μέλλον αξιοποιώντας το σύνολο των χρηματοδοτικών εργαλείων που μας παρέχονται. Έτσι έχουμε υποβάλει στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης μια σειρά προτάσεων για την υλοποίηση πολλών νέων πρωτοποριακών ψηφιακών συστημάτων που θα βελτιώσουν την εσωτερική λειτουργία του Δήμου μας, και άρα την εξυπηρέτηση των δημοτών μας ενώ συμμετέχουμε στο Κέντρο Καινοτομίας για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στην Δημόσια Διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση Govhack – μαζί και με το ΕΚΔΔΑ – για την από κοινού ανάπτυξη εφαρμογών, συστημάτων αλλά και προγραμμάτων εκπαίδευσης σε ψηφιακές δεξιότητες για τα στελέχη μας και τους δημότες μας.

Ο Δήμος μας σε συνεργασία με την Ελληνική εταιρεία καινοτομίας και τεχνολογίας Crowdpolicy προχώρησε στην υλοποίηση της Πλατφόρμας Ανοικτών Δεδομένων – Open Data Platform και θέλουμε να πιστεύουμε οτι αποτελούμε καλή πρακτική για την τοπική αυτοδιοίκηση και σε αυτό το πεδίο.

Η δυνατότητα πρόσβασης του πολίτη στη δημόσια πληροφορία συνδυάζεται με τις αρχές της ανοικτής διακυβέρνησης και της καλής νομοθέτησης, ώστε οι πολίτες να κατανοούν όλα τα έργα, τις δράσεις και παρεμβάσεις που υλοποιούνται και τους αφορούν, αλλά και να προσαρμοστούν στις σημερινές κοινωνικές ανάγκες. Για τον λόγο αυτό, ο Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου ανταποκρίνεται καθημερινά στη μεγαλύτερη ζήτηση για πληροφορία, την οποία παρέχει ελεύθερα προς τους πολίτες για χρήση και επεξεργασία, μέσω του Open Data Platform.

Η Πλατφόρμα Ανοικτών Δεδομένων του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου αποσκοπεί στην αύξηση της διαφάνειας και αποτελεί κίνητρο για τη βελτίωση παρεχόµενων υπηρεσιών του Δήμου, συµβάλλοντας στη διαλειτουργικότητα και στην ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας, σύµφωνα µε τις Ευρωπαϊκές πολιτικές.

Η ψηφιακή πλατφόρμα “Open Data Platform” συνδυάζει τα αποτελέσματα και τα οφέλη που προκύπτουν µέσα από τις υπηρεσίες προστιθέµενης αξίας και ενδυναµώνει το ρόλο της διοίκησης και του πολίτη, ενισχύοντας έµµεσα την οικονοµία. Η οικονομία έχει μόνο να ωφεληθεί από τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε πληροφορίες, περιεχόμενο και γνώσεις, που συμβάλλουν με τη σειρά τους στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών και στη δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων.

Ενδεικτικές κατηγορίες παροχής Ανοικτών Δεδομένων της πλατφόρμας:

  • Εθελοντισμός
  • Συγκοινωνίες
  • Μελέτες
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τεχνολογία
  • Κοινωνική Μέριμνα
  • Εκπαίδευση

Πλεονεκτήματα Open Data Platform είναι η:

  • Ενίσχυση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών του Δήμου.
  • Αύξηση της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της συμμετοχής των πολιτών.
  • Βελτίωση της διακυβέρνησης, αποκαλύπτοντας και αποτρέποντας τη διαφθορά.
  • Διασφάλιση περιβαλλοντικής βιωσιμότητας μέσω διάφανων δεδομένων που μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της ρύπανσης, στη διατήρηση των φυσικών πόρων και στη δημιουργία ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή.
  • Real time δημοσιοποίηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
  • Διευκόλυνση της καλύτερης ανταλλαγής πληροφοριών εντός της διοίκησης του Δήμου.
  • Δημιουργία ευκαιριών χρηματοδότησης και ακολούθηση κεντρικής πολιτικής της Ε.Ε.
  • Βελτίωση των πόλεων και των αστικών υποδομών.
  • Βελτίωση της ανθεκτικότητας σε καταστροφές και διασφάλιση αποτελεσματικής ανάπτυξης βασικών πόρων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
  • Ενίσχυση συνεργασίας, συμμετοχής και κοινωνικής καινοτομίας.

Σε κάθε μας πολιτική, σχέδιο και δράση,

στόχος μας είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών και επισκεπτών μας και με κέντρο της σχεδιασής μας τον άνθρωπο, που ζει, εργάζεται ή επισκέπτεται το Μοσχάτο και τον Ταύρο και σχεδιάζουμε συνεχώς την επόμενη μέρα αξιοποιώντας τις νέες σύγχρονες τεχνολογίες.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.


Πηγή
Author: vikonomou

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα