Πεπραγμένα Δομών Υγείας & Τρίτης Ηλικίας της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Προνοιακών Θεμάτων

Προτεραιότητα μας ο πολίτης

Πεπραγμένα Δομών Υγείας και Τρίτης Ηλικίας

 της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής πολιτικής, Υγείας και Προνοιακών Θεμάτων

Α Εξάμηνο 2021

Το έτος 2021 είναι ακόμα μια ιδιαίτερη χρονιά για τη λειτουργία της Κοινωνικής Υπηρεσίας. Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην κοινωνία λόγο της εξάπλωσης του ιού covid-19, τα μέτρα περιορισμού διάδοσης του, που επιβλήθηκαν, η διάρκεια εφαρμογής τους οδήγησαν στη διαμόρφωση νέων χαρακτηριστικών στη λειτουργία της υπηρεσίας και στην παροχή νέου τύπου δράσεων προς τον πολίτη.

Κατά την περίοδο της πανδημίας βασικοί στόχοι λειτουργίας της Κοινωνικής Υπηρεσίας αποτελούν:

  • Η ασφάλεια του προσωπικού και του εξυπηρετούμενου πληθυσμού
  • Η ενημέρωση του προσωπικού και των πολιτών για τα μέτρα προστασίας από τον covid-19 και η διαχείριση κρούσματος
  • Η μη διακοπή των παρεχόμενων προς τον πολίτη υπηρεσιών
  • Η υποστήριξη των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων πληθυσμού

Βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την υπηρεσία είναι η προσαρμοστικότητα της στις συνθήκες της πανδημίας και η αξιοποίηση της τεχνολογίας και των δυνατοτήτων του διαδικτύου.

Το τμήμα Δομών Υγείας και Τρίτης Ηλικίας, ως βασική συνιστώσα της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτική, υλοποιεί και εφαρμόζει προγράμματα κοινωνικής υποστήριξης και πρωτοβάθμιας παροχής υγείας, με στόχο την ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού και την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Η «εισβολή» της πανδημίας στην καθημερινότητά μας, επέβαλλε και όρισε νέες τακτικές δράσης και λειτουργίας, με γνώμονα πάντα την προστασία της δημόσιας υγείας και ιδιαίτερα των ευάλωτων συμπολιτών μας.

1. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Οι δικαιούχοι και  κάτοχοι κάρτας υγείας του Κοινωνικού Ιατρείου ανέρχονται στους 1800. Οι εθελοντές ιατροί που υποστηρίζουν  και προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, προέρχονται από όλο το φάσμα των ειδικοτήτων  και παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες της παρούσας υγειονομικής κρίσης, συμμετέχουν και συνδράμουν στην προσπάθεια της υπηρεσίας. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν τα εξής ιατρικά ραντεβού:

ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ
  • Οδοντιατρείο
20 200
  • Καρδιολογικό
40 100
  • Παθολογικό
52 80
  • Γυναικολογικό
59 60
  • Δερματολογικό
30 30
  • Ορθοπεδικό
62 103
15 15
  • Νευρολογικό
10 18
  • Οφθαλμολογικό
25 25

2. ΙΑΤΡΕΙΑ ΚΑΠΗ

Εξυπηρετήθηκαν 3384 άτομα και εκδόθηκαν 8.049 συνταγογραφήσεις

3. ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΑ

Εξυπηρετήθηκαν συνολικά 148 ασθενείς (ορθοπεδικά, νευροκινητικά και μετεγχειριτκά προβλήματα) και πραγματοποιήθηκαν 1480 συνεδρίες

Φυσικοθεραπεία κατ’οίκον: 62 ασθενείς, 620 συνεδρίες

4. ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Ο αριθμός των περιστατικών που εξυπηρετήθηκαν ανέρχεται στους 488 ωφελούμενους και οι πράξεις στήριξης που πραγματοποιήθηκαν ξεπερνούν τις 7135

5. ΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ 2021-ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ-ΔΡΑΣΕΙΣ

15νθήμερο πρόγραμμα προληπτικών δωρεάν εξετάσεων, με την καθοριστική συμβολή των εθελοντών ιατρών του Κοινωνικού Ιατρείου. Συμμετείχαν  447 πολίτες στις ακόλουθες μετρήσεις:

  • Σπιρομέτρηση 50
  • Οδοντιατρικός έλεγχος 15
  • Δερματολογικός έλεγχος  52
  • Ορθοπεδικός έλεγχος  20
  • Έλεγχος καρδιαγγειακών παραμέτρων 70
  • Προληπτικός έλεγχος Μαστού 42
  • Οφθαλμολογικός έλεγχος 22
  • Τεστ παπ 25
  • Έλεγχος Θυρεοειδούς 20
  • Έλεγχος ακοής 63
  • Πρόληψη και Προδιαβήτης 15
  • Φυσιοθεραπευτική αξιολόγηση 53

6.ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ RAPID TEST

Συνεχή διοργάνωση δράσεων ανίχνευσης θετικότητας του  Covit-19 σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ,  σε εβδομαδιαία βάση  με τη συμμετοχή  5.000 πολιτών

7.ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Υλοποιήθηκε το αντίστοιχο  πρόγραμμα υποστήριξης των μοναχικών-ευάλωτων συμπολιτών μας μεταφέροντας 31 πολίτες. Η δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το τμήμα διαχείρισης και συντήρησης οχημάτων του Δήμου και της Δημοτικής επιχείρησης “ΙΡΙΣ”.

8. ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ

Πραγματοποιήθηκαν τα παρακάτω διαδικτυακά σεμινάρια

– “Ενημέρωση/Ψυχοεκπαίδευση για την κατάθλιψη”

-”Κατάθλιψη εν μέσω Covid-19, ζώντας με την κατάθλιψη”

-”Κατάθλιψη-Υποστήριξη φροντιστών “

-” Πρόγραμμα αγωγής στα σχολεία-Ατυχήματα”

-”Πρόγραμμα αγωγής στα σχολεία-Εξαρτήσεις”

-”Πρόγραμμα αγωγής στα σχολεία-Εφηβεία”

-”Διαχείριση του άγχους-Πανελλήνιες”

-”Παιδιά και Θάλασσα-Μέτρα πρόληψης και προστασίας” 

9. ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ

-Διοργανώθηκαν διαδικτυακά σεμινάρια με τίτλο «Webinars Υγείας εν μέσω πανδημίας». Πρόκειται για σεμινάρια με θέματα, τόσο ψυχικής, όσο και σωματικής υγείας, με καλεσμένους ειδικούς επιστήμονες από όλη την Ελλάδα, την τόσο δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

Στόχος αυτής της δράσης  ήταν  να ενημερωθούν οι πολίτες για τα νέα δεδομένα σε θέματα υγείας, έτσι ώστε να βοηθηθούν και να αντιμετωπίσουν τις καινούργιες συνθήκες ζωής.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν τα παρακάτω:

-«Δεν ελπίζω τίποτε, δεν φοβάμαι τίποτε, έχω internet…»

-«Φιλοσοφία και Πανδημία: Η Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία συναντά την Πανδημία»

-«Οριακές Σχέσεις ή Όρια στις Σχέσεις σε καιρό Πανδημίας?»

-« Ο ρόλος της Μόρφωσης και της Εκπαίδευσης μέσα στην Πανδημία»

– Ατομική Συμβουλευτική:

20 εξυπηρετούμενοι (με κατάθλιψη, αγχωτικές διαταραχές κυρίως λόγω της Πανδημίας, εργασιακό άγχος, οικογενειακές συγκρούσεις, συζυγικά προβλήματα, προβλήματα σχέσεων, προβλήματα προσαρμογής, προβλήματα αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης, κ.α.)

Πραγματοποιήθηκαν 60 συνεδρίες με ραντεβού, τηρώντας αυστηρά τα μέτρα προστασίας, με τηλεφωνική επικοινωνία, αλλά και διαδικτυακά μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

 10. ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΝΟΙΑΣ

Εξυπηρετήθηκαν 167 άτομα για παραπεμπτικά – συνταγές τρίμηνες ή δίμηνες

Πραγματοποιήθηκαν νευροψυχολογικές δοκιμασίες σε 12  άτομα, καθώς και συμβουλευτική στήριξη – ενημέρωση  περιθαλπόντων σε 30 άτομα στο  εξάμηνο.

11. ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΚΑΤ’ΟΙΚΟΝ

Άμεση ήταν η ανταπόκριση του δήμου Παύλου Μελά στο αίτημα της Πολιτείας να συνδράμει στην υλοποίηση του προγράμματος για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό πολιτών που επιθυμούν να εμβολιαστούν, αλλά δεν μπορούν να μετακινηθούν προς τα εμβολιαστικά κέντρα. Στο πλαίσιο αυτό ο δήμος θέτει στη διάθεση της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας και του Κέντρου Υγείας Νεάπολης όχημα μαζί με οδηγό για τις μετακινήσεις της κινητής ομάδας εμβολιασμού. Παράλληλα τα στελέχη του προγράμματος  “Βοήθεια στο σπίτι” θα παρέχουν κάθε δυνατή υποστήριξη προς την κινητή μονάδα εμβολιασμού.

Ήδη, από την Δευτέρα 19 Ιουλίου, το προσωπικό των κοινωνικών δομών υποστήριξης ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ,  επικοινωνούν και καταγράφουν όσους ωφελούμενους επιθυμούν να εμβολιαστούν στο σπίτι τους.

Όσοι κάτοικοι επιθυμούν να εμβολιαστούν κατ’ οίκον ή οι στενοί συγγενείς τους, μπορούν να επικοινωνούν καθημερινά με το Κοινωνικό Ιατρείο του δήμου Παύλου Μελά, στα τηλέφωνα 2310-609380 και 2310 587812, από τις 8 το πρωί έως τις 14.00 το μεσημέρι για να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους.


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα