Σεφ ζαχαροπλαστικής δημιούργησαν μία «Γκούερνικα» από σοκολάτα

Περίπου 1.100 κιλά κακάο χρησιμοποιήθηκαν για την αναδημιουργία της «Γκουέρνικα» του Πικάσο, προς τιμήν της 85ης επετείου του βομβαρδισμού της ομώνυμης πόλης.

Η «Γκουέρνικα» (στη γλώσσα των Βάσκων: Γκερνίκα) αποτελεί έναν από τους διασημότερους πίνακες του κόσμου, φιλοτεχνημένη από τον Πικάσο στα 1937. Το έργο αυτό αποτελεί μία απάντηση του ζωγράφου στον βομβαρδισμό της πόλης Γκερνίκα, που πραγματοποιήθηκε στις 26 Απριλίου 1937.

Πρόκειται για την λεγόμενη «Επιχείρηση Rugen», όταν πολεμικά αεροπλάνα της ναζιστικής Γερμανίας και της φασιστικής Ιταλίας βομβάρδισαν τη βασκική πόλη Γκερνίκα, κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου.Ο διάσημος πίνακας με τις ασπρόμαυρες, βασανισμένες ανθρώπινες και ζωικές φιγούρες κρέμεται στη γκαλερί τέχνης Reina Sofia στη Μαδρίτη. Για τους Βάσκους, η μνήμη του βομβαρδισμού και η καλλιτεχνική απόκριση του Πικάσο αποτελούν μέρος της πολιτιστικής τους ταυτότητας.

Με αφορμή την 85η επέτειο του βομβαρδισμού της πόλης Γκερνίκα, μια ομάδα από ζαχαροπλάστες και σοκολατοποιούς της τοπικής ένωσης Euskal Gozogileak δημιούργησε μία σοκολατένια εκδοχή του διάσημου πίνακα. Συγκεκριμένα, η ομάδα χρησιμοποίησε περίπου 1.100 κιλά κακάο με τα οποία έφτιαξε την απαραίτητη σοκολάτα από το μηδέν.Το σοκολατένιο αυτό εγχείρημα αποτέλεσε πρόκληση λόγω του τεράστιου μεγέθους του πραγματικού πίνακα. Στόχος της ομάδας ήταν να δημιουργήσουν ένα αντίγραφο πραγματικού μεγέθους, το οποίο να έχει ύψος σχεδόν 3,5 μέτρα και πλάτος περίπου 8 μέτρα. Έτσι, οι ζαχαροπλάστες χώρισαν το έργο σε 14 μέρη, δημιουργώντας 14 ξεχωριστές πλάκες σοκολάτας

Προκειμένου, μάλιστα, να αναδημιουργήσουν την ίδια τονικότητα με το πρωτότυπο, οι σεφ χρησιμοποίησαν διαφορετικούς τύπους σοκολάτας- γάλακτος, λευκή και μαύρηΜετά την ολοκλήρωσή τους, τα επιμέρους κομμάτια μεταφέρθηκαν στην αίθουσα της έκθεσης μέσα σε ειδικά κουτιά. Εκεί, η ομάδα έστησε τα πάνελ προσεκτικά για να παράγει το τελικό αντίγραφο του έργου του Πικάσο.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γαστρονομίας των Βάσκων, Λορενα Γκόμεζ, το σοκολατένιο αντίγραφο εκτίθεται σε αίθουσα ελεγχόμενης θερμοκρασίας στη Γκερνίκα και θα ταξιδέψει σε εκθεσιακά κέντρα σε όλη την Ισπανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Η ίδια επισημαίνει πως, με το πέρας της έκθεσης, το αντίγραφο θα διαλυθεί αναγκαστικά, αφού θα έχει υποστεί πολλές αλλαγές θερμοκρασίας και θα έχει μαζέψει αρκετή σκόνη.


Πηγή
Author: Κατερίνα Ματέρη

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα