Στην ακτιβίστρια Λουτζέιν αλ-Χαδλούλ το βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ

Το βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ 2020 του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου απονεμήθηκε στην ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών στη Σαουδική Αραβία Λουτζέιν αλ-Χαδλούλ, που φυλακίστηκε επί μακρόν στην πατρίδα της.

Η Λουτζέιν αλ-Χαδλούλ, 31 ετών, είναι, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, «μία από τις επικεφαλής του σαουδαραβικού φεμινιστικού κινήματος».

Η Λουτζέιν αλ-Χαδλούλ, που είναι γνωστή κυρίως για την εκστρατεία της εναντίον της απαγόρευσης των γυναικών να οδηγούν στη Σαουδική Αραβία, είχε συλληφθεί με περίπου άλλες δέκα ακτιβίστριες τον Μάιο του 2018, μερικές εβδομάδες πριν από την άρση της απαγόρευσης αυτής που ίσχυε επί πολλές δεκαετίες.«Αγωνίστηκε προκειμένου να δοθεί τέλος στο σύστημα ανδρικής κηδεμονίας, καθώς και στην απαγόρευση στις γυναίκες να οδηγούν, και για μια μεγαλύτερη προστασία των γυναικών θυμάτων κακομεταχείρισης στο βασίλειο», υπογραμμίζει ο πανευρωπαϊκός οργανισμός.

«Η Λουτζέιν αλ-Χαδλούλ πέρασε 1.001 ημέρες σε μια φυλακή λόγω των θέσεων που πήρε δημόσια και απελευθερώθηκε μόλις τον Φεβρουάριο του 2020, αν και εξακολουθεί να παραμένει υπό κατ΄οίκον περιορισμό και να αντιμετωπίζει και άλλους περιορισμούς στη χώρα της», προσθέτει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η αδελφή της Λίνα αλ-Χαδλούλ, που παρέλαβε το βραβείο εκ μέρους της, υπογράμμισε μέσω βιντεοδιάσκεψης πως «Η Λουτζέιν θυσιάστηκε έτσι ώστε οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία να έχουν μια καλύτερη ζωή. Λόγω του ακτιβισμού της, απήχθη, φυλακίστηκε παράνομα, βασανίστηκε άγρια, τέθηκε σε απομόνωση για μήνες, και τώρα έχει καταδικαστεί για τρομοκρατία».Οι άλλες δύο φιναλίστ του βραβείου Βάτσλαβ Χάβελ ήταν οι μοναχές Drukpa, μιας ομάδας νεαρών βουδιστριών μοναχών στο Νεπάλ, και η ακτιβίστρια της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό Ζιλιέν Λουζένγκε.

«Έναν κόσμο όπου οι γυναίκες αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό», δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ρικ Ντάεμς, απονέμοντας το βραβείο.

Το βραβείο αυτό, που θεσπίστηκε το 2013 και συνοδεύεται από 60.000 ευρώ, απονέμεται στο Στρασβούργο το φθινόπωρο, όμως η απονομή του βραβείου του 2020 μετατέθηκε λόγω της υγειονομικής κρίσης.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Πηγή
Author: Κατερίνα Ματέρη

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα