Συμμετοχική διαβούλευση για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας | ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Nα συμμετάσχουν ενεργά στη συμμετοχική διαβούλευση και στον από κοινού σχεδιασμό  του ΣΒΑΚ (Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας), ενός εργαλείου στρατηγικής σημασίας για την πόλη, καλεί με επιστολή – πρόσκληση και ενημερωτικό δελτίο που απέστειλε σήμερα ο Δήμος Κατερίνης, 40 και πλέον φορείς του τόπου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, το ΣΒΑΚ θα οργανώσει το πλαίσιο πάνω στο οποίο ο Δήμος Κατερίνης θα αναπτύξει, στη διάρκεια των επόμενων ετών, μια σειρά από παρεμβάσεις προς βελτίωση των συνθηκών των αστικών μετακινήσεων, με όρους της βιώσιμης κινητικότητας. Στόχος είναι να οργανωθεί ένα σύστημα μεταφορών για τον Δήμο που θα δίνει, κατά το δυνατόν, προτεραιότητα στις ήπιες μορφές μετακίνησης, προσφέροντας περισσότερο χώρο στον πεζό, στο ποδήλατο και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

 Επιπλέον, θα αναλύσει το υφιστάμενο σύστημα μετακίνησης προτείνοντας νέες παρεμβάσεις μέσα από εκτενή διαβούλευσης με τους φορείς και πολίτες της πόλης. Ως αποτέλεσμα το  τελικό σχέδιο θα είναι πολύτιμος οδηγός για τις αρχές σχεδιασμού ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλλει στην ένταξη σε χρηματοδοτήσεις για να γίνει η πόλη της Κατερίνης πιο φιλική σε δημότες και επισκέπτες με λιγότερο θόρυβο και ρύπανση, καθώς και με σεβασμό στους πολίτες με προβλήματα κίνησης.

Στο ενημερωτικό δελτίο που ήδη έχουν στα χέρια τους οι φορείς περιγράφεται η ταυτότητα του ΣΒΑΚ, γίνεται λόγος για τη διαφοροποίηση μεταξύ του παραδοσιακού συγκοινωνιακού σχεδιασμού και των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Έμφαση δίδεται στους στόχους του συμμετοχικού σχεδιασμού, στο Δίκτυο εμπλεκομένων φορέων που θα συσταθεί και θα αποτελείται από φορείς της πόλης της Κατερίνης και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και από ομάδες πολιτών που εμπλέκονται με άμεσο είτε και έμμεσο τρόπο στο σύστημα αστικής κινητικότητας.

Το δίκτυο φορέων αποτελεί το βασικό εκφραστή των διαδικασιών συμμετοχικού σχεδιασμού και ο ρόλος του θα είναι υποστηρικτικός στην εκπόνηση του ΣΒΑΚ τόσο μέσα από τις τοποθετήσεις τους, έντυπες ή προφορικές, όσο και προσφέροντας δεδομένα και πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει και μπορούν να αξιοποιηθούν στη διαδικασία εκπόνησης του ΣΒΑΚ, καθώς μέσα από τη δραστηριότητα τους στην πόλη, έχουν πιθανόν αποκτήσει σημαντικές εμπειρίες και ξεκάθαρη εικόνα για τον τρόπο λειτουργίας ορισμένων μέσων μεταφοράς και δικτύων. Η υποστήριξη στην εκπόνηση του ΣΒΑΚ θα επικυρωθεί μέσω του Συμφώνου Συμμετοχής, το οποίο θα συνυπογραφεί από το Δήμαρχο και τον κάθε φορέα ξεχωριστά.

Με πρωταγωνιστή τον άνθρωπο

«Με πρωταγωνιστή τον άνθρωπο, η βελτίωση των συνθηκών προσβασιμότητας στα λεγόμενα «εναλλακτικά μέσα μεταφοράς», η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κατανάλωσης ενέργειας, καθώς και οι δράσεις για την αύξηση της ελκυστικότητας και της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος, είναι μόνο κάποιες από τις πτυχές του Σχεδίου που φιλοδοξούμε να καταρτίσουμε στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής μας»σημειώνει σε δήλωσή του,ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος, προσκαλώντας και προτρέποντας δημότες και επιστημονικούς φορείς «να  είναι παρόντες στον σχεδιασμό, καταθέτοντας προτάσεις».

Διαρκής διάλογος με φορείς και δημότες

«Ανοίγουμε έναν διαρκή διάλογο με φορείς και με τους δημότες, με σκοπό την εκπόνηση ενός σχεδίου που θα απευθύνεται σε όλους, με σκοπό να καταστεί η Κατερίνη μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή πόλη, με σεβασμό στον πεζό αλλά και στον επισκέπτη, μια πόλη που θα αξίζει να ζεις» τονίζει από την πλευρά του, ο  Αντιδήμαρχος Υπηρεσίας Δόμησης –  Συντονιστής ΣΒΑΚ Δήμου Κατερίνης, Γιώργος Νταντάμης.

Τέλος, μέσω της ιστοσελίδας www.svak-katerini.com οι φορείς και οι πολίτες μπορούν να ανατρέχουν σε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ΣΒΑΚ Δήμου Κατερίνης, καθώς και να ενημερώνονται τακτικά για την πορεία εξέλιξής του.


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα