Τα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου Καλαβρύτων και η συγκινητική εκδήλωση για τον Αθανάσιο Μαρτίνο

Σε μια συγκινητική τελετή, το βράδυ του Σαββάτου, στο νέο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καλαβρύτων, το οποίο εγκαινιάστηκε απ’ τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ.κ. Ιερώνυμο, τιμήθηκε για την αδιάλειπτη και πολύχρονη προσφορά του στην περιοχή ο επίτιμος δημότης Καλαβρύτων, εφοπλιστής και Πολιτικός Διοικητής του Άγιου Όρους Θανάσης Μαρτίνος.

Νωρίτερα, ο Θανάσης Μαρτίνος, συνοδευόμενος απ’ τον Δήμαρχο Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλο, επισκέφθηκε το Πανελλήνιο Ηρώο Εθνικής Παλιγγενεσίας Αγωνιστών 1821, το μοναδικό σ’ όλη τη χώρα, λίγο έξω απ’ την Ιστορική και Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας, το οποίο ανακαινίσθηκε, στην μεγαλύτερη παρέμβαση αναβάθμισης απ’ την ανέγερση του, με δαπάνες του Ιδρύματος Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου.

Εκεί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων για τους πρωτοπόρους ήρωες του 1821, διακόσια χρόνια μετά την έναρξη της Επανάστασης απ’ την Αγία Λαύρα και την Ύψωση του Λαβάρου.

Στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων -το οποίο ολοκληρώθηκε με δαπάνες τους Ιδρύματος Μαρτίνου- ακολούθησε η τελετή εγκαινίων της νέας πολιτιστικής δομής, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ.κ. Ιερώνυμου ο οποίος, κατά τον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην πολυσχιδή δράση και στις ευεργεσίες του κ. Μαρτίνου, εδώ και χρόνια, σ’ όλη την εδαφική αναφορά της Ιεράς Μητρόπολης.

Ακολούθησε χαιρετισμός απ’ τον Καθηγούμενο της Ιστορικής και Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας, Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη πατέρα Ευσέβιο, ο οποίος και εξήρε την προσωπικότητα και το θρησκευτικό και πατριωτικό καθήκον του ευεργέτη.

Στην προσφώνηση του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στις συνολικά 25 δράσεις στα όρια του Δήμου στις οποίες, με μεγάλη προθυμία, έδειξε άμεση ανταπόκριση το ίδρυμα Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου.
«Αυτός ο χώρος, το σύγχρονο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων που εγκαινιάζουμε απόψε, ασφαλώς δεν θα είχε τη μορφή που βλέπουμε σήμερα -και αισθανόμαστε όλοι περήφανοι γι’ αυτόν- χωρίς το ενδιαφέρον και την καθοριστική συμβολή του Ιδρύματος Μαρτίνου», επεσήμανε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, ενώ αναφορά έκανε και στο Πανελλήνιο Ηρώο Αγωνιστών, υπογραμμίζοντας ότι «στο μοναδικό Ηρώο σ’ όλη την Ελλάδα, μια ανάσα απ’ τον μοναστήρι της Αγίας Λαύρας όπου υψώθηκε το Λάβαρο, βλέπουμε σήμερα εκεί έναν εμβληματικό για όλους τους Έλληνες χώρο, αναμορφωμένο, ανακαινισμένο, στη μεγαλύτερη παρέμβαση αναβάθμισης του μνημείου που έγινε ποτέ, μετά την ανέγερση του. Έργο κι αυτό, όπως όλοι ξέρουμε, του Ιδρύματος Μαρτίνου».

Αλλά και για το Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων, ο κ. Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι «απευθυνθήκαμε στο ίδρυμα Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου. Και η ανταπόκριση ήταν άμεση. Με δαπάνες του Ιδρύματος διαμορφώθηκε ο χώρος του Θεάτρου, αγοράστηκε και τοποθετήθηκε όλος ο εξοπλισμός και σήμερα τα Καλάβρυτα εγκαινιάζουν, πλέον, μια πολυδύναμη πολιτιστική δομή, αντάξια της Ιστορίας και της δυναμικής του τόπου».

Και πρόσθεσε ότι «το αποτύπωμα του Θανάση Μαρτίνου δεν περιορίζεται σ’ αυτά τα δυο πολύ σημαντικά έργα. Είναι ένα αποτύπωμα ευκρινές και διαχρονικό σε πολλά σημεία του Δήμου Καλαβρύτων».

Εξηγώντας ότι αυτή η προσφορά, αυτό το αποτύπωμα, φαίνεται σήμερα στα Καλάβρυτα, στην Κλειτορία, στη Δάφνη, στην Αροανία, στην Κούτελη, στα Φίλια, σ’ όλες τις Δημοτικές Ενότητες, «στις εκκλησίες και στις Ιερές Μονές μας, στο Νοσοκομείο μας, στους Πολιτιστικούς Συλλόγους μας, στο Δασαρχείο Καλαβρύτων, στο Καλλιμανοπούλειο, στο Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, όπου με δαπάνες του ιδρύματος Μαρτίνου αντικαταστάθηκαν τα συστήματα θέρμανσης, στην αγορά και διάθεση εκχιονιστικού μηχανήματος προς τον Δήμο, σε χρηματοδοτήσεις έργων υποδομής και αναπλάσεων, στις τόσες και τόσες δωρεές που είχαν και έχουν τελικό αποδέκτη τους δημότες μας. Δηλαδή, τους συνδημότες του ευεργέτη μας αλλά και τους πολλούς φίλους και επισκέπτες της περιοχής».

«Απόψε, για άλλη μια φορά, ο Δήμος Καλαβρύτων έχει μόνο μια λέξη να σου απευθύνει. Την λέξη ‘ευχαριστώ’. ‘Ευχαριστούμε’. Μαζί με την βαθιά ευγνωμοσύνη όλων μας», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, απευθυνόμενος στον ευεργέτη κ. Μαρτίνο.

Η βραδιά έκλεισε με συναυλία της Φιλαρμονικής Καλαβρύτων.


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα