Τι είναι η γείωση; Ποια η σημασία της σε κάθε κτήριο;

Γείωση είναι το σημαντικότερο στοιχείο σε μία ηλεκτρολογική εγκατάσταση. Είναι η μέθοδος που μας προστατεύει από την ηλεκτροπληξία!!!!

Με απλά λόγια γείωση εννοούμε: τη διαδρομή του ηλεκτρικού ρεύματος μέσα σε καθοδηγούμενα πλαίσια προς τη γη.

Με τη μέθοδο της γείωσης αποφεύγεται η πρόκληση τυχόν βλαβών στους χρήστες σε περιπτώσεις διαρροής ρεύματος, λόγω του ότι το ρεύμα καθοδηγείται μέσα από τα μεταλλικά μέρη του κτιρίου ή μέσω του αγωγού γειώσεως, χωρίς να διαπεράσει το ανθρώπινο σώμα.

Κτίρια με διαβρωμένες γειώσεις ή ακόμα και ανύπαρκτες είναι η πιο πιθανή αιτία για την πρόκληση ηλεκτροπληξίας. Το ρελέ σε συνδυασμό με μια καλή γείωση είναι σίγουρα απαραίτητα σε κάθε εγκατάσταση. Η προστασία που παρέχει στο χρήστη η γείωση είναι σωτήρια, αφού πρόκειται για μία απευθείας αγώγιμη σύνδεση των διάφορων συσκευών ενός χώρου με τη γη. Για το λόγο αυτό πρέπει να ελέγχονται συχνά.

Πολύ σημαντικό είναι αν σε κάποια περίπτωση νιώσουμε έστω μια ελαφριά ηλεκτροπληξία σε κάποια συσκευή που ακουμπήσαμε ή σε κάποια βρύση του σπιτιού  μας, να καλέσουμε άμεσα αδειούχο ηλεκτρολόγο για έλεγχο της γείωσης. Όπως και ο προληπτικός έλεγχος της ηλεκτρικής μας εγκατάστασης είναι σημαντικός για να αποφύγουμε τέτοιου είδους «θανάσιμα» ατυχήματα!

 Οι ελαττωματικές οικιακές συσκευές μπορούν να αποτελέσουν πηγή σοβαρού κινδύνου.

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας μας ζει σε σπίτια χωρίς γείωση και δεν γνωρίζει καν τους κινδύνους που τους περιμένουν. Αν η γείωση δεν πληροί τους όρους ασφαλείας που ορίζονται από τη νομοθεσία, είναι σαν να μην υπάρχει. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να έχει ελεγχθεί η διάταξη της γείωσης και να μετρηθούν οι καλωδιώσεις  με ειδικό όργανο από αδειούχο ηλεκτρολόγο.

Υπάρχουν πολλά είδη γείωσης αλλά με αυτή που θα ασχοληθούμε είναι η Άμεση γείωση.

Άμεση γείωση: Η απ’ ευθείας αγώγιμη σύνδεση με το σύστημα γείωσης του αγωγού γης που είναι συνδεδεμένος με κάποιο αγώγιμο υλικό που είναι τοποθετημένο μέσα στη γη όπως πλάκα γείωσης, τρίγωνο γείωσης, κλπ. Μέσω του ρελέ επιτυγχάνουμε την απομόνωση του προβληματικού μέρους της εγκατάστασης.

Τέλος.. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχνάμε ότι η ηλεκτρική ενέργεια είναι ένα από τα βασικότερα αγαθά στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου. Όσο σημαντική και να είναι όμως η συγκεκριμένη μορφή ενέργειας, άλλο τόσο σημαντική είναι και η προστασία που πρέπει να εξασφαλίσει ο χρήστης απέναντι σε αυτή. Από την στιγμή που χρησιμοποιούμε την ηλεκτρική ενέργεια στην καθημερινότητά μας, τότε η γείωση επιβάλλεται να υπάρχει! Όταν θα την χρειαστούμε θα πρέπει να είναι αξιόπιστη δίπλα μας, για να αποφύγουμε έτσι τους αυξημένους κινδύνους ηλεκτροπληξίας.

Μιχαήλ Κορμπάκης

Μιχαήλ Κορμπάκης (Αδειούχος ηλεκτρολόγος)

https://www.facebook.com/mikekorbakis/

www.instagram.com

www.kormpakisilektrologos.gr

Ακολουθείστε τον Μιχαήλ Κορμπάκης  και μείνετε ενημερωμένοι για κάθε τι ηλεκτρολογικό. Στείλτε τις απορίες σας ή κλείστε ένα ραντεβού κατ οίκον για αυτοψία του χώρου σας.

Μιχαήλ Κορμπάκης (Αδειούχος ηλεκτρολόγος)

Μιχαήλ Κορμπάκης (Αδειούχος ηλεκτρολόγος)

Διαγωνισμός για το instagram: 2 Αντίτυπα του Βιβλίου «Ψηφιακό Εγώ»

Το BESTNEWS, οι Εκδόσεις 24 Γράμματα και ο συγγραφέας Άγις Ντούλιας, σας κάνουν δώρο μετά από κλήρωση, 2 αντίτυπα του βιβλίου «Ψηφιακό Εγώ»!


Πηγή
Author: Ομάδα Best News

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα