Τι περιλαμβάνει το Νομοσχέδιο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης

Ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις και την επιτάχυνση των διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Μεταξύ άλλων:

  • Διασφαλίζει την απαραίτητη νομική σαφήνεια και δημιουργεί ελκυστικότερες συνθήκες για τους στρατηγικούς επενδυτές.
  • Περιλαμβάνει νέες κατηγορίες στρατηγικών επενδύσεων σε σύγχρονους τομείς της οικονομίας.
  • Προάγει την έρευνα και την ανάπτυξη, τη βιοτεχνολογία, τη ρομποτική, την τεχνητή νοημοσύνη, τη διαστημική βιομηχανία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, την παροχή υπολογιστικού νέφους (cloud computing), τα κέντρα δεδομένων (data centers), τη δημιουργία μόνιμων εγκαταστάσεων κινηματογραφικών παραγωγών (studios), τον ιατρικό τουρισμό, την αγροδιατροφή, τη διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων, τα Επιχειρηματικά Πάρκα και τα Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEIs).
  • Διευκολύνεται ο χαρακτηρισμός μιας επένδυσης ως στρατηγικής καθώς μειώνονται τα απαιτούμενα οικονομικά μεγέθη.
  • Επιταχύνονται οι διαδικασίες αδειοδότησης και ελέγχου υλοποίησης των στρατηγικών επενδύσεων με την ανάθεση της παρακολούθησης σε ιδιωτικούς φορείς.
  • Εισάγεται νέα κατηγορία Στρατηγικών Επενδύσεων υπό τον τίτλο «Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας» που συνδέονται με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
  • Προωθούνται ουσιαστικές βελτιωτικές παρεμβάσεις στις διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχου των ιδιωτικών επενδύσεων.
  • Διευρύνονται οι φορείς από τους οποίους θα προέρχονται τα μέλη των Επιτροπών Αξιολόγησης και τίθενται συγκεκριμένες προθεσμίες αξιολόγησης και ελέγχου υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων.

Μέσα σε μια διετία επιτύχαμε 23 νέες εντάξεις στρατηγικών επενδύσεων, συνολικού προϋπολογισμού 5 δισεκατομμυρίων, και 4.000 θέσεων εργασίας, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, στην καταληκτική τοποθέτησή του επί του νομοσχεδίου για τις στρατηγικές επενδύσεις και τις εταιρείες-τεχνοβλαστούς, το οποίο ψηφίστηκε από την πλειοψηφία της Βουλής.

Τόσο το παρόν νομοσχέδιο, όσο και τα επόμενα που θα έρθουν σύντομα στη Βουλή, υπηρετούν το στόχο της προσέλκυσης επενδύσεων είπε ο κ. Παπαθανάσης.

Αυτό που κάνουμε, είναι αυτό που είπε ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης της ΝΔ, το 2019. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον, γι’ αυτό, όλα μας τα νομοθετήματα βρίσκονται “σε μία απολύτως συχνότητα”, στη συχνότητα της ανάπτυξης, και προς αυτή την κατεύθυνση, κάθε άρθρο αυτού του νομοσχέδιου και αυτών που έρχονται, θα προσθέτουν στο ΑΕΠ, θα προσθέτουν θέσεις εργασίας για τους νέους, θα φέρνουν πίσω αυτούς που είναι στο εξωτερικό, και κάθε προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ θα δημιουργεί ένα μερίδιο ανάπτυξης που θα το διαθέτουμε σε αυτούς που το έχουν ανάγκη, είπε ο κ. Παπαθανάσης.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ οι βουλευτές της αντιπολίτευσης τάχθηκαν κατά. Σημειώνεται επίσης, ότι ορισμένα άρθρα για την ίδρυση εταιρειών-τεχνοβλαστών έγιναν δεκτά με ευρύτερες πλειοψηφίες.


Πηγή
Author: Ομάδα Best News

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα