Τράπεζα Πειραιώς: Θεματική έκθεση με τίτλο «Εκ-Στάσεις»

Με την υποστήριξη της Τράπεζας Πειραιώς διοργανώνεται η θεματική έκθεση Εκ-Στάσεις η οποία αφορά σε απόπειρες απεικόνισης της ελευθερίας.

Η έννοια της ελευθερίας είναι πολύπλευρη και προσφέρεται για φιλοσοφικές και λογοτεχνικές αναλύσεις. Το θέμα αφορά κυρίως στην εσωτερική ελευθερία, δηλαδή την ανεξαρτησία της σκέψης και του λόγου από τη βαρύτητα των δεισιδαιμονιών, προλήψεων, προκαταλήψεων, αυθεντιών κλπ.

Με αφορμή τον εορτασμό της δισεκατοντήριδας από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, που αφορά στην απελευθέρωση του έθνους από τον οθωμανικό ζυγό και τη δημιουργία ανεξάρτητου εθνικού κράτους, ξεχωρίζει το θέμα της ελευθερίας. 24 Έλληνες καλλιτέχνες καλούνται να παρουσιάσουν έκαστος ένα έργο που θα προκύψει από την έρευνά τους για την έκσταση που οδηγεί στην πνευματική ελευθερία ως υπέρβαση των ορίων του χώρου και του χρόνου. Η πρόκληση στην έκθεση είναι οι καλλιτέχνες να αναπαραστήσουν με τα έργα τους μία αίσθηση της ελευθερίας πέρα από τα όρια του χώρου και του χρόνου, και να εμπνεύσουν στους θεατές τη σημασία του εγχειρήματός τους.

Ο τίτλος της έκθεσης «Εκ-Στάσεις» είναι ευφυολόγημα, και λογοπαίζει με την πληθυντική εκδοχή του όρου έκστασις. Ετυμολογικά προέρχεται από το σύνθετο ρήμα εξίστημι (ἐκ + ἵστημι), που σημαίνει μία έντονη μυστικιστική εμπειρία κατά την οποία ο μύστης καταργεί την επαφή με την πραγματικότητα και τον κόσμο των αισθήσεων και επιζητεί τη μυστική ένωση με την υπερβατική οντότητα. Εδώ, έχει χαρακτήρα μίας λέξης που λειτουργεί το ίδιο στα ελληνικά και τα αγγλικά. Σημαίνει τη θεία υπέρβαση που προκύπτει όταν κάποιος βιώνει την ουσία της ελευθερίας.

Επιμέλεια έκθεσης, συγγραφή βιβλίου: Μεγακλής Ρογκάκος, ιστορικός τέχνης.

Η έκθεση διοργανώνεται με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και το Ίδρυμα Κερκυραϊκής Κληρονομιάς, καθώς τον Σεπτέμβριο του 2021 θα μεταφερθεί στην Κέρκυρα.

Πληροφορίες

Ημερομηνία: Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2021

Τοποθεσία: Τήνος, Κέρκυρα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Κερδίστε το έργο τέχνης της ζωγράφου Ειρήνη Πατάπη

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Κερδίστε το υπέροχο έργο τέχνης που βλέπετε στη φωτογραφία της εμπειρικής και αυτοδίδακτης ζωγράφου Ειρήνη Πατάπη


Πηγή
Author: Κατερίνα Ματέρη

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα