Υπογράφηκε η σύμβαση για την Πολεοδομική μελέτη Επέκτασης – Αναθεώρησης και Πράξης Εφαρμογής στην περιοχή Ελπίδος της ΔΕ Πολίχνης

Ο Δήμος Παύλου Μελά συνεχίζει να βάζει αποφασιστικά τα θεμέλια για την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού της πόλης και τους κανόνες που θα καθορίσουν την οικιστική και οικονομική ανάπτυξη των ΔΕ Σταυρούπολης, Πολίχνης και Ευκαρπίας.

Με την υπογραφή της σύμβασης για την Πολεοδομική μελέτη Επέκτασης – Αναθεώρησης και Πράξης Εφαρμογής στις ΠΕ 1, 3, 6, 7 της Δημοτικής Ενότητας Πολίχνης ξεκινάει η διευθέτηση του θέματος του εκτός σχεδίου τμήματος στην περιοχή Ελπίδος, η σύνταξη κτηματογραφικών διαγραμμάτων και κτηματολογικών πινάκων.

«Με την υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης ξεκινάει η διευθέτηση του θέματος του εκτός σχεδίου τμήματος της περιοχής Ελπίδος, με την ένταξη του μεγαλύτερου μέρους της στο σχέδιο ως χώρου πρασίνου (Πάρκο Πόλης) και με τη δημιουργία μικρών τμημάτων κατοικίας. Σκοπός μας είναι να μην δημιουργούνται πολεοδομικές ασάφειες και να μην υπάρχουν περιοχές στο εσωτερικό του οικιστικού ιστού της Πολίχνης, οι οποίες στερούνται πολεοδομικού σχεδιασμού και οργάνωσης» δηλώνει ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης.

Η περιοχή μελέτης, αποτελεί τμήμα των πολεοδομικών ενοτήτων 1, 3, 6, 7 της Πολίχνης και στο μεγαλύτερο μέρος της στερείται εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου παρόλο που βρίσκεται στο εσωτερικό του πολεοδομικού ιστού της Πολίχνης.

Στην περιοχή Ελπίδος της Πολίχνης, στο νότιο άκρο του Δήμου Παύλου Μελά, υπάρχει ένας σημαντικός ελεύθερος χώρος πρασίνου που επηρεάζει και την αστική οργάνωση του κέντρου της Πολίχνης και εξυπηρετεί το σύνολο της Δημοτικής Ενότητας.

Η πολεοδομική παρέμβαση της Διεύθυνσης Πολεοδομίας αφορά περιοχή που αναπτύσσεται από την Ανδρέα Παπανδρέου και την οδό Μαυροκορδάτου, μέχρι και τη νοτιοανατολική είσοδο του υπό δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά και περιλαμβάνει το Πάρκο Κρύας Βρύσης και τον δημόσιο χώρο που περιβάλλει το θερινό σινεμά.

Στην περιοχή Ελπίδος λειτουργούν σημαντικοί δημοτικοί χώροι – τοπόσημα του Δήμου Παύλου Μελά, μεταξύ των οποίων το Ανοιχτό Θέατρο Κρύας Βρύσης «Τάσος Πεζιρκιανίδης», ο Δημοτικός Θερινός Κινηματογράφος «Τζένη Καρέζη», το Πνευματικό Κέντρο Πολίχνης «Χρύσανθος Θεοδωρίδης», το αναψυκτήριο της Κρύας Βρύσης, καθώς επίσης και χώρος στάθμευσης.

Επιπλέον, στην περιοχή αυτή εντοπίζονται και ορισμένες υφιστάμενες κατοικίες, οι ιδιοκτήτες των οποίων θα κληθούν τις επόμενες ημέρες από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας, για την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας ακινήτων.

Η πρόσφατη έγκριση του νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας Πολίχνης (ΦΕΚ 444Δ/27.7.2021) αποτελεί για τη Δημοτική Αρχή ένα βασικό εργαλείο ανάπτυξης, βάζοντας τάξη σε πολεοδομικά θέματα, διευθετώντας παράλληλα, χρόνια προβλήματα της Πολίχνης.

Στην περίπτωση της περιοχής Ελπίδος προβλέπονται τα παρακάτω:

Ένταξη του μεγαλύτερου τμήματός της στο σχέδιο ως χώρου πρασίνου (Πάρκο Πόλης),

Δημιουργία μικρών τμημάτων κατοικίας στις Π.Ε.3 και Π.Ε.7, σε σημεία που υπάρχει υφιστάμενη δόμηση,

Ανασχεδιασμός τμήματος των Π.Ε.3 και Π.Ε.6 με τη δημιουργία μικρών τμημάτων κατοικίας με σκοπό τη ρύθμιση και οργάνωση της υφιστάμενης άναρχης δόμησης στην περιοχή.

Απόλυτα ικανοποιημένος δηλώνει ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Κωνσταντίνος Πάντσης, ο οποίος τονίζει τα εξής: «Οι υπηρεσίες της Πολεοδομίας του Δήμου Παύλου Μελά συνεχίζουν βήμα – βήμα να βάζουν τάξη σε εκκρεμότητες δεκαετιών. Υπενθυμίζω ότι μετά την έκδοση ΦΕΚ για το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Πολίχνης, ακολούθησαν το Προεδρικό Διάταγμα έγκρισης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για το πρώην στρατόπεδο «Παύλος Μελάς», η έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας Ευκαρπίας από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ και η υπογραφή σύμβασης για τη σύνταξη του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου Παύλου Μελά.»


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα