Φυτοπροστασία στην ελιά (μεσοπρώιμες περιοχές) | Ανακοινώσεις | Ο Δήμος |

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν τα ελαιόδενδρα την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους.  Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου,   τηλέφωνο 2810282248, κα Μαρία Ροδιτάκη.

Βλαστικά στάδια ελιάς (ποικιλία Κορωνέικη)

Παραλιακές και πρώιμες περιοχές: Καρποί μήκους 8-10 χλστ. Έναρξη του σταδίου ξυλοποίησης του πυρήνα. Διαπιστώνεται μειωμένη παραγωγή και σε σημαντικό βαθμό φαινόμενα σχινοκαρπίας (πολύ μικροί άσπερμοι καρποί, πέφτουν χωρίς να ωριμάζουν) και ατελούς καρπόδεσης στο μέρος εκείνο της παραγωγής που ολοκληρώθηκε με αργό ρυθμό.

Mεσοπρώιμες περιοχές: Καρπόδεση – Νεαροί καρποί μεγέθους κόκκου σταριού. Παρατηρείται ανομοιόμορφη καρπόδεση, συχνά ατελής.

Όψιμες περιοχές: Πτώση πετάλων  – Καρπόδεση.

ΠΥΡΗΝΟΤΡΗΤΗΣ : Prays oleae

Η πιο κρίσιμη περίοδος για την προστασία της παραγωγής από τον πυρηνοτρήτη είναι η περίοδος της καρπόβιας γενιάς, η οποία επιφέρει ουσιαστικές ζημιές στην ήδη διαμορφωμένη καρποφορία. Οι νεαρές προνύμφες αφού εκκολαφθούν πάνω στον κάλυκα του καρπού, μπαίνουν μέσα στον καρπό και αναπτύσσονται στον πυρήνα. Οι προσβεβλημένοι καρποί ξηραίνονται, μαυρίζουν και πέφτουν πριν την συγκομιδή.

Διαπιστώσεις:

Στο δίκτυο φερομονικών παγίδων μεσοπρώιμων περιοχών η πτήση των ακμαίων της καρπόβιας γενιάς ξεκίνησε λίγο πριν τα μέσα Μαΐου. Παρατηρήθηκαν οι πρώτες ωοτοκίες στους νεαρούς καρπούς. Αναμένεται έναρξη εκκολάψεων από τις 29 Μαΐου.

Οδηγίες:

Στις μεσοπρώιμες περιοχές συστήνεται καταπολέμηση των νεαρών προνυμφών της καρπόβιας γενιάς στο διάστημα 29 Μαΐου – 1 Ιουνίου με εγκεκριμένα εντομοκτόνα.

Συστάσεις:

Ελαιώνες μικρής καρποφορίας έχουν μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας.

Ρ Υ Γ Χ Ι Τ Η Σ : (μπίμπικας ) (Rhynchites cribripennis)

Είναι σκαθάρι πολύ μικρού μεγέθους ( μόλισ 0,5 εκ.), χρώματος κεραμιδί με χαρακτηριστικό ρύγχος. Σχηματίζει τρύπες μορφής “κρατήρα” στην επιφάνεια των καρπών αρχικά για να τραφεί και αργότερα για να ωοτοκήσει. Οι προνύμφες ζουν και τρέφονται μέσα στον πυρήνα. Κατά τόπους παρουσιάζονται εξάρσεις πληθυσμών που μπορούν να προξενήσουν σημαντική πρώιμη καρπόπτωση.

Οδηγίες:

Στους ελαιώνες μεσοπρώιμων περιοχών μετά την ολοκλήρωση της καρπόδεσης και μέχρι τον Ιούλιο συστήνεται συχνός και τακτικός έλεγχος της πυκνότητας του πληθυσμού με τίναγμα των κλαδιών νωρίς το πρωί πάνω σε λευκή επιφάνεια. Όταν καταμετρήσετε περισσότερα από 3 – 4 ακμαία ανά κλάδο χρειάζεται άμεσα καταπολέμηση.

Στους ελαιώνες που σημειώθηκε σοβαρή ζημιά τα τελευταία δύο χρόνια πρέπει να γίνει προληπτική επέμβαση που μπορεί να συνδυαστεί με την αντιμετώπιση του πυρηνοτρήτη.

Ω Τ Ι Ο Ρ Υ Γ Χ Ο Σ : (Otiorrynchus cribricollis)

Μικρό νυχτόβιο σκαθάρι, κρύβεται την ημέρα στο χώμα και ανεβαίνει στα δέντρα τη νύχτα από τον κορμό. Προκαλεί χαρακτηριστικά πριονωτά περιφερειακά φαγώματα στα φύλλα και πτώση των καρπών μαζί με τον ποδίσκο ή πτώση μέρους των τρυφερών βλαστών.

Οδηγίες:

Σε ελαιώνες που είχαν προσβληθεί την προηγούμενη χρονιά να γίνει προληπτικά συνδυασμένη αντιμετώπιση με τον πυρηνοτρήτη ψεκάζοντας σχολαστικά τον λαιμό και τον κορμό των δέντρων.

Στους ελαιώνες που ενδεχομένως παρουσιαστούν έντονες προσβολές με χαρακτηριστικά φαγώματα ή καρπόπτωση συστήνεται αντιμετώπιση με εγκεκριμένα σκευάσματα.

ΚΟΚΚΟΕΙΔΗ (Ψώρες) ΠΟΛΛΙΝΙΑ (Pollinia pollini) ΑΣΠΙΔΙΩΤΟΣ (Aspidiotus nerii) ΠΑΡΛΑΤΟΡΙΑ (Parlatoria oleae)

Η πολλίνια είναι επικίνδυνο κοκκοειδές διότι μπορεί να προκαλέσει σημαντική εξασθένιση των δέντρων, ακανόνιστη και ασθενική βλάστηση, νέκρωση των λεπτών κλαδιών και μειωμένη καρποφορία. Χαρακτηριστικό μιας έντονης προσβολής είναι οι ξηράνσεις των κλαδιών στις ποδιές.

  • Η αντιμετώπιση των κοκκοειδών επιτυγχάνεται με καλλιεργητικές φροντίδες που σκοπό έχουν τη βελτίωση της ζωτικότητας των ελαιοδέντρων (αφαίρεση και απομάκρυνση προσβεβλημζνων κλαδιών, διατήρηση καλής θρεπτικής κατάστασης). Κατάλληλο κλάδεμα διευκολύνει τον καλό αερισμό και την είσοδο στο φως, παράγοντες που περιορίζουν την ανάπτυξη των κοκκοειδών.

Οδηγίες:

  • Συστήνεται άμεση επέμβαση σε ελαιώνες μεσοπρώιμων περιοχών που παρουσιάζουν έντονες προσβολές. Η χημική αντιμετώπιση στοχεύει στα ευαίσθητα βιολογικά στάδια (κινητές μορφές κοκκοειδών) που παρατηρούνται αυτή την εποχή και συμπληρώνει τις καλλιεργητικές φροντίδες.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

  • Χρησιμοποιείτε μόνο φυτοπροστατευτικά σκευάσματα με έγκριση στην καλλιέργεια της ελιάς. Στις ιστοσελίδες του ΥΠΑΑΤ http://wwww.minagric.gr/syspest/syspest_ENEMY_crops.aspx και http://wwww.minagric.gr/syspest/syspest_bfuncs_crops.aspx μπορείτε να ενημερώνεστε για τα εγκεκριμένα εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα αντίστοιχα, σύμφωνα με τις τελευταίες τροποποιήσεις των εγκρίσεων. Διαβάζετε και εφαρμόζετε τις οδηγίες στις ετικέτες των σκευασμάτων για να αποφύγετε κινδύνους στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον.
  • Όταν χρησιμοποιείτε παραφινικά λάδια πρέπει να γνωρίζετε ότι οι θερμοκρασίες δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 30οC τουλάχιστον ένα διήμερο μετά τον ψεκασμό. Επίσης να μην εφαρμόζονται σε ελαιόδεντρα που υποφέρουν από στρες ή έλλειψη νερού.
  • Ενημερώνεστε παρακολουθώντας τα δελτία καιρού. Μην ψεκάζετε όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι κατάλληλες, π.χ. δυνατός άνεμος ή αναμενόμενη βροχή.


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα